Wetenschap brengt voetbal verder

24 april 2018

We kunnen en willen er niet meer omheen: wetenschap heeft zijn intrede gedaan in het voetbal. Bij de opleiding van FC Groningen is het al niet meer weg te denken. Zo werken Wouter Frencken en Sigrid Olthof aan een aantal projecten. Data, technologie, innovatie en onderzoek zijn daarbij leidend en de uitgangspunten.
Wouter Frencken zet die vier uitgangspunten op een rij. 

Technologie: ,,We hebben een spelersvolgsysteem en gebruiken verschillende technologieën om bijvoorbeeld videobeelden en gelopen afstanden te verzamelen’’.
Data: ,,Voor de scouting en voor het evalueren van trainingen gebruiken we onder anderen acties met en zonder bal van spelers, net als sprint- en conditietesten’’.
Innovatie: ,,Samen met bedrijven, hogescholen en universiteiten bedenken en ontwikkelen we nieuwe voetbal-gerelateerde producten’’.
Onderzoek:  ,,We werken samen met universiteiten in heel Nederland om nieuwe kennis op te doen en te delen, bijvoorbeeld een lopend onderzoek naar de rol en effectiviteit van kleine partijen.’’

Sigrid Olthof draait intussen vier jaar mee vanuit de Universiteit Groningen. Samen met Wouter Frencken leidde ze een onderzoekproject met als vraag in hoeverre in de training gespeelde kleine partijen, zoals 4:4, 5:5 en 6:6, op een juiste manier overeenkomt met de wedstrijd, dus 11:11 op een heel veld.  

Olthof daarover: ,,Op één van onze trainingsvelden hebben we extra belijning laten aanbrengen. Dat is niet zomaar, daaraan vooraf hebben we gedegen onderzoek gedaan. In veel kleine partijen zie je dat die gespeeld worden op kleine velden met relatief veel spelers. Met als gevolg dat spelers heel dicht bij elkaar komen te spelen. Daar zitten nadelen aan voor de voetbalhandelingen die daarom niet overeenkomen met de wedstrijd, zoals korte passafstanden en dat de tegenstander snel kan ingrijpen. En er is weinig ruimte voor een dribbel of vrijloopactie. Uiteindelijk is onze bevinding dat een kleine partij op een klein veld vaak te ver afstaat van het uiteindelijke 11:11.’’

De veldafmeting bij deze kleine partijen is dus cruciaal om zo goed mogelijk een wedstrijd na te bootsen, zo zegt Olthof.  ,,Uitgaande van die bevindingen hebben we de belijning aangepast en groter gemaakt voor de kleine partijen. Zodat alle handelingen beter overeenkomen met het echte wedstrijdgebeuren. We hebben dit voorgelegd aan onze jeugdtrainers. Zij zijn er vervolgens mee aan de slag gegaan. Het is even wennen, maar het blijkt nu al dat het prima loopt.’’

NB Foto is gemaakt door Bert Otten/Sigrid Olthof

Laatste nieuws