Voor FC Groningen A1 wacht een ‘alles-of-niets’ wedstrijd.

Dinsdag 02 december 2014 om 20:43

Zeer wisselende resultaten voor de jeugdteams van RVO FC Groningen/Cambuur op deze belangrijke voetbalzaterdag. Zo bereikte FC Groningen C2 de kampioenscompetitie en klampte FC Groningen D2 aan bij de koplopers. Minder verging het de bovenbouw-teams. De A-junioren verloren wederom en moeten volgende week winnen om in de top-8 te eindigen. De B-junioren verloren ook waardoor promotie naar de eredivisie niet meer mogelijk is. De C-junioren leden eveneens een nederlaag en kunnen promotie naar de eredivisie pas in het voorjaar afdwingen.

Teams Locatie Groningen
FC GRONINGEN A1 1-2 PSV A1
0-1 (48.), 0-2 (60.), 1-2 Gijs Jasper (78.)
opstelling FCG A1 Erwin Heidekamp, Jim de Leeuw, Keziah Veendorp, Roland Baas, Daro Faraj (83.Rutger Etten), Pier Veldman, Gerald Postma, Juninho Bacuna (60.Yassine Zakir), Gijs Jasper, Kasper Oldenburger, Dennis van Duinen (77.Stan Haanstra).
De A-junioren van FC Groningen leden de vierde achtereenvolgende thuisnederlaag. Daardoor is de ploeg van trainer Peter Hoekstra voor het eerst dit seizoen buiten de top-8 gevallen. Met nog een wedstrijd te spelen is deelname aan de eredivisie volgend voorjaar een stuk onzekerder geworden. Volgende week wacht de uitwedstrijd tegen NEC/FC Oss A1 en de opdracht is simpel: winnen! Alleen dan eindigt het vlaggenschip van de RVO bij de beste acht teams. In de eerste helft gebeurde voor beide doelen bijzonder weinig. Doelman Erwin Heidekamp moest tot tweemaal toe ingrijpen terwijl Juninho Bacuna het enige Groningse schot op doel loste. Na de hervatting stonden de gasten snel aan de leiding en werd de thuisploeg enkel met twee kopballetjes van Bacuna gevaarlijk. Het was echter de ploeg uit Eindhoven die de voorsprong verdubbelde. Pas in de slotfase werd FC Groningen wat gevaarlijker. Met een ultieme poging zorgde Gijs Jasper voor de aansluiting. Via Yassine Zakir werd vanop rechts nog een keer voor dreiging gezorgd terwijl Veldman net niet bij een pass van Gijs Jasper kon.
NEC/FC OSS B1 2-1 FC GRONINGEN B1
1-0 (20.), 1-1 Sander de Grote (58.), 2-1 (60.)
opstelling FCG B1 Jan Hoekstra, Nagesh Amatsaleh, Luuk Kuipers, Daan Wijma, Mathijs Elderman, Daniel Bouman, Sander de Grote, Mehmet Gencer (60.Ebrar Yildirim), Noel Wever, Ozan Kokcu, Ibrahim Dumduya (25.Luke Millar).
Na het eerste deel van de competitie weten de B-junioren van FC Groningen dat promotie naar de eredivisie reeds uit zicht is. De Groningers moesten winnen om in de top-4 te eindigen maar dat lukte niet. “We wisten dat het op deze wedstrijd aan zou komen. In het begin van de competitie hebben we een aantal aardige duels gespeeld maar te weinig punten gepakt,” concludeerde trainer Marcel van Buuren. Na rust maakte Sander de Grote een voor rust opgelopen achterstand ongedaan. Uit een strafschop maakte de thuisploeg de winnende treffer. Van Buuren: “Van alle tegenstanders heeft NEC/FC Oss de meeste indruk op me gemaakt. We hebben tachtig minuten lang hard moeten werken en zijn na rust wat opportunistischer gaan spelen. Als team hebben we er alles aan gedaan en op het laatst hebben we meer risico’s genomen. Helaas mocht het niet baten.”
FC GRONINGEN B2 2-2 ADO DEN HAAG B2
0-1 (8.), 1-1 Oege Sietse van Lingen (10.), 2-1 Tom Boezerooy (14.), 2-2 (31.)
opstelling FCG B2 Joep van de Haar, Givancy Phillips, Tom van de Looi, Daniel Camara Bos, Oege Sietse van Lingen (60.Daphny Phillips), Armani Mardjoeki, Marc Vegter, Daniel Teune, Tom Boezerooy (45.Teun Cools), Martijn van Maastrigt, Jhurrey Margaritha.
De onder-16 ploeg van FC Groningen pakte in de laatste wedstrijd voor de winterstop een punt. Een snelle achterstand werd door de ploeg van trainer Sander van Gessel snel ongedaan gemaakt. Uit een voorzet van Tom Boezerooy maakte Oege Sietse van Lingen gelijk. Na een kwartier spelen stifte Boezerooy de bal prachtig over de uitkomende doelman. Toch werd er alsnog met een gelijke stand gerust nadat de groenwitte formatie ongelukkig een tweede tegendoelpunt incasseerde. In de tweede helft kreeg Marc Vegter de eerste kans maar zijn schot verdween over de lat. Ook Jhurrey Margaritha liet een mogelijkheid liggen terwijl aan de andere kant doelman Joep van de Haar de gasten van een treffer onthield. In blessuretijd liet de FC de kans op drie punten liggen. Daniel Teune raakte met een vrije trap de onderkant van de lat, Marc Vegter kwam helemaal vrij voor de doelman maar zag zijn inzet naast gaan.
FC GRONINGEN C1 2-3 SC HEERENVEEN C1
0-1 (8.), 1-1 Sammy Crowther (39.), 2-1 Gabriel Fernando (46.), 2-2 (67.), 2-3 (70.)
opstelling FCG C1 Mats Roorda, Steyn Strijker (60.Alagie Jabbie), Tapmahoe Sopacua, Ken Raghoebar (48.Rick Boyer), Gabriel Fernando, Mees Gootjes, Nick Kleen (40.Mark Jagt), Ashraf Hezam (40.Max de Jong), Mark te Velde, Wilko van der Kooi, Sammy Crowther.
De tweedejaars C-junioren verloren op Corpus den Hoorn een zinderende strijd. Door het verlies is het niet gelukt om ‘promotie’ naar de eredivisie af te dwingen. Na de winterstop speelt de ploeg van trainer Hugo Alves Velame in de eerste divisie en moet het bij de eerste drie eindigen om volgend seizoen alsnog uit te komen in de nieuw te vormen eredivisie. In de eerste helft gebeurde voor beide doelen weinig maar waren het de Friezen die wel snel de leiding namen. Vlak na rust kopte Sammy Crowther een afgemeten voorzet van Wilko van der Kooi binnen de touwen. Niet veel later blunderde de doelman van Heerenveen op een vrije trap van Gabriel Fernando waardoor de FC op een 2-1 voorsprong kwam. Drie minuten voor tijd werd het gelijk waardoor een alles-of-niets slotfase ontstond. De gasten raakten de lat terwijl invaller Alagie Jabbie een goed schot gered zag. Vier minuten in blessuretijd viel de Groningse droom definitief in duigen.
PEC ZWOLLE C2 0-1 FC GRONINGEN C2
0-1 Remco Balk (63.)
opstelling FCG C2 Daan Reiziger, Harold Kwant (55.Julian Fluks), Giovanni Zwikstra, Pim Betzema, Quinten Anakotta (60.Gerwin Heidema), Leonel Miguel, Tariq Lancelot (36.Sven Jager), Joris Reiziger (36.Jarno Deuring), Remco Balk, Max Hamelink, Joshua Sion (48.Jules Anakotta).
Na een uitstekend slot van de competitie heeft de onder-14 ploeg van FC Groningen zich weten te plaatsen voor de kampioenscompetitie in het voorjaar van 2015. FC Groningen C2 won de laatste vier duels op rij en sloot het eerste deel af met een mooie vijfde plaats. Trainer Gerard Wiekens wist van tevoren dat zijn ploeg winnend van het veld moest stappen. “Ook aan een punt hadden we misschien nog genoeg gehad. Maar tijdens de wedstrijd weet je andere resultaten niet en moet je dus gewoon vol voor de winst gaan.” De zege kwam er, zij het ternauwernood. Juist in een fase dat de Groningers alles of niets gingen spelen werd er gescoord. Remco Balk trof na voorbereidend werk van Sven Jager doel. “Voor rust speelden zij wat gemakkelijker maar zorgden wij voor de meeste dreiging. In de tweede helft verdienden we een doelpunt omdat we wat meer naar voren gingen spelen en voor de meeste dreiging zorgden. Het is mooi om in de volgende competitie tegen de topploegen te spelen. Voor de jongens is dat een goede leerschool,” aldus Wiekens.
FC EMMEN D2 0-3 FC GRONINGEN D2
0-1 Maurilio de Lannoy (1.), 0-2 Maurilio de Lannoy (17.pen.), 0-3 Olivier van der Tuin (30.)
opstelling FCG D2 Liam Tyler, Redzer Veenkamp, Emircan Gulge, Bastiaan Renkema, Jesse Glasbergen, Sietze de Klerk, Maurilio de Lannoy, Luciano Valente, Olivier van der Tuin, Revelino Slagveer, Bjorn Meijer. Wissels: Jamai Bont, Rida Ajouaou, Stijn Hensema, Milan Drayer, Rob Vegt.
Dankzij een overwinning op de leeftijdsgenoten van FC Emmen is FC Groningen D2 de koppositie in de Tweede Divisie F tot op drie punten genaderd. “We begonnen goed aan de wedstrijd en gaven veel druk op de tegenstander. We creeerden een aantal kansen waarvan er twee werden benut,” vertelde trainer Bote Talsma. Na een half uur spelen leidde de FC al met een verschil van drie doelpunten. In het tweede bedrijf werd niet meer gescoord. Talsma: “Over de gehele wedstrijd gezien was het middenveldspel wel in evenwicht. In de omschakeling van verdedigen naar aanvallen waren wij echter beter. Daarnaast leverden we verdedigend een echte strijd om tegendoelpunten te voorkomen.”