Volledige selectie in aanloop naar Fortuna-thuis

10 mei 2019

Als er in de laatste uren voor de thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard van komende zondag geen gekke dingen meer gebeuren, kan trainer Danny Buijs beschikken over een volledig fitte selectie. Het laatste reguliere competitieduel van het seizoen staat traditioneel in het teken van afscheid, maar vanaf 14.30 uur gaat het uitsluitend om de strijd om drie punten. Voor de aftrap wordt landskampioen onder-17 gehuldigd in het Hitachi Capital Mobility Stadion en na afloop is er aandacht voor de Payt Speler van het Jaar en vertrekkende mensen bij de Trots van het Noorden.

Trainer Danny Buijs speelde op maandagavond 29 april het restant van PEC Zwolle-FC Groningen en had vervolgens een aanloop van bijna twee weken richting komende zondag. “Dit was toch wel een lange periode zonder wedstrijden zo in de eindfase van de competitie,” aldus de FC-trainer. “Wat mij betreft niet voor herhaling vatbaar. Maar we hebben er geen invloed op gehad.”

Linkerrijtje
“We willen komende zondag onze sterke thuisreeks van na de jaarwisseling met een goed gevoel afsluiten,” vertelde Buijs tijdens het wekelijkse perspraatje. “Daarvoor hebben we drie punten nodig. Als we erin slagen te winnen, dan hebben we ook minimaal een plek in het ‘linkerrijtje’ afgedwongen. Dat is een klassering die bij de status van FC Groningen past. Alle spelers hebben de bereidheid en de fysieke gesteldheid om er vol voor te gaan. Het is nogmaals een groot compliment aan de spelers en onze fysiektrainers voor de fitheid van de selectie in de eindfase van het seizoen.”

Het bereiken van de achtste plaats en daarmee plaatsing voor de play-offs om Europees voetbal heeft FC Groningen niet meer in eigen hand. Of het seizoen geslaagd is, laat Buijs zelf niet afhangen van de plek op de eindranglijst. “Het gaat er vooral om hoe we de komende twee wedstrijden voor de dag komen. We hebben na de winterstop 27 punten gehaald uit vijftien wedstrijden en het met name in verdedigend opzicht goed gedaan. Voetballend en aan de bal zit er nog ruimte voor verbetering, maar we zijn het aan onze stand verplicht deze thuiswedstrijd tot een goed einde te brengen.”

Laatste speelronde
Of FC Groningen na zondag de troeven wel weer in eigen hand heeft, hangt af van het resultaat van Willem II, dat momenteel twee punten meer heeft. “Maar als wij zelf van Fortuna Sittard winnen, dan zijn we in ieder geval in de laatste speelronde nog in de race. Als we zover kunnen komen, dan kunnen we onszelf over de gehele tweede seizoenshelft weinig verwijten. En dan moeten we niet in zak en as gaan zitten als het uiteindelijk niet onze kant op valt.”

Tegenstander Fortuna Sittard heeft nog één of twee punten nodig om op eigen kracht handhaving af te dwingen. “Zij hebben heel knap gepresteerd, vooral in thuiswedstrijden. Maar ze hebben ook Feyenoord verrast in De Kuip. Ze speelden dit seizoen veelal in verschillende formaties en ook met verschillende spelers op bepaalde posities. Maar zoals elke wedstrijd ligt de sleutel vooral bij onszelf. Normaal gesproken moeten wij de betere ploeg zijn en dus zijn we voor deze wedstrijd ook de favoriet. Maar het gaat ook zondag vooral weer om de uitvoering.”

Laatste nieuws