string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

Weer nederlaag tegen Friezen in extra tijd.

Zaterdag 07 maart 2009 om 21:22

FC Groningen heeft zaterdagavond met 2-1 verloren van sc Heerenveen. Na rode kaarten voor Martijn Meerdink, Gonzalo Garcia en Ron Jans bleef de FC heel knap op de been. Maar in de derde minuut van de extra tijd boekte de thuisclub toch nog een zege.

Op de ochtend voor de wedstrijd werd topscorer Marcus Berg fit genoeg bevonden om deel te nemen aan de vijftiende editie van de noordelijke derby in Heerenveen. Daarmee bleef het aantal geblesseerden aan de zijde van FC Groningen op zes. Koen van de Laak, Nicklas Pedersen, Jeroen Veldmate, Petter Andersson, Tim Matavz en Sepp De Roover waren nog niet inzetbaar. Ook bij de Friezen waren er wat personele moeilijkheden. Zo stond Hans Vonk onder de lat in plaats van de Belg Kenny Steppe en ontbrak onder anderen de zieke Roy Beerens. FC Groningen startte in dezelfde samenstelling als in de verloren uitwedstrijd tegen AZ.

De beginfase was fanatiek van beide zijden. Binnen vijf minuten hadden spelers van beide clubs al een gele kaart te pakken. Aan de kant van de thuisclub ging Michael Dingsdag op de bon voor een overtreding op Marcus Berg. Bij de gasten ging Martijn Meerdink op de bon voor een aanval op de benen van Svec. Ook Daniel Pranjic moest zich even later laten behandelen wegens een blessure. Hij werd nog binnen een kwartier afgelost door Arnor Smarason. Na een kleine twintig minuten spelen kreeg Jong-A-Pin de derde gele kaart van het duel. Het was de ‘donkerste’ tot dan toe na een gemene tackle op Martijn Meerdink.

Halverwege de eerste helft had FC Groningen al tien keer zoveel laten zien als een week eerder bij koploper AZ. Even later kreeg de wedstrijd een vervelende wending voor de gasten. Martijn Meerdink vergreep zich binnen twintig minuten voor de tweede keer aan een Fries en kon ruim een uur voor het einde van de wedstrijd al gaan douchen. Ook Gonzalo Garcia kwam in het boekje van scheidsrechter Wegereef. Hij maakte hand en haalde daarmee de angel uit een gevaarlijke dieptepass.

In de slotfase van de eerste helft kregen beide ploegen nog wat schotkansen. Een bal van afstand van Smarason kwam bij toeval tegen de benen van Luciano die daarmee de inzet op onorthodoxe wijze keerde. Een minuut later had Hans Vonk wat moeite met een bal die in hing tussen een voorzet van links en een schot richting de kruising. Paolo Henrique dwong de Groningen-doelman vervolgens tot een redding.

In de rust verving trainer Ron Jans aan de rechterkant Tom Hiariej en bracht hij Ondrej Svejdik als zijn vervanger. De volgende gele kaart was voor Heerenveen-speler Bak Nielsen die een overtreding maakte op Goran Lovre. FC Groningen bleef ondanks het ondertal verrassend eenvoudig op de been. Toen Svec weer aan een blessure moest worden behandeld, werd hij afgelost door Bonaventure Kalou. Na een klein uur spelen kwam de openingsgoal – een afstandsschot van de voet van Grindheim – eigenlijk uit de lucht vallen: 1-0.

FC Groningen ging echter niet bij de pakken neer zitten en binnen negen minuten werd de stand weer in evenwicht getrokken. Een voorzet van Fredrik Stenman van de linkerkant werd door Danny Holla binnengekopt: 1-1. Daarmee namen de gasten nog geen genoegen. Drie minuten later was Garcia op aangeven van Marcus Berg zelfs dichtbij een tweede treffer. Met nog een kwartier op de klok kreeg Groningen nog tegenslag te verwerken. Gonzalo Garcia, die ook al een gele kaart op zak had, werd bestraft voor het wegtikken van de bal en moest ook met rood naar de kleedkamers. Hij kon zijn woede aan het adres van Wegereef hierbij nauwelijks onderdrukken.

Met nog een kwartier te gaan was het werkelijk aftellen naar een punt. Heerenveen leek vreemd genoeg helemaal niet bij machte het Groningen echt moeilijk te maken. Met nog tien minuten op de klok werd Gerald Sibon in de ploeg gebracht voor Jong-A-Pin. Echt grote kansen kregen de Friezen niet, terwijl de schoten uit de tweede lijn onzuiver waren. Nadat Ron Jans naar de tribune was gestuurd voor het wegschoppen van de bal en Goran Lovre aan een blessure was behandeld, kwam de winnende goal er toch nog voor de thuisclub. Victor Elm was in de derde minuut van de extra tijd de maker van de 2-1, die een blamage voor de Friezen voorkwam.

Zo kleurde FC Groningen nu niet rood van schaamte zoals vorige week in Alkmaar, maar was het thema van de avond toch wel weer rood. Volgende week zal FC Groningen het thuis tegen Roda JC moeten doen zonder de geschorsten Martijn Meerdink en Gonzalo Garcia. Maandag zal de aanklager van de KNVB zich ongetwijfeld buigen over ‘de zaak Jans’. Hij zal met een slecht gevoel terugdenken aan de zevende nederlaag op rij op bezoek bij aartsrivaal Heerenveen. Net als de 1.200 uit Groningen meegereisde supporters.

Opstelling FC Groningen
Luciano; Hiariej (46’ Svejdik), Sankoh, Granqvist, Stenman; Holla, Meerdink (25’ rood), Levchenko, Lovre; Berg, Garcia (75′ rood).
Rest bank: Van Loo, Matthijs, Ajilore, Metaj, Krohne, Kluin.

Opstelling SC Heerenveen
Vonk; Bak Nielsen, Breuer, Dingsdag, Elm, Pranjic (15’ Smarason), Henrique, Ingelsten, Svec (56’ Kalou), Jong-A-Pin (81’ Sibon), Grindheim.
Rest bank: Zeinstra, Elyounoussi, Beda, Janmaat.

Toeschouwers: 26.100 (uitverkocht)
Scores: 59’ Grindheim (Jong-A-Pin) 1-0, 68’ Holla (Stenman) 1-1, 93’ Elm (Kalou) 2-1.

Scheidsrechter: Wegereef
Grensrechters: Rutgers en Van Roekel
Vierde official: Van Meenen
Rode kaarten: 25’ Meerdink (twee keer geel), 75’ Garcia (spelbederf), 90’ Jans (spelbederf)
Gele kaarten: 4’ Dingsdag (overtreding op Berg), 5’ Meerdink (overtreding op Svec), 20 ‘ Jong-A-Pin (overtreding op Meerdink), 25’ Meerdink (vasthouden van Ingelsten), 33’ Garcia (hands), 50’ Bak Nielsen (overtreding op Lovre), 75’ Garcia (spelbederf)

Gerelateerd nieuws.

12 uur geleden

Van Eigen Bodem met Tijmen Theusink: ‘Mijn droom is om in het 1e van Groningen te mogen voetballen’

2 weken geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

4 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard