Verslag GWBreporters FC Groningen – Heracles.

Maandag 23 februari 2009 om 08:52

Zondagmiddag kwam Heracles Almelo op bezoek in Eurobog. Twee leden van de Green White Bengels hadden zich aangemeld om als echte reporters een verslag te maken van deze wedstrijd. Wijnanda de Vries (16) en Duncan Hoeppertz (13) namen plaats op de perstribune tussen alle andere journalisten en zagen hoe FC Groningen vlak voor rust de wedstrijd besliste met doelpunten van Gonzalo Garcia en Marcus Berg.

Wijnanda en Duncan zijn beide echte FC Groningen fans. Ze gaan allebei regelmatig naar een wedstrijd. Wijnanda gaat ook heel vaak mee naar de uitwedstrijden waar ze dan vanaf de tribune luidkeels FC Groningen aanmoedigt. Duncan volleybalt bij Thalassa in mix C, woont in Delfzijl en zit in de tweede klas van de Havo van het Ommelandecollege in Appingedam. Wijnanda voetbalt in dames twee van Hunsingo. Daar zet ze ieder weekend haar beste beentje voor om haar team naar de overwinning te slepen. Doordeweeks moet ze naar school, ze zit in klas B3H van de Groene school in Winsum.
De reporters gingen vooraf aan de wedstrijd even een kijkje nemen in de omroepkamer. Daar zagen ze wie de man achter de stadionspeaker is en konden ze zien hoe alle beelden naar de grote schermen in het stadion worden verstuurd. Vervolgens was er nog tijd om even om de hoek van de perskamer te kijken. Daar was het een drukte van jewelste, want de wedstrijd Ajax – Feyenoord was al begonnen. Alle journalisten hadden zich verzameld rond de televisie om maar niets van de wedstrijd te missen. Voor de Junior Reporters was er geen tijd om te kijken, want zij moesten hun plek op de perstribune gaan opzoeken.
Het wedstrijdverslag
De wedstrijd begon erg slordig met veel balverlies aan beide kanten. Heracles Almelo kon niet heel dicht bij het doel van Luciano da Silva komen, dus de verdediging van de thuisploeg stond goed. De eerste kans van Heracles was er voor Douglas, nadat Meerdink de bal fout terugspeelde en Levchenko balverlies leed. Maar het afstandsschot ging voorlangs. In de 15de minuut kreeg Hiariej de eerste  gele kaart van de wedstrijd, omdat hij een speler van Heracles onderuit haalde en daarna de bal wegtrapte.
FC Groningen kreeg meer grip op de wedstrijd en kreeg meer kansen. Levchenko schoot de bal uit een knalharde volley net naast. Na balverlies van Heracles schoot Marcus Berg na een mooie aanval van Groningen de bal ook net naast. De vrije trap van Garcia werd door Granqvist in de handen van doelman Pieckenhagen gekopt. Een mooi schot van Danny Holla word daarna ook gestopt door de Almelose doelman. Aan de ander kant kopte Schulmeister op het Groningse doel, maar Luciano redde sierlijk.
In de 38ste minuut kon Martijn Meerdink de bal vanaf de rechterkant vanaf de achterlijn voorzetten, waarop Gonzalo Garcia de bal wist binnen te tikken: 1-0. In Euroborg was het ineens weer gezellig en reporter of niet beide Green White Bengels klapten natuurlijk vrolijk mee. In de 42ste minuut was het dezelfde Garcia die een vrije trap mocht nemen. De bal kwam voor de voeten van topscorer Marcus Berg die de 2-0 binnenschoot. Opnieuw groot feest in Euroborg en ook zeker op de perstribune. Vlak voor rust kreeg Sankoh nog geel voor een rampzalige overtreding op Schulmeister.

De tweede helft
In de rust was er tijd om terug te gaan naar de persruimte om even op te warmen. Onder het genot van warme chocolademelk konden Wijnanda en Duncan meekijken met de fotografen die hun foto’s aan het bewerken waren of doormailden. Het kwartier was zo voorbij, dus snel terug naar de tribune. Heracles had Juha Hakola gewisseld voor Paddy John, maar het haalde niets uit. De wedstrijd werd nauwelijks nog spannend. Levchenko had nog een mooi schot, maar Pieckenhagen redde. Granqvist kreeg een vrije trap, maar schoot tegen een verdediger. In de 62ste minuut raakte Ricky van den Berg vanuit een keiharde volley de onderkant van de lat. Dichterbij een doelpunt kwam Heracles niet.
Stenman kwam helemaal vrij voor doelman Pieckenhagen, maar kreeg jammergenoeg de bal er niet in. Heracles wisselde opnieuw, Schumeister ging eruit voor Everton. Garcia kreeg een gele kaart, omdat hij aan het shirt van Mark-Jan Fledderus ging hangen. Ook Ron Jans wisselde, Levchenko ging naar de kant en Oluwafemi Ajilore kwam in het veld. Ook Martijn Meerdink kreeg nog een gele kaart, omdat die een speler raakte.
Luciano moest nog één keer redding brengen toen Qansah door kon lopen naar het doel van de thuisploeg, maar er veranderde niets meer aan de stand. FC Groningen wint thuis met 2-0 van Heracles Almelo. De beide reporters waren het erover eens dat Luciano da Silva de beste speler van de wedstrijd was. Tijdens de persconferentie gaven beide coaches hun mening over de wedstrijd en daarna was er tijd voor nog een foto met Ron Jans.
Luciano; Hiariej, Sankoh, Granqvist, Stenman; Holla, Meerdink, Levchenko (73’ Ajilore), Van de Laak; Berg, Garcia.
Rest bank: Van Loo, Matthijs, Svejdik, Metaj, Krohne, Kluin.

De wedstrijdactiviteiten
Naast de twee reporters waren er nog meer wedstrijdactiviteiten. Vooraf liepen er elf leden mee in de line- up. Dit waren: Patrick Vasse, Jamie Wiebrands, Roy Mensen, Stan Rijkens, Wesley Toutenhoofd, Falco Vorenkamp, Dennis Frieswijk, Robin Noordenbos, Jerim Kuipers, Arjan Beving, Jeffrey Geschiere en Jelle Tamminga.
De referee- escort bestond uit: Danny Bennink, Jimmy Niewzwaag en Luca Pietens.
De deelnemers aan de shoot-out competitie waren: Jeffrey Terpstra, Leon Bansber, Mark Emmelkamp, Maurice Nuyen en Lesley Wagenaar (winnaar).