string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

Vragenvuur voor trainer, directeur en aanwinst.

Zondag 01 augustus 2010 om 18:14

Vast onderdeel van de Open Dag is jaarlijks ook een forum waarbij het publiek vragen mag stellen aan in dit geval trainer Pieter Huistra, directeur Hans Nijland en nieuwe aanwinst Jonas Ivens. Hiervan werd gretig gebruik gemaakt.

In Zaal 6 van de MustSee-bioscoop zaten zo’n tweehonderd belangstellenden met hun prangende vragen aan het drietal. Na de aftrap van presentator Mark van Rijswijk werd een ruim zestig minuten durend vragenvuur op de panelleden afgevuurd. Zo kwamen de aanwezigen er achter of trainer Huistra tevreden was over de voorbereiding: “We zijn een heel eind. Fysiek staan we er aardig op. In de uitvoering kan het uiteraard altijd nog beter. En daarin leggen we de lat dan ook heel hoog. We zijn niet stel tevreden. Door de gretigheid die de groep uitstraalt, verwacht ik een hoop van het aankomende seizoen.”
Initiatief
Ook werd duidelijk dat de nieuwe FC-trainer een visie heeft over het verschil in uit- en thuiswedstrijden. “We hebben het daar afgelopen week nog met de trainers over gehad. Dat ploegen meestal minder presteren in uitwedstrijden, kan te maken hebben met angst. Dat is een mentaal aspect waarin ik als coach een rol moet spelen. Wij zullen die angst er als technische staf uit moeten halen. Daarvoor kunnen we vooral zorgen door met z’n allen veel vertrouwen te hebben in onze speelwijze. Wij willen zowel thuis als uit het initiatief nemen en vroeg druk zetten op de tegenstander. Maar soms kan het ook lucht geven als je juist wat terugzakt om daardoor meer ruimte te krijgen om te voetballen. Daarvoor is het wel van belang dat het hele team dan weet wat er verwacht wordt in die situatie.”
Trainingsveld
Net als Huistra kon directeur Nijland nog niet helemaal het achterste van zijn tong laten zien in verband met de persdag die maandagmiddag in Euroborg wordt gehouden. Op voorwaarde dat de aanwezigen bepaalde informatie nog een dagje voor zich zou houden, werden heel veel tipjes van sluiers alsnog opgelicht. “We zijn heel trots dat we als een van de weinige clubs in de Erevisie meer dan twee miljoen hebben kunnen investeren in onze spelersgroep,” aldus de FC-directeur. “Het is niet goed voor het voetbal dat zo vele clubs met minpunten beginnen aan de nieuwe competities. Ik vind dat bestuurders en directies veel meer aansprakelijk moeten worden gesteld. Nu worden vooral de spelers, trainers en ook de supporters de dupe van al die minpunten. Voor MVV wordt het bijvoorbeeld wel erg lastig om kampioen te worden op deze manier.”
Over het stadion en trainingscomplex waren er ook diverse vragen. “Een uitbreiding van ons stadion naar 40.000 is financieel onhaalbaar. Wij hebben onderzocht dat voor FC Groningen een capaciteit van circa 32.000 rendabel kan zijn. We onderzoeken een uitbreiding naar een capaciteit van 27.500. Dat is mogelijk door de eerste en tweede ring naar beneden uit te breiden.”
“Ook is het nog steeds onze wens om al onze teams op één trainingscomplex te kunnen vestigen. We hopen dat binnen twee jaar te kunnen realiseren en gaan daar na de vakantie met wethouder Frank de Vries over in gesprek. We hebben al wel begrepen dat we ons trainingsveld achter de Mediacentrale in ieder geval langer kunnen gebruiken dan alleen aankomend seizoen.”
Kampioen
De 25-jarige nieuweling Jonas Ivens – door zijn trainer omschreven als ‘voorbeeld voor jonge spelers’ – kwam gevat uit de hoek in een vraag over het nieuwe stadion. “Ik vind Euroborg prachtig. Waarom? Ik kom uit België, toch.” Ook lichtte hij toe wat hij daarmee had bedoeld. “De Nederlandse competitie staat hoger aangeschreven dan de Belgische. Er is in België wel een inhaalbeweging aan de gang, maar met name op het verbeteren van de infrastructuur ligt het werkpunt in België.”
Tot slot van het forum werd de deelnemers naar hun voorspelling voor de komende Eredivisie gevraagd. Huistra voorspelde 1. Ajax, 2. PSV en 3. Twente. Nijland en Ivens zetten allebei PSV op één en FC Twente op twee. Nijland met AZ als nummer drie en Ivens met Ajax als derde. Over de degradatiekandidaten had geen van drieën nog een uitgesproken idee. Rond kwart voor vijf kwam met het einde van het forum ook bijna een einde aan de geslaagde Open Dag.

Gerelateerd nieuws.

1 week geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

3 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard

3 weken geleden

Van eigen bodem met Tessa Niessink: ‘Hier leer je echt veel, vooral mentaal.’