Venijn zit in de staart tegen NEC.

Zondag 24 april 2011 om 18:39

FC Groningen heeft zondagmiddag in Euroborg met 3-1 gewonnen van NEC. Thomas Enevoldsen scoorde waarna de Nijmegenaren nog voor de pauze op gelijke hoogte kwamen. Dusan Tadic en Tim Matavz scoorden in de laatste tien minuten 2-1 en 3-1.

Het duel in de voorlaatste speelronde begon in de wetenschap dat de strijd om de vierde plek toch nog weer helemaal open lag, na het verrassende verlies van AZ tegen hekkensluiter Willem II. Tegenstander NEC kwam naar Euroborg in exact dezelfde samenstelling van de basiself en de bank als het weekend ervoor. Bij FC Groningen was het elftal op drie plekken gewijzigd. Middenvelders Danny Holla (geblesseerd) en Tim Sparv (geschorst) ontbraken en Leandro Bacuna startte op de bank.
Toss gewonnen
De controlerende plekken van Holla en Sparv werden ingenomen door het duo Tom Hiariej en Oluwafemi Ajilore. Enevoldsen was in de aanloop naar het uitduel met Vitesse ziek geweest en toen vervangen door Bacuna. In Euroborg keerde hij terug in de basis. Maikel Kieftenbeld nam na een week afwezigheid van twee duels weer de rechtsbackpositie in en vormde aan de rechterkant dus weer een koppel met Enevoldsen.
De toss werd door aanvoerder Andreas Granqvist gewonnen en in verband met de stand van de zon in de eerste helft koos hij ervoor doelman Jasper Cillessen tegen de zon in te laten kijken voor de Z-side en Luciano da Silva de schaduwkant te gunnen voor de Familietribune. Dat bleek een prima keuze te zijn geweest, want rond half zes, aan het begin van de tweede helft had Luciano weinig last meer van de zon.
Momenten
In de aanloop naar de wedstrijd had Pieter Huistra vooral veel aandacht gevestigd op de beslissende momenten in een wedstrijd, die zowel in positieve als negatieve zin de score bepalen. Groningen kwam in de negentiende minuut bij zo’n bepalend moment met de schrik vrij toen topscorer Björn Vleminckx van NEC een bal terugkopte op de meege(s)lopen middenvelder Lorenzo Davids die vervolgens de bal via een harde stuit op het veld de bal over schoot.
Een minuut later was FC Groningen scherper in de afronding. Maikel Kieftenbeld leverde de bal in bij Thomas Enevoldsen die van vlak buiten de zestien uithaalde en Cillessen aan zijn rechterkant verraste met een raak laag schot: 1-0. De thuisploeg kon echter niet lang van de voorsprong genieten. Na vier minuten lag de bal aan de overzijde namelijk alweer ‘in het mandje’. Een schot van Niki Zimling belandde achter FC-doelman Luciano: 1-1.
Kaarten
Tussen de 28ste en 68ste minuut van de wedstrijd vielen liefst vijf gele kaarten te noteren. Arbiter Wiedemeijer verdeelde ze keurig over beide ploegen. Tim Matavz kreeg er één voor een schwalbe, Ramon Zomer voor een overtreding op Matavz, Granqvist voor een charge op Rémy Amieux, Hiariej voor een wilde tackle en Davids voor een overtreding op Tadic. De kaart van Granqvist was het duurst. Het kost de Zweed een duel op het strafbankje, want was zijn vijfde prent van het lopende seizoen.
Halverwege de tweede helft kwam Petter Andersson als vervanger van doelpuntmaker Enevoldsen binnen de lijnen. Hij kreeg tien minuten voor het einde gezelschap van Leandro Bacuna, die Pedersen verving. NEC ging even later meer risico nemen, omdat de ploeg met een gelijkspel niets zou opschieten in de strijd om het laatste play-offticket. Maar juist op dat moment sloeg Groningen genadeloos toe.
Waardevol
Het sleuteldoelpunt werd ingeleid door een werkelijk totaal verkeerd begrepen dieptebal van FC Groningen richting de cornervlag voor Vak X. Maikel Kieftenbeld, ook al de assistgever bij de openingsgoal was de enige die nog geloofde in de bal en raasde als een dolle richting het vijandelijke doel. Geschrokken van deze op het oog overijverige actie raakte doelman Cillessen de bal verkeerd en kwam deze voor de voeten van Dusan Tadic die met een droge knal 2-1 aantekende.
In de 89ste minuut kregen de ruim 22.000 fans nog een mooi toegift van clubtopscorer Tim Matavz. Na een uitstekend passje van Petter Andersson werd Matavz naar de zijkant van ‘de zestien’ gedreven maar schoot hij vervolgens toch uit een moeilijke hoek laag over het gras in. Davids was te laat met zijn sliding en assistent-scheidsrechter Jantinus Meints had het doelpunt keurig geconstateerd: 3-1. Daarmee waren drie punten een feit en wordt het duel van volgende week met ADO Den Haag de volgende ‘finale’. Groningen staat nu zevende en heeft het gat met de nummer 4 verkleind tot drie punten en beschikt momenteel over een gelijk doelsaldo aan dat van AZ. Roda JC en ADO Den Haag hebben één punt meer en ook een beter doelsaldo.
Luciano; Kieftenbeld, Ivens, Granqvist, Stenman; Hiariej (88’ Veldmate), Ajilore; Enevoldsen (66’ Andersson), Pedersen (80’ Bacuna), Tadic; Matavz.
Rest bank: Van Loo, Metaj, Kunst, Mamedov.
Opstelling NEC
Cillessen, Otten (82’ Latupeirissa), Zomer, Nuitinck, Amieux, Zimling, Schöne, Davids, George (67’ Chatelle), Vleminckx, Goossens.
Rest bank: Babos, Ten Voorde, Sibum, Loen, Grootfaam.
Toeschouwers: 22.073
Scores: 21’ Enevoldsen (Kieftenbeld) 1-0, 25’ Zimling (Schone) 1-1, 83’ Tadic (-) 2-1, 89’ Matavz (Andersson) 3-1.
Scheidsrechter: Wiedemeijer
Grensrechters: Meints en Brondijk
Vierde official: Winter
Gele kaarten: 28’ Matavz, 36’ Zomer, 51’ Granqvist, 59’ Hiariej, 68’ Davids