Weer verval in tweede helft; gelijk in Breda.

Zaterdag 20 augustus 2011 om 22:54

FC Groningen heeft zaterdagavond in Breda met 2-2 gelijkgespeeld tegen NAC Breda. Na een eerste helft met doelpunten van Leandro Bacuna en Petter Andersson gaf de FC de 2-0 voorsprong in het kwartier na de pauze weg. Met vier punten is de FC voorlopig zevende op de ranglijst na drie wedstrijden.

In Breda had Pieter Huistra in dezelfde samenstelling willen aantreden als afgelopen zondag in de thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag. Tom Hiariej haakte echter zaterdagochtend ziek af waardoor debutant Johan Kappelhof – die oorspronkelijk nog niet eens bij ‘de achttien’ zou zitten – werd gevraagd met eigen auto af te reizen naar het Rat Verlegh Stadion. In Brabant stond Kees Kwakman bij de FC tegenover zijn oude club. Aan de kant van de hekkensluiter speelden oud-FC’ers Jelle ten Rouwelaar en Mike Zonneveld in de basis.
Nadat FC Groningen de toss won en koos van speelhelft te wisselen kreeg Leandro Bacuna de eerste schietkans. Jonas Ivens stond na de daaropvolgende hoekschop ‘vogeltje-vrij’ maar schoot slap naast het doel van Ten Rouwelaar. Nadat Petter Andersson een schot had gelost kwam FC Groningen ook in de derde competitiewedstrijd in de beginfase op voorsprong. Na een balverovering en voorassist van Maikel Kieftenbeld verzorgde Petter Andersson de voorzet voor Leandro Bacuna die laag over het gras diagonaal de 0-1 inschoot.
De eerste gele kaart was er voor Leandro Bacuna die een relatief lichte overtreding beging op Gorter. Het tweede halfuur van de wedstrijd gebeurde er weinig voor de beide doelen. Danny Holla kreeg een gele kaart voor een actie tegen Robert Schilder. Santi Kolk en Tim Matavz zagen hoe hun inzetten door de doelmannen gekeerd werden. Twee blessuregevallen kenmerkten het derde kwartier. Lorenzo Burnet kreeg van dichtbij een bal tegen zijn hoofd en Leandro Bacuna leek even vast te staan in het gras, maar kon een minuut na zijn blessurebehandeling alweer gevaarlijk worden over de achterlijn van de tegenstander. Een minuut voor het aanbreken van de pauze verdubbelde Groningen de voorsprong. Tim Matavz zag zijn inzet nog gekeerd, maar zag vervolgens hoe captain Petter Andersson in de rebound de 0-2 binnen kon schieten.
In de tweede helft was het zaak voor FC Groningen af te rekenen met het fenomeen dat het de tegenstander door twee tegentreffers terug in de wedstrijd werd geholpen. Aan de zijde van NAC Breda kwam publiekslieveling Alex Schalk in de ploeg en wist de invaller nota bene binnen drie minuten – op aangeven van Matthew Amoah – de aansluitingstreffer binnen te schieten: 1-2. Tim Sparv was vervolgens de eerste invaller aan FC-zijde en verving Danny Holla als linker centrale verdediger. Een minuut later kwam de gelijkmaker op de borden. Uit een diepe bal van Gilissen schoof Lurling de bal in dezelfde hoek als zijn teamgenoot Schalk negen minuten daarvoor: 2-2.
Na ruim een uur bracht Brian van Loo redding op een afstandsschot van Lurling. Daarna brak een rommelige periode aan waarin er weinig doelpogingen of kansen te noteren vielen. Nadat Botteghin en Andersson met krampverschijnselen van het veld waren gegaan, braken de laatste tien minuten van de wedstrijd aan. Daarin namen beide ploegen nog wat meer risico. Kees Kwakman zag een inzet gestopt en vervolgens Petter Andersson tweemaal, achtereenvolgens uit een kopbal van Nicklas Pedersen en een afstandsschot.
In de slotfase wilde Groningen geen vrije trappen meer weggeven rond de eigen zestien, maar in de derde en laatste minuut van de blessuretijd mocht Kees Luijckx toch nog eens aanleggen. Tot opluchting van onder anderen de honderd meegereisde fans tikte Brian van Loo de bal over de lat. De hoekschop werd niet meer genomen. FC Groningen heeft na drie duels de eerste helften gewonnen met de totaalcijfers 6-0. De tweede helften gingen echter telkens verloren met in totaal een doelsaldo van 1-6. Na drie duels heeft Groningen drie punten en staat het voorlopig op de zevende plek van de Eredivisie. Zondag 28 augustus komt AZ op bezoek in Euroborg. Aanvang is tot genoegen van velen nu eens het ouderwetse aanvangstijdstip van half drie.
Van Loo; Kappelhof, Ivens, Kwakman, Burnet; Kieftenbeld, Holla (56’ Sparv); Bacuna (73’ Enevoldsen), Andersson (80’ Pedersen), Tadic; Matavz.
Rest bank: Luciano, Van Dijk, Johansson, Suk.
Opstelling NAC Breda
Ten Rouwelaar, Koenders, Botteghin (81’ Buijs), Luijckx, Gorter, Schilder, Gilissen, Zonneveld (46’ Schalk), Kolk (66’ Bayram), Amoah, Lurling.
Rest bank: Van Fessem, Bonevacia, Janse, Bouwman.
Toeschouwers: 17.300
Scores: 12’ Bacuna (Andersson) 0-1, 44’ Andersson (rebound) 0-2; 48’ Schalk (Amoah) 1-2, 57’ Lurling (Gilissen) 2-2.
Scheidsrechter: Kuipers
Officials: Zeinstra, Simons en Dieperink
Gele kaarten: 14’ Bacuna (overtreding op Gorter), 19’ Holla (overtreding op Schilder), 44’ Botteghin, 64’ Gilissen (overtreding op Andersson)