Vitesse bepaald geen eitje voor FC.

Zaterdag 03 april 2010 om 21:52

Zaterdagavond heeft FC Groningen in het Gelredome met 3-0 verloren van Vitesse. De drie treffers vielen allemaal in het laatste halfuur van de wedstrijd. Ondanks de nederlaag blijft Groningen achtste op de ranglijst.

FC Groningen startte in de uitwedstrijd tegen Vitesse met Tom Hiariej en Tim Sparv in de basis. Gibril Sankoh was geschorst en Koen van de laak begon op de bank omdat hij afgelopen week slechts eenmaal met de groep trainde door een blessure. Op de overige negen posities liet trainer Ron Jans het elftal van afgelopen week ongewijzigd. Oluwafemi Ajilore verhuisde evenwel van de verdedigende naar de aanvallende rol op het middenveld.
Groningen won dit seizoen al tweemaal van de Arnhemmers (1-0 in competitie- en 5-1 in bekerverband). De ploeg begon niet echt lekker aan de wedstrijd. In de vijfde minuut ontsnapte de FC aan een vroege tegengoal toen de bal na een scrimmage met meer geluk dan wijsheid werd geruimd uit de eigen vijfmeter. In de tiende minuut was er weer zo’n situatie en hadden de gasten het geluk aan hun zijde dat een bal van de voet van Wiljan Pluim nipt naast het doel over de achterlijn verdween.
Naast deze twee hachelijke situaties had Groningen overigens voor de pauze niet zo veel te vrezen van de thuisploeg. Tim Matavz met een schot vanaf de achterlijn (voorlangs) en Goran Lovre met een kopbal zorgden voor enige opwinding in het met 250 bezoekers gevulde uitvak. In de extra tijd was het Vitesse dat eens van afstand uithaalde. Calvin Jong-a-Pin zag hoe Brian van Loo zijn lage schuiver klemvast onschadelijk maakte.
De tweede helft bracht een stukje meer spektakel voor de kleine zestienduizend aanwezigen. Alexander Büttner kreeg na zeven minuten de eerste schotkans en mikte voorlangs. Thomas Enevoldsen zag zijn doelpoging klemvast gepakt worden. Nadat Nicklas Pedersen bij FC Groningen in de ploeg was gekomen, kreeg Vitesse nog een kans in de persoon van Lasse Nilsson die te slap inschoot. Precies halverwege de tweede helft brak Claudemir de wedstrijd open toen hij attent was bij een reboundsituatie: 1-0.
FC Groningen ging na die tegentreffer nadrukkelijk op zoek naar de gelijkmaker en zag ook Koen van de Laak in de ploeg komen. Een schot van Oluwafemi Ajilore, een schot van Nicklas Pedersen en de daaropvolgende herkansing van Goran Lovre werden door doelman Piet Velthuizen allemaal onschadelijk gemaakt. Na een voorzet van Daley Blind die van dichtbij werd ingekopt door Fredrik Stenman was er opnieuw een wereldredding nodig van de Vitesse-goalie.
Nadat Santi Kolk in de 79ste minuut van afstand schoot en de 2-0 aantekende, was de wedstrijd feitelijk gespeeld. Andreas Granqvist werd nog mee naar voren gestuurd en kreeg nog een enorme mogelijkheid om te koppen, maar mikte van dichtbij voorlangs. Serhat Koç mocht nog zin opwachting maken in plaats van Goran Lovre. In de eerste van drie minuten extra tijd bepaalde Alexander Büttner met een prachtige lob de 3-0 eindstand. Volgend weekend is Willem II te gast in Euroborg. Op zondagmiddag om 14.30 uur wordt er afgetrapt.
Van Loo; Hiariej, Blind, Granqvist, Stenman; Sparv, Lovre (84’ Koç), Enevoldsen (70’ Van de Laak), Ajilore; Matavz, Bacuna (55’ Pedersen).
Rest bank: Nienhuis, Werkman, Olijve, Lachman.
Opstelling Vitesse
Velthuizen, Gravenbeek, Sprockel, Drost, Jong-a-Pin (59’ Van Diermen; 65’ Kaya), Büttner, Claudemir, Kolk, Greene, Nilsson (80’ Pröpper), Pluim.
Rest bank: Room, Felixdaal, Van Ginkel.
Toeschouwers: 15.950
Scores: 67’ Claudemir (rebound) 1-0, 79’ Kolk (afstandsschot) 2-0, 91’ Büttner (lob) 3-0.
Scheidsrechter: Kuipers
Gele kaart: 79’ Büttner