string(9) "claudebot"

Veldmate: ‘Een krijger met een leeuwenhart’.

Donderdag 01 september 2011 om 10:38

FC Groningen presenteerde woensdagmiddag David Texeira als opvolger van de naar PSV vertrokken Tim Matavz. Manager technische zaken Henk Veldmate schetst een beeld van de 20-jarige spits. “Texeira heeft een fantastische wedstrijdmentaliteit.”

Zoals bij de meeste aankopen van FC Groningen was ook David Texeira al langere tijd bekend bij het technisch kader van de club. “We kennen David al vanaf het najaar van 2009, dus zo’n twee jaar geleden. Bij een scoutingsbezoek aan Uruguay werd hij destijds door onze mensen aangemerkt als een jonge talentvolle aanvaller. Niet veel later, in januari 2010, werd David door AZ Alkmaar uitgenodigd voor een stage in Nederland. Ook de scouts van AZ waren de kwaliteiten van Texeira kennelijk opgevallen en zij wilden hem graag een week van dichtbij aan het werk zien.”
Beeld
Na die periode nodigde ook de FC Texeira uit een week om mee te trainen in Groningen. Veldmate: “Hij heeft toen samen met een andere Uruguyaanse speler, Camillo Mayada, meegetraind met ons Beloften-team en het beeld dat wij van hem hadden heeft Texeira toen meer dan bevestigd. Maar op dat moment was er geen vacature voor de spitspositie, en ook de financiële middelen waren niet aanwezig om iets extra’s te doen. Uiteraard zijn we in de periode daarna de ontwikkeling en prestaties van Texeira blijven volgen.”
Flinke stappen
Met name eind 2010, en in het begin van 2011 maakte Texeira volgens Veldmate flinke stappen. De bonkige spits maakte zijn debuut in het eerste team van Defensor en werd al vrij snel basisspeler. Texeira scoorde regelmatig en werd vervolgens in de afgelopen zomer ook geselecteerd voor de nationale ploeg van Uruguay Onder-20 voor deelname aan het WK in Colombia. “In dát afgelopen half jaar hebben wij weer regelmatig contact gehad met zowel de zaakwaarnemers van David als ook met zijn club Defensor. Immers er speelde van alles rondom een mogelijk vertrek van Matavz naar Napoli en voor ons was David de beoogde vervanger.”
Allround spits
Volgens Veldmate is Texeira een allround spits, die nog volop in ontwikkeling is. “Hij is een fysiek sterke speler, hij is kopsterk en hij beschikt over een functionele techniek. Dit betekent dat je van hem geen speciale trucs mag verwachten, maar dat hij zijn techniek gebruikt om efficiënte dingen in de spitspositie te doen. Als diepe spits is hij iemand, die altijd in beweging is. Die met de rug naar de goal prima als aanspeelpunt kan fungeren en met beide benen kan kaatsen. Maar hij heeft ook voldoende snelheid en bewegelijkheid om met het gezicht naar de goal te spelen. Hij heeft scorend vermogen, maar bovenal een fantastische wedstrijdmentaliteit. Onze scout Grads Fuhler heeft hem omschreven als een krijger met een leeuwenhart.”
Tijd
Veldmate benadrukt dat Texeira – die in Groningen in Matias Jones een landgenoot en vriend treft binnen de selectie – een jonge speler is, die nog volop in ontwikkeling is. “Ik vind dan ook dat hij tijd moet krijgen om zich aan te passen en te wennen aan zijn nieuwe woon- en voetbalomgeving.
Maar ik heb er alle vertrouwen in dat hij zijn weg hier gaat vinden en dat hij een uitstekende kandidaat voor onze spitspositie is.”

Gerelateerd nieuws.

24 uur geleden

Strijd op het Shuffleboard

1 dag geleden

Van eigen bodem met Tessa Niessink: ‘Hier leer je echt veel, vooral mentaal.’

3 dagen geleden

Tips van Hidde Jurjus