Verdienstelijk runner-up.

Maandag 13 juni 2011 om 19:27

Het is FC Groningen/Cambuur niet gelukt om voor het tweede opeenvolgende jaar Eurovoetbal te winnen. De ploeg verloor in de finale met 0-2 van Sporting Portugal.

De ploeg van trainer Peter Moltmaker begon de derde en laatste dag met de zekerheid dat het nog eens drie wedstrijden moest spelen. Gistermiddag werd al bekend dat de ploeg zich geplaatst had voor de halvefinales. FCG wist de koppositie in de poule echter niet te handhaven. PSV won terwijl de FC niet verder kwam dan een doelpuntloos gelijkspel in de ochtendwedstrijd. In dat duel tegen Feyenoord/Excelsior waren wel wat mogelijkheden. Zo schoot Mark Diemers maar net over en raakte Ifeayi Gorissen met zijn inzet de paal. De Rotterdammers hadden echter ook enkele kansen op de drie punten. Na rust wisten zij het houtwerk te raken en in de slotfase liep een van richting veranderd schot maar net goed af.
opstelling v Feyenoord/Excelsior | Wieger Sietsma, Thijs Gerlofs, Marnick Ottens, Yoell van Nieff, Glenn Bijl, Tolgahan Cicek, Aleksandar Jankovic (21.Fekadu Toussaint), Burak Saban (30.Hussein Igiraneza), Kevin Mennega (21.Bryan Inge), Ifeayi Gorissen (30.Tigran Gazarjan), Mark Diemers (30.Tim Posthuma).
Na de laatste serie groepswedstrijden werd duidelijk dat Heerenveen/Emmen de tegenstander zou worden in de halvefinales. De Fries/Drentse combinatieploeg had een uitstekende indruk achtergelaten en behaalde van alle deelnemende teams de meeste punten (dertien). Het duel liep echter uit op een teleurstelling. Beide teams oogden vermoeid en wisten voor de doelen vrijwel geen gevaar te creeeren. Voor rust had H’veen de beste kopkans terwijl meteen na de onderbreking een vrije trap van Yoell van Nieff op de lat uiteen spatte. Doelman Stefan van der Lei had daarna nog het meeste werk te doen maar hij wist zijn ploeg naar de strafschoppen te loodsen.
Daarin verrichtte de Groningse keeper een heldenrol. Tweemaal wist hij een elfmeter eruit te halen en eenmaal zag hij een poging naast gaan. De FC leek eenvoudig de winnaar te worden maar Mark Diemers en Bryan Inge mistten echter ook. Glenn Bijl mocht de tiende en laatste strafschop nemen en hij faalde niet waardoor de mannen van trainer Moltmaker opnieuw de finale bereikten.
klik hier voor de volledige strafschoppenreeks
strafschoppen | H’veen mist, Yoell van Nieff 1-0, H’veen 1-1, Tigran Gazarjan 2-1, H’veen mist,  Mark Diemers mist, H’veen 2-2, Bryan Inge mist, H’veen mist, Glenn Bijl 3-2.
opstelling v Heerenveen/Emmen | Stefan van der Lei, Hans Hateboer, Marnick Ottens, Yoell van Nieff, Ron Janzen, Noureddine Boutzamar, Glenn Bijl, Tigran Gazarjan, Bryan Inge, Ifeayi Gorissen, Mark Diemers.
FC Groningen/Cambuur kon historie schrijven door als eerste Nederlandse club het toernooi in twee opeenvolgende jaren te winnen. Dat lukte helaas niet. De tegenstander, Sporting Portugal, was een maat te groot en was na veertig minuten dan ook de terechte winnaar van deze 35ste editie van het Eurovoetbaltoernooi. De Groningse defensie had vanaf het begin alle moeite met de behendige en snelle aanvallers van de Portugezen. Al na zes minuten keek de FC tegen een achterstand aan na een mooi opgezette aanval. Vrijwel meteen daarna voorkwam Van der Lei een tweede treffer van Sporting. FCG kon er weinig tegenover stellen. Na rust werden wel enkele schoten op het doel afgevuurd maar eigenlijk was men niet gevaarlijk voor het doel. Scoorde de ploeg in de eerste twee duels vijfmaal, in de laatste vier duels wist het niet eenmaal te scoren. In de 36ste minuut trof Sporting nog de lat maar een minuut later was het wel raak. Even leek Van der Lei, tijdens de prijsuitreiking verkozen tot beste doelman van dit toernooi, weer een sta in de weg maar in de herkansing viel alsnog de allesbeslissende tweede treffer.
scoreverloop | 0-1 (6.), 0-2 (37.)
opstelling v Sporting Portugal | Stefan van der Lei, Hans Hateboer, Marnick Ottens, Yoell van Nieff, Ron Janzen, Noureddine Boutzamar (21.Bryan Inge), Glenn Bijl, Tolgahan Cicek, Tigran Gazarjan, Ifeayi Gorissen, Mark Diemers.
Na de poulewedstrijden werd op het hoofdveld van Be Quick 1887 gestreden om de Energiewacht Challenge Cup. FC Groningen/Cambuur D3 was in deze finale met 4-0 (1-0) te sterk voor Hoogezand D1.