Veerkrachtig Groningen in tweede helft met overmacht langs Vitesse.

Zondag 19 november 2017 om 16:38

FC Groningen heeft zondagmiddag in het eigen Noordlease Stadion via een wervelende tweede helft met 4-2 gewonnen van Vitesse. Bij rust stond de FC nog met 1-0 achter. Via een eigen doelpunt van Vitesse en treffers van Oussama Idrissi, Mimoun Mahi en Tom van Weert werden de drie punten alsnog veilig gesteld. En dat ondanks behoorlijk wat tegenslag met een eigen doelpunt, een strafschop tegen een rode kaart. De derde thuiszege brengt de Trots van het Noorden op plek 13 van de ranglijst in de Eredivisie.

20171119EOA4259

Acht weken geleden was het alweer toen FC Groningen vorige zege boekte. Zondag 24 september wist Groningen in het eigen Noordlease Stadion met 1-0 te winnen van FC Twente. Vijf nederlagen, een gelijkspel en twee interlandperiodes gingen er overheen, maar inmiddels staat er dus een nieuwe zege in de boeken.

En 19 november 2017 kan de boeken in als een memorabele en spectaculaire overwinning. Nog net niet zo memorabel als die van 1 oktober 2006 waarin een 3-1 achterstand werd omgebogen in een overwinning, maar zeker wel zo belangrijk. Want met de derde zege in twaalf wedstrijden is Groningen nu de nummer 13 van de ranglijst en is de aansluiting met de bovenste helft van de ranglijst nog aanwezig.

In de eerste helft zag het er nog niet naar uit dat het een spektakelstuk zou worden in het Noordlease Stadion. Na ruim een halfuur werkte de ongelukkige Kasper Larsen een inzet van Vitesse-middenvelder Thomas Bruns in eigen doel. Het was de eerste doelkans voor de gasten geweest. Meteen na de pauze ontvlamde de wedstrijd.

Een bal van Ritsu Doan op de paal ging vooraf aan een miraculeuze eigen goal van rechtsback Dabo van Vitesse. De debuterende doelman Jeroen Houwen twijfelde of hij wellicht rood zou krijgen, verklaarde hij achteraf bij FOX Sports, en besloot de bal in het doel te laten ploffen: 1-1. Slechts twee minuten kon Groningen van het doelpunt genieten. Toen floot Jeroen Manschot voor de strafschop tegen Kasper Larsen, die Tim Matavz zou hebben belaagd bij een luchtduel.

De penalty werd door Tim Matavz zelf benut: 1-2. Drie minuten later was de stand echter alweer gelijk. Invaller Oussama Idrissi schoot op aangeven van Yoëll van Nieff raak: 2-2 en iedereen en alles in het stadion geloofde in een overwinning. De eerste in twee maanden. Gele kaarten over en weer gaven wel aan dat de belangen erg groot waren.

Na een diepgele kaart voor Thomas Bruns op Ritsu Doan nam Mimoun Mahi sportieve wraak. Uit een soort van self-pass van Juninho Bacuna, gaf laatstgenoemde een bal voor en vervolgens schoot de topscorer met links prachtig raak: 3-2. Vier minuten later ging de wedstrijd helemaal in de tas. Nu zette Bacuna opnieuw een aanval op, bediende hij Mahi die op zijn beurt in Tom van Weert de afmaker vond: 4-2.

Een minuut later moest Groningen met tien man verder na een tweede gele kaart voor Ludovit Reis, die daardoor ook volgende week tegen Feyenoord zal ontbreken. Invallers Ruben Jenssen en Jesper Drost zorgden nog voor twee applauswissels voor Mahi en Payt Man of the Match Ritsu Doan voordat de wedstrijd definitief ten einde was om 16.20 uur. Drie punten! Komende zaterdag 25 november is Feyenoord te gast in Groningen. Aanvang 19.45 uur. (Seizoen)ClubCard verplicht bij de aanschaf van tickets.