Zeer amusante inhaalrace leidt tot punt tegen koploper PSV

13 december 2017

FC Groningen heeft woensdagavond met 3-3 gelijkgespeeld tegen koploper PSV. Na een 2-0 achterstand was het 1-3 bij rust. Yoëll van Nieff scoorde uit een vrije trap. In de tweede helft kwam de aansluitingstreffer door een benutte strafschop van Lars Veldwijk. In de vijfde minuut van de extra tijd maakte Mike te Wierik de 3-3, die werd gevierd als een overwinning!

171213PZ39585

FC Groningen startte voor de derde keer op rij met dezelfde basisopstelling waar PSV drie wisselingen toepaste ten opzichte de verloren klassieker tegen Ajax. FC Groningen had het in de beginfase moeilijk met de koploper en kwam na zeven minuten op achterstand toen Marco van Ginkel de 0-1 binnen schoot. Doelman Sergio Padt zat er met de hand nog wel aan, maar zag de bal vervolgens in het doelvlak ploffen.

Negen minuten later was het Bart Ramselaar die als een duveltje uit een doosje opdook in het centrum en een steekbal van Steven Bergwijn tot de 2-0 promoveerde. Op dat moment leek PSV heer en meester. FC Groningen knokte zich echter terug in de wedstrijd en maakte de aansluitingstreffer na ruim een halfuur. Een overtreding op Juninho Bacuna werd bestraft met een vrije trap en Yoëll van Nieff liet vervolgens zijn specialiteit zien en krulde de bal over de muur achter Jeroen Zoet: 1-2.

Zes minuten later was de marge echter alweer twee goals toen Django Warmerdam in de eigen zestien Hirving Lozano vloerde en Bas Nijhuis niets anders kon doen dan naar de stip wijzen. Het buitenkansje werd benut door Marco van Ginkel. Met een 3-1 achterstand ging FC Groningen de rust in, zoals het dat eerder dit seizoen al eens deed in het Noordlease Stadion tegen sc Heerenveen.

Met een dubbele wissel aan de kant van FC Groningen ontstond er een totaal andere wedstrijd. Lars Veldwijk en Mimoun Mahi binnen de ploeg in plaats van Tom van Weert en Ritsu Doan gaven de thuisploeg een enorme drive en binnen acht minuten dwong Groningen een strafschop af toen PSV bij een cornersituatie hands maakte. Invaller Lars Veldwijk kreeg van Oussama Idrissi de tip lang te wachten met het neerleggen van de bal en Veldwijk bleef vervolgens ook uiterst kalm en benutte de penalty: 2-3.

Een geweldig kijkspel met een bovenliggend FC Groningen en een nog steeds gevaarlijk loerend PSV leverden nog eens ruim veertig minuten voetbalplezier op. Met nog een kwartier op de klok kwam Todd Kane in de ploeg en kon het slotoffensief van de Trots van het Noorden beginnen. PSV begon tijd te rekken en leek een tegentreffer aan te voelen komen. Een defensieve wissel in de derde minuut van de extra tijd leverde nog een vijfde minuut extra tijd op.

Daarin sloeg FC Groningen alsnog toe. Bij een ware belegering in de Eindhovense zestien kwam de bal via diverse PSV’ers en uiteindelijk Lars Veldwijk voor de voeten van Mike te Wierik, die met links en door de benen van Zoet de 3-3 aantekende. Een enorme ontlading volgde bij spelers en staf en uiteraard bij het merendeel van de 20.103 aanwezigen in het Noordlease Stadion.

Toen een minuut later het eindsignaal klonk was er opnieuw ontlading. Het bonuspunt tegen een club uit de traditionele top-3 werd gevierd als een overwinning en gezien de manier waarop het gelijkspel tot stand kwam, was dat volkomen logisch en gerechtvaardigd. FC Groningen is inmiddels drie duels op rij ongeslagen en sluit het kalenderjaar af tegen twee Rotterdamse ploegen. Zondag gaat de FC op bezoek bij Excelsior en een week later volgt de thuiswedstrijd tegen Sparta.

20171213JV9771
20171213JV7670 (1)

Laatste nieuws