Weergaloze afsluiting A-junioren.

Woensdag 08 mei 2013 om 10:39

Voor zowel de A- als de B-junioren zit de competitie erop. Beide teams kwamen in de laatste speelronde prima voor de dag, scoorden een karrenvracht doelpunten en pakten de drie punten.

FC GRONINGEN/CAMBUUR A1 5-3 NAC BREDA A1
0-1 (5.), 1-1 Arjen Hagenauw (12.), 2-1 Kevin Mennega (37.), 3-1 Jafar Arias (66.), 3-2 (80.), 4-2 Tigran Gazarjan (82.), 5-2 Firosan Ademi (86.), 5-3 (90.)

opstelling FCG A1 Wieger Sietsma, Desevio Payne, Hans Hateboer (46.Erwin Niezemuller), Marciano van Leyenhorst, Ron Janzen (75.Joost Hommenga), Liban Abdulahi (75.Aleksandar Jankovic), Kevin Mennega, Noureddine Boutzamar (46.Glenn Bijl), Arjen Hagenauw (46.Firosan Ademi), Tigran Gazarjan, Jafar Arias.
De ploeg van trainer Paul Raveneau heeft een uitstekend seizoen bekroond met een prachtige, doelpuntrijke wedstrijd op Corpus den Hoorn tegen NAC Breda A1. De regen viel in de eerste helft gestaag naar beneden en het waren de gasten uit Brabant die uit hun eerste aanval de openingstreffer lieten aantekenen. Toch stelde de thuisploeg snel orde op zaken. Een hoekschop van Kevin Mennega kon door de goalie nog worden gekeerd maar het daaropvolgende schot van Arjen Hagenauw was wel onhoudbaar.
Acht minuten voor rust namen de Groningers de leiding. Kevin Mennega krulde een schot geweldig binnen. NAC Breda kwam nauwelijks in het spel voor en de thuisploeg domineerde op alle fronten. Dat was ook in de tweede helft, toen het ophield met regenen, het geval. De ene na de andere goede aanval werd aan het publiek gepresenteerd en meer doelpunten konden dan ook niet uitblijven. Voordat er gescoord werd raakte Tigran Gazarjan nog snoeihard de dwarsligger. Jafar Arias schoot uit de draai naast en ook Liban Abdulahi zag een poging voorlangs gaan.
Ook Jafar Arias zag een inzet op de paal uiteen spatten maar in de 66ste minuut werd de score eindelijk wel verdubbeld. Een magnifieke voorzet van Glenn Bijl werd door Arias van dichtbij en onhoudbaar ingekopt. Heel af en toe kwamen de gasten bij het doel van Wieger Sietsma. Zo zag Sietsma een vrije trap net over gaan. Aan de andere kant kopte invaller Erwin Niezemuller een hoekschop van Mennega naast. Tien minuten voor tijd werd de spanning teruggebracht middels een tweede Bredase treffer.
Daar liet FCG zich niet van de wijs brengen. Nauwelijks twee minuten later verlengde Tigran Gazarjan een corner van Aleksandar Jankovic succesvol in de vijandelijke goal. Firosan Ademi tikte vier minuten voor tijd beheerst de 5-2 binnen. De opponent scoorde nogmaals tegen maar de Groningers behaalden hun negende overwinning uit de laatste tien gespeelde wedstrijden. Een verbluffend goed resultaat.
FC Groningen/Cambuur A1 eindigde in de Nike Eredivisie op de derde plaats. Dat is de beste klassering ooit. Maar er sneuvelden meer records. De ploeg creeerde een puntenrecord. Liefst 51 punten werden behaald, negen meer dan uit het seizoen 2005/2006. In dat seizoen troffen de Groningers 53 maal doel. Vandaag overtrof de FC dat aantal ruimschoots: 57 doelpunten dit seizoen. Er waren maar liefst 11 clean-sheets, twee meer dan in het seizoen 2008/2009.
Vorig seizoen behaalde FCG A1 na de winterstop 25 punten. Een jaar geleden was dat een nieuw record maar ook deze is verbroken: 33 punten. Er vielen liefst 16 winstpartijen te noteren, drie meer dan in de seizoenen 2005/2006 en 1995/1996. Tenslotte scoorde het vlaggenschip 13  duels op rij, een evenaring uit 1995/1996. Het record dateert uit de periode 24 maart 2007 tot en met 6 oktober 2007 toen de groenwitten 15 eredivisieduels op rij wisten te scoren (7 uit 2006/2007 en 8 uit 2007/2008).
EXCELSIOR B1 2-4 FC GRONINGEN/CAMBUUR B1
0-1 Niels Stenekes (7.), 0-2 Kasper Oldenburger (36.), 0-3 Amedi Ndayisaba (61.), 1-3 (66.), 1-4 Amedi Ndayisaba (73.), 2-4 (75.)

opstelling FCG B1 Erwin Heidekamp, Mohammed Abdoel Karim, Daan Smit, Roland Baas (Keziah Veendorp), Anton Hekman (Jim de Leeuw), Willem Gootjes, Amedi Ndayisaba, Niels Stenekes (Gijs Jasper), Pier Veldman (Daro Faraj), Youri Schuur, Kasper Oldenburger (Sadik Spijodic).
De B-junioren zijn in de eredivisie op de achtste plaats geeindigd. Alle afvallers begonnen in de basis en speelden ook de gehele wedstrijd. Alleen Anton Hekman werd na een blessure vervangen. Desalniettemin speelden de gasten een uitstekende wedstrijd in Rotterdam. In het eerste kwartier kreeg Willem Gootjes drie kansen maar het was uiteindelijk Niels Stenekes die de score in de zevende minuut opende.
Pas halverwege de eerste helft kwamen de Rotterdammers iets onder de druk vandaan. Vlak voor rust pakte de FC de draad weer op en dat werd vlak voor rust beloond met nog een treffer. Kasper Oldenburger schoot een vrije trap binnen. Na rust werd er flink doorgewisseld maar de groenwitte formatie bleef in grote fases van de wedstrijd domineren. Volgens trainer Peter Moltmaker was er soms zelfs sprake van “galavoetbal”. Amedi Ndayisaba scoorde twee doelpunten waardoor het scorebord uiteindelijk een 2-4 uitslag aangaf.
Trainer Moltmaker vond dat zijn ploeg een prima wedstrijd had afgeleverd: “Het begin was fantastisch en heb ik genoten van ons spel. Ik vond sowieso dat we een zeer volwassen wedstrijd hebben gespeeld en dat er met veel beleving en passie werd gevoetbald. Het enige verwijt dat we onszelf kunnen maken is dat we twee doelpunten hebben weggegeven. Verder ben ik uitermate tevreden met het vertoonde spel van vandaag.”