string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

Wel applaus, geen punten tegen PSV.

Zondag 30 augustus 2009 om 18:05

FC Groningen heeft zondagmiddag in Euroborg ook de derde thuiswedstrijd van het seizoen verloren. PSV scoorde in het laatste halfuur van de wedstrijd tweemaal in de persoon van Danny Koevermans: 0-2.

In de derde thuiswedstrijd van het seizoen ging FC Groningen op jacht naar de eerste punten in eigen stadion. Dat deed de ploeg met Ondrej Svejdik in de basis. De Tsjech maakte voor het eerst zijn opwachting. Gibril Sankoh nam geen genoegen met de keuze van de trainer om hem voor het eerst sinds december 2008 op de bank te beginnen en weigerde vrijdag te trainen. Sankoh is een week teruggezet naar Jong FC Groningen en kan daar zijn plek in de eerste selectie weer afdwingen.

Danny Holla keerde na een schorsing van twee dagen terug in de basis en dat ging ten koste van Tim Matavz, die vanaf de bank begon. Blessures aan de zijde van FC Groningen waren er voor reservedoelman Brian van Loo, Petter Andersson, Gonzalo Garcia en Jeffrey Rijsdijk. Een bijzondere wedstrijd was het voor Mike Zonneveld die tegen zijn oude ploeg speelde en Stef Nijland die aan de zijde van PSV op de bank begon tegen de club waar hij zijn jeugdopleiding doorliep.

FC Groningen begon prima aan de wedstrijd en had na enkele seconden al de eerste schotpoging te pakken. Danny Holla probeerde het van afstand. Enkele minuten later was er een gevaarlijke voorzet van Fredrik Stenman die voorlangs alles en iedereen voor het doel van PSV suisde. En ook was er nog een typische rush van Andreas Granqvist die na een ééntweetje met Zonneveld in schoonheid strandde.

Na negentien minuten moest Carlos Salciso ingrijpen ten koste van een gele kaart toen Koen van de Laak gevaarlijk de zestien van PSV binnen dreigde te komen. Het was sowieso opvallend hoeveel overtredingen de gasten nodig hadden om de thuisploeg af te stoppen. Mike Zonneveld kreeg een dot van een kans in de vorm van een diagonaal schot. En Otman Bakkal stelde daar nog binnen het eerste halfuur een gevaarlijke kopbal tegenover.

In de 31ste minuut had ‘enfant terrible’ Danko Lazovic alle geluk van de wereld dat arbiter Jan Wegereef een tackle van achteren op de opstomende Granqvist slechts met geel bestrafte. Ook Erik Pieters, die zich vergreep van Van de Laak, ging in het boekje. En even later moest ook Dzsudzsak eraan geloven na een overtreding op Sepp De Roover. Koen van de Laak kreeg in het gekleurde derde kwartier van de wedstrijd ook geel na het slaan van Erik Pieters.

Na de pauze werd aan de kant van FC Groningen Mike Zonneveld vervangen. Hij kampte met een voetblessure en werd afgelost door Tim Matavz. Daardoor ging de FC weer in de meest gehanteerde 4-4-2-formatie spelen. Aan de kant van PSV werd Erik Pieters afgelost door Timmy Simons die om tactische redenen door Fred Rutten niet in de basis stond en moest wijken voor Orlando Engelaar.

Na een klein kwartier in de tweede helft had FC Groningen dé mogelijkheid om op voorsprong te komen. Na een vlammend schot van Danny Holla was Fredrik Stenman net niet op tijd voor de rebound. De corner van Holla werd vervolgens door diezelfde Stenman op de paal gekopt. Dichterbij een doelpunt zou Groningen niet komen.

Dat had vooral te maken met de tik die PSV uitdeelde in de 66ste minuut. Een gevaarlijke voorzet van de Hongaar Dzsudzsak werd door Danny Koevermans via het gras buiten het bereik van doelman Luciano in de rechterbovenhoek gekopt: 0-1. Twee minuten later was het de doelpuntenmaker die de vijfde Eindhovense kaart kreeg na een charge op Granqvist.

In de laatste twintig minuten werd nog de verse kracht Serhat Koç bijgebracht in de plaats van Nicklas Pedersen. Vijf minuten later maakte Leandro Bacuna zijn debuut in het eerste elftal. Hij verving Koen van de Laak die even tevoren een blessurebehandeling moest ondergaan. Hoewel aan de inzet van Groningen ook in die fase niets ontbrak, werd het niet meer gevaarlijk voor het doel van PSV.

Tien minuten voor tijd maakte Danny Koevermans – opnieuw uit een voorzet van links door Dzsudzsak – de 0-2 en was de wedstrijd gespeeld. De enige keer dat het publiek zijn ongenoegen duidelijk liet blijken was kort voor tijd toen Groningen de bal achterin heel even rondspeelde alsof het de ploeg was die de voorsprong had te verdedigen. Na drie minuten extra tijd kreeg de thuisploeg ondanks de derde nederlaag in Euroborg een applaus voor de geleverde inzet. Over vier weken is Vitesse de volgende ploeg die in Groningen op bezoek komt.

Opstelling FC Groningen
Luciano; De Roover, Svejdik, Granqvist, Stenman; Ajilore, Holla, Van de Laak (76’ Bacuna), Lovre, Zonneveld (46’ Matavz); Pedersen (70’ Koç).
Rest bank: Ter Wielen, Jansen, Hiariej, Lachman.

Opstelling PSV
Isaksson, Manolev, Ooijer, Salcido, Pieters (46’ Simons), Bakkal, Afellay (84’ Wuytens), Engelaar, Lazovic (63’ Amrabat), Koevermans, Dzsudzsak.
Rest bank: Cassio, Kromkamp, Toivonen, Nijland.

Toeschouwers: 21.955
Scores: 66’ Koevermans (Dzsudzsak) 0-1, 80’ Koevermans (Dzsudzsak) 0-2.

Scheidsrechter: Wegereef
Grensrechters: Zeinstra en Geutjes
Vierde official: Sanders
Gele kaarten: 19’ Salcido (overtreding op Van de Laak), 31’ Lazovic (overtreding op Granqvist), 39’ Pieters (overtreding op Van de Laak), 41’ Dszudzsak (overtreding op De Roover), 43’ Van de Laak (overtreding  op Pieters), 68’ Koevermans (overtreding op Granqvist).

Gerelateerd nieuws.

3 uur geleden

Van Eigen Bodem met Tijmen Theusink: ‘Mijn droom is om in het 1e van Groningen te mogen voetballen’

2 weken geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

4 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard