FC verliest nipt in Gladbach: 2-1

31 juli 2021

FC Groningen heeft zaterdagmiddag een oefenwedstrijd gespeeld tegen Borussia Mönchengladbach. De Trots van het Noorden speelde tegen de 1. Bundesligaclub 2-1. Voor de ploeg van hoofdtrainer Danny Buijs scoorde Michael de Leeuw. De ruststand in het Duitse Gladbach was 2-0.

De technische staf had de selectie opgedeeld in twee groepen. Eerder vandaag (zaterdag 31 juli) oefende een combinatieteam van FC Groningen tegen Almere City. De andere kern spelers trad aan in het Borussia-Park. Tegenstander Borussia Mönchengladbach is de nummer 8 van Duitsland van het afgelopen seizoen. De ploeg van trainer Adi Hütter versloeg afgelopen week nog Bayern München met 2-0, in een oefenduel in de Allianz Arena. Hetzelfde affiche staat medio augustus in de eerste speelronde van de 1. Bundesliga op het programma, maar dan in het Borussia-Park.

Bij het oefenduel met FC Groningen waren in Gladbach wel Duitse fans welkom, maar mochten geen FC-supporters aanwezig zijn omdat vanwege coronamaatregelen in heel Duitsland tot eind augustus geen uitsupporters bij voetbalwedstrijden zijn toegestaan.

Eerste helft
FC Groningen begon brutaal in het prachtige Borussia-Park. Binnen het kwartier was de ploeg van hoofdtrainer Danny Buijs twee keer gevaarlijk. Eerst verraste Mo El Hankouri de gerenommeerde keeper Yann Sommer bijna. Of beter gezegd: helemaal, maar de poging van de FC-speler van zo’n veertig meter viel over de Zwitsers international net aan de verkeerde kant van de paal. El Hankouri had in een oogopslag gezien dat Sommer ver voor zijn doel stond.

Even later mocht Romano Postema randje buitenspel door richting Sommer, maar hij kwam in een te moeilijke hoek terecht om de Gladbach-goalie nog eens te verrassen.

Uit het niets
Na een kwartier spelen kwam Gladbach hoegenaamd uit het niets op voorsprong. Aanvoerder Lars Stindl kopte een vrije trap binnen. Keeper Peter Leeuwenburgh kon de kopbal van dichtbij niet meer keren.

Daarna gebeurde er lange tijd niet veel voor één van de doelen. Tot vijf minuten voor rust Patrick Herrmann doorkwam over Groningens linkerflank. De voorzet van de Duitser werd onbedoeld door aanvoerder Azor Matusiwa van richting veranderd, waardoor de 2-0 ruststand op het bord kwam.

Tweede helft
Net als voor rust kreeg FC Groningen ook in de tweede helft direct de eerste kansen. Met twee wissels – Wessel Dammers en Bjorn Meijer in de ploeg voor Marin Sverko en Cyril Ngonge – plaatste Ahmed El Messaoudi een bal van net buiten het zestienmetergebied laag in de hoek. Sommer kon de inzet ternauwernood over de achterlijn naast de paal drukken. In direct uit de corner belandde de afgeslagen bal voor de voeten van Mike te Wierik. Met zijn schot had Sommer opnieuw moeite, maar nu kon de ervaren keeper de bal niet naar de zijkant drukken en was Michael de Leeuw er als eerste bij om de rebound te benutten; 2-1.

De thuisploeg kreeg daarna twee kansen via Marcus Thuram. Eerst redde Leeuwenburgh sterk met zijn voeten op een inzet van dichtbij. Even daarna kopte de spits over na een scherpe voorzet van de rechterflank van BMG. In de loop van de tweede helft begon voor beide ploegen het grote wisselen en waren er nauwelijks nog noemenswaardige kansen, waardoor na negentig minuten de 2-1 zege voor Borussia Mönchengladbach op het scorebord stond.

Pass Azor

Vervolg oefencampagne
FC Groningen eindigt de oefencampagne ter voorbereiding op het seizoen 2021/2022 komende vrijdag, 6 augustus, voor eigen publiek. Om 18.30 uur is FC Venezia de tegenstander in Euroborg. Seizoenkaarthouders hebben bij deze laatste testcase voor de competitiestart gratis toegang, maar dienen hiervoor wel over een e-ticket te beschikken. De seizoenkaart is bij dit oefenduel geen geldig toegangsbewijs. Losse kaarten voor het treffen met de club uit Italiaanse Serie A zijn te koop via tickets.fcgroningen.nl.
Een samenvatting van de oefenwedstrijd tegen FC Venezia is later op de avond te zien op het YouTube-kanaal van de Trots van het Noorden. Dit geldt ook voor het duel van vanmiddag tegen Borussia Mönchengladbach.
 
KARAKTERISTIEKEN
BORUSSIA MONCHENGLADBACH – FC GRONINGEN 2-1 (2-0)

Scoreverloop: 15. Stindl 1-0, 40. Matusiwa (ed.), 48. De Leeuw 2-1

Opstelling FC Groningen: Leeuwenburgh; Te Wierik, Matusiwa, De Leeuw (78. Strand Larsen), El Hankouri, Suslov (63. Lundqvist), El Messaoudi, Sverko (46. Dammers), Kasanwirjo, Ngonge (46. Meijer) en Postema (78. Joosten).

El Hankouri controleert bal
Ngonge en Messaoudi zetten druk

Laatste nieuws