Vroege tegengoal beslist duel in De Kuip: 1-0

25 november 2018

FC Groningen heeft zondagmiddag met 1-0 verloren van Feyenoord. De enige treffer van de wedstrijd werd na zeven minuten gemaakt door Jens Toornstra. Na de nederlaag is FC Groningen nog steeds de nummer 16 van de ranglijst. De ploeg van trainer Danny Buijs heeft 10 punten uit 13 wedstrijden en speelt zondag 2 december de thuiswedstrijd tegen hekkensluiter NAC Breda.

FC Groningen speelde in de Rotterdamse Kuip met dezelfde basisopstelling als twee weken terug in de gewonnen noordelijke klassieker tegen Heerenveen. Jannik Pohl en Michael Breij waren niet fit, was vrijdag al bekend. Ahmad Mendes Moreira bleek voldoende hersteld van ziekte om wel bij de eerste selectie aan te sluiten. Lars Kramer op zijn beurt raakte in de wedstrijd van de Beloften tegen Noordwijk zaterdagmiddag geblesseerd aan het bovenbeen en zat niet bij de selectie van twintig spelers.

Aan de kant van Feyenoord ontbraken onder andere Robin van Persie en Jeremiah St. Juste wegens respectievelijk een blessure en een schorsing. De Rotterdamse ploeg kwam zeer fel uit de startblokken en kwam na zeven minuten al op een voorsprong toen Jordy Clasie een assist gaf aan Jens Toornstra, die met een fraaie boogbal doelman Sergio Padt wist te passeren: 1-0.

Toen de Rotterdammers enkele minuten later uitgeraasd waren, nam Groningen het initiatief over en in het tweede kwartier waren Ritsu Doan (paal) en Mimoun Mahi gevaarlijk met schietmogelijkheden. Na de pauze werd Mateo Cassierra afgelost door Ajdin Hrustic. Het spelbeeld veranderde amper. Groningen kwam keer op keer dreigend in de zestien van de Feyenoorders, die het met 1-0 wel welletjes leken te vinden.

In de slotfase ging FC Groningen meer risico nemen en trainer Danny Buijs aanvallend wisselen met het inbrengen van Ahmad Mendes Moreira en Tim Freriks. Feyenoord kon in de tegenaanval gevaarlijk worden en Tonny Vilhena raakte zelfs de lat boven Sergio Padt. Ook was er nog een schot op de paal van FC Groningen. De betere mogelijkheden waren ook na de pauze echter voor FC Groningen geweest, dat zich alleen kon verwijten dat het niet één kans had verzilverd.

De manier van spelen was in ieder geval in lijn met de wijze van de duels voor de interlandperiode en biedt veel perspectief voor de belangrijke decembermaand, waarin FC Groningen nog vier duels voor de boeg heeft tegen ploegen buiten de top-7 van de ranglijst. Te beginnen met de thuiswedstrijd tegen hekkensluiter NAC Breda op zondag 2 december. Aanvang in het Hitachi Capital Mobility Stadion is dan 16.45 uur. Het stadion en de kassa’s openen om 15.15 uur.

JW2018052511682

Laatste nieuws