string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

Wethouder Van der Schaaf: ‘Iconisch gebouw aan westkant Stad’.

Maandag 13 februari 2017 om 18:20

Op een drukbezochte persconferentie werd maandagmiddag op feestelijke wijze bekend gemaakt dat de eerste paal van het TopsportZorgCentrum (TsZC) aan de Laan Corpus den Hoorn nog voor de zomer de grond in zal gaan. Alle betrokken partijen lichtten de totstandkoming van het multifunctionele gebouw toe in de Noordlease Business Corner van het Noordlease Stadion.

Roeland van der Schaaf, wethouder van ruimtelijke ordening, trapte af namens de gemeente Groningen en merkte op dat de clubkleuren groen en wit van de Trots van het Noorden niet toevallig ook de kleuren van de Stad Groningen zijn. “De betekenis van de club is groter dan enkel en alleen de stand op de ranglijst van de Eredivisie. De club doet veel goede dingen voor de Stad en investeert in jonge sporters en andere talenten. Af en toe was er een stevig raadsdebat voor nodig om tot de besluitvorming te komen, maar het resultaat is een prachtig iconisch gebouw aan de westkant van Groningen. Nu al de felicitaties aan iedereen die hieraan meewerkt.”

Voorgeschiedenis
Ben Veenbrink, directeur van Euroborg NV, meldde dat de voorbereidingen voor de bouw van het TsZC een voorgeschiedenis van drie intensieve jaren kent. “FC Groningen zal de begane grond en eerste laag huren voor dertig jaar. De bovenste verdieping wordt voor tien jaar verhuurd aan VNO-NCW/MKB Noord. De laag op de tweede verdieping wordt aangekocht door InterPsy. Het gemeenschappelijk parkeerterrein zal uiteindelijk 212 openbare plekken en 84 parkeerplaatsen voor het TsZC bevatten.”

Werkgelegenheid
Directeur Henk Dedden van de Friso Bouwgroep won de Europese aanbesteding, waarmee een bedrag van €8,249 miljoen gemoeid is en op het piekmoment werkgelegenheid biedt aan liefst 150 medewerkers uit Noord-Nederland. “We hebben goed geluisterd naar alle gebruikers en zorgen dat niet alleen de buitenkant, maar ook de binnenkant optimaal wordt ingericht. Uniek aan het gebouw is dat het aardbevingsbestendig zal zijn en bovendien was duurzaam een belangrijk thema. Tijdens de bouw zullen we oog hebben voor alle gebruikers; die van de sportvelden, de omwonenden en de weggebruikers. Het gebouw is voor ons in de computer ‘in gedachten’ al gebouwd en we zijn klaar voor de eerste paal.”

Lang gekoesterde wens
Algemeen directeur Hans Nijland van FC Groningen dankte en feliciteerde de voorgaande sprekers voor de enthousiaste en lovende woorden en vertelde wat het TsZC voor de club betekent. “Het is een lang gekoesterde wens van de club om zowel met het eerste elftal als de opleiding op één locatie te kunnen trainen. Het project loopt binnen FC Groningen al langer dan tien jaar en het is mooi dat de bouw binnenkort daadwerkelijk gaat beginnen. We zijn trots te gaan samenwonen met InterPsy en VNO-NCW en danken ook RWE/Essent als founder en Siemens als partner in dit project. Overigens krijgt het gebouw ook nog eens een schitterend restaurant. Topresultaten kunnen nu niet uitblijven. We verheugen ons op een intense en langdurige samenwerking.”

Prominente locatie
Tot slot kreeg directeur Lambert Zwiers de mogelijkheid de stap van de nieuwe medebewoner VNO-NCW/MKB Noord toe te lichten. “Ondernemen is topsport en topsport is ondernemen. Op onze huidige locatie voelden we ons niet helemaal op onze plek en wij zochten naar een meer prominente locatie. Toen een verhuizing naar MartiniPlaza gecompliceerd werd wegens een mogelijke nieuwbouw bij het hoofdstation, hebben wij bij wethouder Joost van Keulen een luisterend oor én een waardig alternatief gevonden. Met hulp van Bert Popken van de gemeente Groningen kwam meteen deze hele interessante plek in beeld, waarover wij onmiddellijk enthousiast waren. Voor ons zijn energietransitie en vitaliteit van werknemers belangrijke pijlers in de samenwerking.”

LA_38020_I_VO62_O_visualisatie Copy-3

Gerelateerd nieuws.

2 weken geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

4 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard

4 weken geleden

Van eigen bodem met Tessa Niessink: ‘Hier leer je echt veel, vooral mentaal.’