Verlies A1 tegen Mexicaanse Chivas.

Dinsdag 12 augustus 2008 om 10:53

FC Groningen heeft maandag het tweede duel om de Balcom BMW Cup met 2-0 verloren van het Mexicaanse Chivas uit Guadalajara. De ploeg van trainer Paul Raveneau speelt dinsdagavond tegen thuisclub Sanfreche en eindigt bij een gelijkspel minimaal als tweede van de vier clubs.

Maandag brak dag twee van de Balcom BMW Cup aan. Om de groep zo goed mogelijk voor te bereiden stond in de ochtend een lichte training gepland. Om negen uur vertrok de selectie naar het trainingsveld. De kunstgrasondergrond was niet specifiek voor voetbal maar voor de trainingsvorm goed geschikt. Het was het derde veld dat de A1 bespeelde in een stadion in het Hiroshima Park. De faciliteiten zijn in alle opzichten, de gehele week al geweldig te noemen.
Terug in het hotel volgde de lunch om kwart over twaalf. Na de lunch kwam de groep in gesprek over discipline aan de hand van een column van René Felen, teamontwikkelaar bij de FC. Tiemen van Hezel en Erwin Bosma legden uit dat discipline feitelijk het bewaken van gemaakte afspraken is en dat het daarbij gaat om team – en individuele (zelf)discipline. Er ontstond een mooie groepsdiscussie. Als team moet je elkaar kunnen vertrouwen en sterker maken. Het waren mooie woorden om te gaan rusten.
Van kwart over een tot kwart over drie werd rust geboden en aansluitend was er om half vier de wedstrijdbespreking. De trainer voerde een wedstrijdbespreking uit waarbij de spelers handreikingen deden met individuele afspraken. De opstelling luidde:
In het doel; Steffen Bakker. Verdediging; Luis Pedro da Silva Ferreira, Steffen Vader, Koos Werkman, Jelmer Keur. Middenveld; Roy de Bruin, Tiemen van Hezel, Leandro Bacuna, Yousouf Zinga. Aanval; Christopher Brügmann, Norair Mamedov.
Wissels; Erwin Bosma, Dave Hertog, Eduard de Jonge Rosa, Leonard Nienhuis, Nick van der Valk, Wouter Vente, Elsin Yilmaz. Danny Menting en Petrit Hoxhaj kunnen vanwege hun blessures nog altijd niet spelen.
Voorafgaand aan de wedstrijd speelden Sanfreche en het Hiroshima Select Team tegen elkaar. De uitslag was 1-0 in het voordeel van Sanfreche dat daarmee uitzicht behield op de eerste plaats. Tegen halve zeven kwamen de teams van Chivas Guadalajara Mexico en FC Groningen het veld op. Wederom waren zo’n 3.000 bezoekers naar het stadion gekomen om de wedstrijden te zien. Voetbal leeft duidelijk in Japan.
Na de volksliederen, een foto van beide teams samen en de toss, trapte Chivas om 18.37 voor het eerst af. FC Groningen kende een goede openingsfase waarbij Christopher Brügmann via een goede combinatie door het centrum, in kansrijke positie kwam. De bal kreeg net te veel vaart mee waardoor de keeper de bal kon onderscheppen. Chivas nam langzaam het initiatief over en zocht nadrukkelijker de goal. Steffen Bakker wist in samenwerking met de verdediging het doel schoon te houden. FC Groningen kwam nog een keer gevaarlijk door en een kopbal van Koos Werkman uit een hoekschop ging net naast. Ruststand 0-0.
Direct na rust kwam Wouter Vente in het veld voor Jelmer Keur. Chivas drong nog meer aan dan in de eerste helft en het lukte FC Groningen niet meer de ruimtes klein te houden. Het werd een geweldig gevecht tegen een zeer goede tegenstander. A1 kreeg via Norair Mamedov nog een mogelijkheid maar de bal werd op het laatste moment onderschept. Aansluitend vond een drietal wissels plaats. In het veld kwamen Elsin Yilmaz, Nick van der Valk en Eduard de Jonge Rosa voor respectievelijk Yousouf Zinga, Christopher Brügmann en Leandro Bacuna.
In de 26ste minuut na rust was het verzet gebroken en kreeg Chivas de verdiende voorsprong. Het was Jorge Mora die zijn tweede goal in het toernooi maakte. Om nog iets te kunnen forceren werdtDave Hertog voor Roy de Bruin ingebracht maar het was uiteindelijk in blessuretijd Chivas dat nog een keer wist te scoren. Daarmee werd de eindstand bepaald op 2-0. Het team had geknokt voor wat het waard was. Tiemen van Hezel liep tegen een tweede gele kaart aan en zal daarom de laatste wedstrijd van de tribune moten bekijken.
Terug in het hotel werd er om negen uur gedineerd en het programma van de dinsdag bekend gemaakt. Het week niet veel af van het programma van de maandag. Er wordt immers om zes uur voor de derde keer gespeeld tegen de plaatselijke favoriet, Sanfreche. Chivas staat momenteel aan kop met 6 punten, gevolgd door FC Groningen en Sanfreche met 3 punten en Hiroshima Select Team sluit de rij met 0 punten. Voorafgaand aan de laatste wedstrijd speelt Chivas. De A1 weet op dat moment dus waar het aan toe is, maar zal bij een gelijkspel minimaal als tweede eindigen.