string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

Verslag klankborggroep – maandag 18 juli 2011.

Maandag 08 augustus 2011 om 17:14

Aanwezig: Gerda Boersema (Rolly Side), José von Hebel (tribune oost), Erik Noordhof (tribune zuid), Henk Dikboom (tribune noord), Nico Swart (Supportersvereniging), Tjarco Reitsma (Groningen Fanatics), Paul Zweverink (intermediar), Hans Nijland (FC Groningen), Jaap Kruizenga (FC Groningen), Jepko van Roon (FC Groningen).
Afgemeld: Ruben Schoonhoven (Z-Side), Richard van Elsacker (FC Groningen)

OPENING/MEDEDELINGEN
Gespreksleider Jaap Kruizenga opent de vergadering en er komen als mededelingen zaken rond het stadion Euroborg aan de orde. Er zijn aanvragen voor meerdere trommels en spandoeken als sfeerverhogend element en het gemis van het FC Groningen-gevoel aan de buitenkant van  Euroborg komt aan de orde.
– Voorlopig geen extra trommel(s) omdat dit eerder tegen elkaar werkt en het gezang kan verstoren.
– Spandoeken zijn welkom, de mogelijkheden om ze goed zichtbaar neer te hangen zijn beperkt.
– Gekeken moet worden hoe sfeergezang/uitingen beter gebundeld kunnen worden (GF)
– Dat de Euroborg aan de buitenkant uitstraling mist, is een feit. Omgeving vooralsnog een grote bouwput. De wil tot verbetering is er, maar gewacht moet worden tot het nieuw te bouwen Alfacollege zijn hoogste punt heeft bereikt om vervolgens de mogelijkheden te kunnen bepalen.
MUZIEKKEUZE
Er kan nog meer en beter worden ingezet op het bepalen van de muziek voorafgaand aan de wedstrijden. Inzendingen van de verschillende partijen zijn welkom.
– GF komt binnen twee weken met haar keuze, evenals de SV.
OEFENWEDSTRIJDEN
Helaas is het in de voorbereiding van dit seizoen niet gelukt een of meerdere oefenwedstrijden ‘over de grens’ (Duitsland, België bijvoorbeeld) te regelen, zoals dat vorig jaar wel (en met succes) het geval was. De goede wil was hiertoe wel aanwezig, maar het late tijdstip waarop bekend was of FC Groningen wel of niet Europees voetbal zou halen, zat een en ander in de weg. Misschien lukt het in het eerste vrije interland-weekeinde (begin september) nog.
Nico Swart brengt de toegangsprijzen bij oefenwedstrijden nog eens aan de orde. Er moet voor gewaakt worden dat die niet te hoog komen te liggen om het voor de vele fans aantrekkelijk te houden.
– Jaap Kruizenga: afspraak is om negen euro als bovengrens te hanteren.
BELEID UITWEDSTRIJDEN
Jaap Kruizenga meldt dat het door FC Groningen uitgezette beleid rond uitsupporters en het bezoeken van de Euroborg in voetballand over het algemeen  positief ontvangen wordt. Daarom zal deze lijn doorgezet worden.
De nasleep van ‘Excelsior-uit’ gaat nog even voort. FC Groningen is uitgenodigd voor een gesprek hierover in september met de lokale driehoek van Rotterdam. Tjarco Reitsma meldt dat voor alle destijds aangehouden supporters die in beroep zijn gegaan tegen de opgelegde aanklacht de zaak wegens gebrek aan bewijs geseponeerd is.
De groepering ‘Tegen het moderne voetbal’ geeft tijdens een landelijke bijeenkomst van de CIV voor voetbalcoördinatoren en andere betrokkenen van de politie een workshop.
– FC Groningen meldt de uitkomst van het gesprek in Rotterdam
DE HAAN/BELTMAN
Uit de eind vorig jaar gehouden enquete blijkt  dat het optreden van Henk de Haan en Barend Beltman rond de thuiswedstrijden over het algemeen als positief wordt ervaren. In de vergadering zijn de meningen er verdeeld over.  Algemene klacht is dat het slecht te verstaan, dus te volgen, is. Het komende seizoen gaat FCG verder met dit duo, de opzet verandert wel. Voor de wedstrijd krijgen de mannen twee blokjes van twee tot drie minuten waarbij ook een oud-speler of bekende noorderling geïnterviewd wordt.
– Na dit seizoen een nieuwe evaluatie.
WEBSITE
De conclusie over de officiële website van FC Groningen is dat de actualiteit in het algemeen in goed is, maar de functionaliteit verbeterd kan worden. Nico Swart merkt op dat de actualiteit niet altijd adequaat is. Oefenwedstrijden zijn vaak al bekend gemaakt bij de andere club, terwijl de website van FC Groningen daarover nog niets meldt. Hans Nijland vraagt om iets dergelijks snel bij de club te melden, zodat dit verbeterd kan worden.
AANKLEDING STADION
De voortgang van de aankleding van het stadion zou eigenlijk uit het potje ‘Mien Plek’ gefinancierd worden, maar dat loopt nog niet naar wens.  Om de voortgang te verzekeren wordt uit andere bronnen geput. Jaap Kruizenga hoopt daarbij op verdere input van supporters.
HET CLUBLIED
De discussie over het officiële lied van FC Groningen is al een tijdje gaande. Martin Groenewold introduceerde tijdens de Open Dag een mooie ballade, maar deze op zich fraaie song wordt niet als geschikte vervanger voor het aloude ‘Laat ons weer eens juichen’ beschouwd. Het was meer een jubileumlied. Het lijkt het beste ‘Laat ons weer eens juichen’ te handhaven als clublied, maar deze melodie te ‘pimpen’ om het zo in een moderner jasje te steken. Hiervoor is de input van supporters een goede opzet. Een oproep hiertoe zal worden gedaan.
– Paul Zweverink maakt een tekst om deze oproep gestalte te geven (intussen gebeurd).
CULTUURMANIFEST
Dit manifest ligt al een tijdje bij FC Groningen als discussiestuk. De vergadering is het er over eens dat het tijd wordt dat dit een voortgang krijgt. 
– FC Groningen doet een voorstel om het manifest zo snel mogelijk met de makers ervan te bespreken. Indien dat overleg een eindproduct oplevert, wordt het voorgelegd aan de Klankbordgroep.
FIETSPROBLEMEN
Als gevolg van de bouw van het Alfacollege is er rond de Euroborg onvoldoende capaciteit voor het stallen van fietsen bij wedstrijden. Dit probleem is intussen in discussie geweest bij de gemeente. Voorlopige oplossing: parkeerplaats P5 wordt deels geschikt gemaakt voor het stallen van fietsen, deels als parkeergelegenheid voor minder validen.
TRAPPEN TWEEDE RING
Deze zijn steil en er is geen leuning als ondersteuning. Mensen klagen over een ongemakkelijk en onveilig gevoel. Is er een oplossing te bedenken?
– FC Groningen gaat onderzoeken of er verbeteringen mogelijk zijn.
DUURZAAMHEID
Gerda Boersema vraagt of het ingezette beleid van duurzaamheid (mede ingegeven door de nieuwe hoofdsponsor Essent) ook gehanteerd en uitgebreid wordt op andere terreinen dan op het energievlak. Hans Nijland zegt dat dit zeker de bedoeling is. ‘We zijn dit samen met Essent nog verder aan het ontwikkelen.’ Het gebruik van mileu-vriendelijke bekers (wellicht ‘inwisselbekers’ zoals die in veel Duitse stadions gebruikt worden) wordt onderzocht.
RONDVRAAG
Nico Swart: Het valt op dat niet alle horecapunten hetzelfde assortiment verkopen. Waarom is dit het geval?  – Navraag leert dat bij de units 3, 6, 9 en 10 niet de beschikking is over een frituurlijn. Dit heeft te maken met het feit dat de vierkante meters in deze units minder zijn dan in de andere units. Daardoor worden in de kleinste units ter compensatie onder andere pistolets verkocht.
Nico Swart: In deze tijd van de onstuitbare opmars van sociale netwerken is het wellicht tijd dat ook FC Groningen te volgen is middels Twitter en Facebook. Hans Nijland meldt dat hij juist met ingaande van deze dag een persoonlijk twitteraccount heeft geopend. Daarop zal hij tweets verzenden over zaken die rond FC Groningen spelen. Verder zal bekeken worden in hoeverre de club zal meegaan in deze moderne vormen van communicatie.
Tjarco Reitsma: Is het standpunt omtrent het (niet) schenken van normaal bier gewijzigd? Antwoord club: Nee.
Tjarco Reitsma: Gaat de club nog iets doen met een eerder gedropt voorstel om tribunes of andere zaken in het stadion te benoemen naar oude voetbalhelden? Antwoord club: dit is zeker een optie en het zal intern besproken worden.
Tjarco Reitsma: De eerste training behoeft een upgrade zoals dat bij veel clubs al het geval is. Er meer een happening van maken. Antwoord club: ook wij zijn dit aan het onderzoeken en zijn van mening dat we het ingaande het volgende seizoen anders moeten doen. Tjarco overhandigt Hans Nijland een actieplan.
Tjarco Reitsma: Stelt voor Paul Zweverink een grotere rol binnen de klankbordgroep te geven. Hij zou niet alleen de notulen kunnen maken, maar vooral zorgen voor de ‘bewaking’ van de voortgang van de afgesproken punten. De vergadering gaat in principe akkoord en Paul kan zich er in vinden. Paul stelt voor de klankbordgroep niet drie, maar vier keer per jaar bijeen te laten komen. Hij zal daartoe een voorstel qua planning doen.
Gerda Boersema: Vraagt aandacht voor het feit dat de Rolly Side vanuit (alle kanten en ook .. kan weg  ) UEFA internationaal erkenning ontvangt . Uefa vertegenwoordiger Ferguson is ter plaatse geweest  en het voorbeeld van de Rolly Side bij FC Groningen wordt ook gepresenteerd op een UEFA bijeenkomst in Warschau ter voorbereiding op EK.  Hans Nijland complimenteert en waardeert de Rolly Side daarmee.
Bijlage:
Voorstel bijeenkomsten klankbordgroep komend seizoen:
– Maandag 14 november 2011
– Maandag 13 februari 2012
– Maandag 4 juni 2012

Gerelateerd nieuws.

2 weken geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

4 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard

4 weken geleden

Van eigen bodem met Tessa Niessink: ‘Hier leer je echt veel, vooral mentaal.’