Weelde voor FC Groningen: vier goals en drie punten

2 november 2018

FC Groningen heeft vrijdagavond in het Van Donge en De Roo Stadion met 4-2 gewonnen van Excelsior. Bij rust stond de FC al met 2-1 voor. Doelpuntenmakers waren voor FC Groningen achtereenvolgens Mimoun Mahi, Ritsu Doan, Mateo Cassierra en invaller Jannik Pohl. Door de zege verlaat Groningen de laatste plek van de ranglijst en doet de rode lantaarn over aan NAC Breda.

Na de nipte nederlaag tegen landskampioen PSV van afgelopen zaterdag had FC Groningen zes dagen om zich op te laden voor de uitwedstrijd van vrijdagavond in Rotterdam. Excelsior was daar tegenstander in de elfde ronde van de Eredivisie 2018/2019. In de week voorafgaand aan het duel maakte de eerste selectie de verhuizing van het Corpushuis naar het gloednieuwe TopsportZorgCentrum. Er werd getraind op kunstgras op Corpus den Hoorn en dat van Velocitas 1897 in het Stadspark.

In de wetenschap dat Mimoun Mahi na ziekte terugkeerde in de basiself, ging FC Groningen vrijdagmiddag op weg naar Rotterdam. Door files gehinderd werd het op de heenweg gereserveerde restaurant helaas niet bereikt en werd elders een maaltijd genuttigd door de eerste selectie. Het aangepaste programma deerde de ploeg van trainer Danny Buijs niet. Nadat Excelsior nog wel de eerste kans had gekregen in de persoon van Marcus Edwards, nam FC Groningen het heft in handen.

In minuut 26 was het Mimoun Mahi die op aangeven van Ludovit Reis de eerste treffer van de avond liet aantekenen. Drie minuten later gaf Jeffrey Chabot een hoge bal op Ritsu Doan, die de bal onder controle bracht en meteen de 0-2 tegen de touwen schoot. Het was de eerste keer deze competitie dat FC Groningen vaker dan één keer scoorde en dus ook een marge van twee treffers te pakken had.

Lang was het verschil van twee doelpunten niet aanwezig, want uit een hoekschop van Luigi Bruins schoot Ryan Koolwijk na 36 minuten de aansluitingstreffer binnen: 1-2. Met die stand gingen beide ploegen aan de thee. Zes minuten na de pauze gaf Mimoun Mahi een assist op Mateo Cassierra die zag hoe doelman Sonny Stevens redelijk ver voor zijn doel stond. Cassierra rondde prachtig af en maakte er 1-3 van. Zijn eerste treffer in het FC-shirt.

Ook deze keer was de marge van twee nog geen tien minuten aanwezig. Want na een klein uur spelen werd een lichte overtreding van Deyovaisio Zeefuik bestraft met een strafschop. Die werd door Luigi Bruins binnen geschoven en zo werd het 2-3. Met ruim een kwartier op de klok werd Mimoun Mahi afgelost door Jannik Pohl en hij maakte na twee minuten de 2-4. Pohl werkte een voorzet van Zeefuik binnen en voor de Deen was het ook zijn eerste FC-treffer.

In het laatste kwartier trok FC Groningen de voorsprong over de streep. Ajdin Hrustic en Ahmad Mendes Moreira mochten nog kort hun opwachting maken en vervingen goalgetters Cassierra en Doan. Zo gaat FC Groningen als nummer 17 het weekend in en heeft het negen dagen om optimaal aan de start te staan in de noordelijke derby van volgend weekend. Zondag 11 november, 12.15 uur in het Hitachi Capital Mobility Stadion tegen aartsrivaal sc Heerenveen. Op jacht naar de eerste thuiszege!

Laatste nieuws