Volledige selectie voor Buijs in aanloop naar noordelijke klassieker

9 november 2018

FC Groningen treedt zondagmiddag 11 november in het Hitachi Capital Mobility Stadion naar verwachting in dezelfde basisopstelling aan als vorige week vrijdag in de uitwedstrijd tegen Excelsior. Trainer Danny Buijs heeft voor het duel met sc Heerenveen voor het eerst dit seizoen zijn gehele selectie beschikbaar. De ‘Derby van het Noorden’ begint om 12.15 uur.

Na de winst op Excelsior was het afgelopen week lekker werken voor spelers en staf. Na afloop van de vrijdag-training in het Hitachi Capital Mobility Stadion blikte Buijs vooruit op de noordelijke derby: “Voor mijzelf is het gewoon één van de 34 wedstrijden, maar ik weet heel goed dat deze wedstrijd bij de achterban meer teweeg kan brengen dan alleen drie punten. De duels met Heerenveen waren in mijn tijd als speler al extra speciaal. Ik scoorde in het Oosterpark al eens tegen ze, al verloren we toen met 2-1.”

Wereldgoal
Buijs heeft betere herinneringen aan de openingswedstrijd van het huidige stadion op vrijdag 13 januari 2006. De hoofdtrainer van nu, was toen als speler één van de twee doelpuntenmakers. “Bij een corner ging ik eerst het duel aan met keeper Brian Vandenbussche. Hij kwam nooit echt uit als een kerel, naar mijn mening. De doelman bleef liggen en in de kluts kwam de bal voor mijn voeten te liggen. Ik kon de bal in een nagenoeg leeg doel schuiven en vervolgens juichte ik alsof het een wereldgoal was,” denkt Buijs lachend terug.

Selectie
Het duel aangaan met de keeper is iets dat Buijs als trainer wel meegeeft aan zijn spelers. “Zeker als een doelman buiten zijn vijf meter is, mag je gewoon het duel aangaan. Uiteraard op een reglementaire manier. Het maakt hoekschoppen nog moeilijker te verdedigen voor de tegenpartij.”

Buijs heeft zondagmiddag zijn volledige selectie ter beschikking. Amir Absalem keert terug van een schorsing. “Ook Michael Breij sluit weer aan. Hij is medisch fit, maar mist nog wedstrijdritme. Ik vind het echter onnodig om hem daarom als enige op de tribune te laten zitten. Hij traint goed, is een positief ventje en hoort er gewoon bij. Dan neem ik hem er graag bij op de bank.”

Stijgende lijn
Na een goede wedstrijd tegen PSV zonder punten, volgde een prima partij en een verdiende zege bij Excelsior. “Er waren in die wedstrijd wel wat kleine dingen, die we nog moeten zien te verbeteren”, bleef Buijs kritisch. “We startten niet scherp, hadden in de tweede helft een aantal aanvallen nog beter moeten uitspelen en het verdedigen bij standaardsituaties is ook zeker een aandachtspunt. Niettemin waren we natuurlijk blij met de overwinning. Vooral ook voor onze supporters was dat mooi.”

De vier goals in Rotterdam leverden de tweede seizoenszege op en een positieve aanloop naar de noordelijke derby van zondag. Buijs: “Je leeft met een positief gevoel naar een wedstrijd toe als je gewonnen hebt en helemaal als dat verdiend was. Je stapt bovendien met meer plezier uit je bed, ’s ochtends. Wij willen de stijgende lijn van de laatste twee wedstrijden voortzetten en als wij het niveau van PSV-thuis halen, dan komt die eerste thuisoverwinning ook steeds dichterbij!”

Statistiek
Gevraagd naar de kracht van sc Heerenveen zei Buijs: “Ze hebben voorin een paar handige jongens lopen, die een goaltje kunnen maken. Daarnaast zijn ze in uitwedstrijden nog ongeslagen en wachten wij nog op onze eerste thuisoverwinning. Die statistiek willen we zondag aan diggelen schieten. We kijken er naar uit.”

Laatste nieuws