Veerkracht B1 beloond met punt.

Donderdag 01 november 2012 om 12:32

FC Groningen/Cambuur B1 moest een 1-3 achterstand tegen PSV B1 ongedaan maken. Ook de A-junioren pakten een punt terwijl de beide D-teams ook na het eerste weekeinde van november ongeslagen bleven.

AZ A1 0-0 FC GRONINGEN/CAMBUUR A1
opstelling FCG A1 Wieger Sietsma, Desevio Payne, Thijs Gerlofs, Marciano van Leyenhorst, Ron Janzen, Burak Saban, Kevin Mennega (87.Firosan Ademi), Tigran Gazarjan (76.Jafar Arias), Arjen Hagenauw, Noureddine Boutzamar, Ifeayi Gorissen (68.Liban Abdulahi).
FC Groningen/Cambuur A1 pakte in Alkmaar het eerste punt in een uitwedstrijd. De hoogtepunten waren schaars. De Alkmaarse doelman redde op een inzet van Arjen Hagenauw. Ook Ifeayi kreeg een tweetal mogelijkheden voor het doel van AZ. In de 26ste minuut kon aanvaller Hagenauw net niet bij een pass van Kevin Mennega. Diezelfde speler was twee minuten later dichtbij een treffer maar de doelman kon zijn schot maar net tot corner verwerken. In de slotminuut voor rust moest Burak Saban nog een inzet van zijn eigen doellijn halen. Aan het begin van de tweede helft kregen de gasten opnieuw de eerste mogelijkheid. Een kopbal van Desevio Payne trof geen doel waarna AZ na een uur spelen hun grootste kans van de wedstrijd creeerden. In de slotfase was Jafar Arias nog een aantal malen gevaarlijk maar de wedstrijd werd zonder treffers afgesloten.
FC GRONINGEN/CAMBUUR B1 3-3 PSV B1
1-0 Richairo Zivkovic (12.), 1-1 (20.), 1-2 (40.), 1-3 (49.), 2-3 Kasper Oldenburger (56.), 3-3 Richairo Zivkovic (61.pen.)
opstelling FCG B1 Michel Bakker, Niels Ridderstap, Daan Smit, Roland Baas, Jim de Leeuw (65.Anton Hekman), Willem Gootjes, Pier Veldman, Niels Stenekes, Richairo Zivkovic, Kasper Oldenburger, Gijs Jasper.
Beide ploegen moesten na een onderhoudende wedstrijd genoegen nemen met een punt. In een regenachtige eerste helft kwam de thuisploeg op voorsprong na een uitstekende actie van Richairo Zivkovic. Met zijn uithaal passeerde hij de PSV-goalie. Toch wisten de Groningers er geen goed gevolg aan te geven. De gasten waren iets nadrukkelijker aanwezig en halverwege de eerste helft viel de gelijkmaker. In blessuretijd konden de Eindhovenaren zelfs nog met een voorsprong de rust in gaan nadat doelman Michel Bakker de bal onvoldoende had verwerkt.
Na rust was het droog en ontspon zich ook meteen een aantrekkelijk duel. De gasten scoorden wederom en leken dan ook op rozen te zitten. Niets bleek minder waar want FCG toonde een enorme veerkracht. Kasper Oldenburger kopte naast maar had even later wel succes. Met een snoeiharde uithaal in de bovenhoek bracht hij de spanning terug. PSV raakte met een vrije trap de lat waarna hands werd gemaakt in het strafschopgebied van PSV. Zivkovic maakte geen fout en de 3-3 was een feit. In de slotminuut werd Zivkovic weggestuurd maar zijn schot ging via een been naast. Ook een laatste vrije trap van Oldenburger leverde nog een gevaarlijk moment op. Het bleef echter bij een puntendeling.
FC GRONINGEN/CAMBUUR C1 0-3 AJAX C1
0-1 (29.pen.), 0-2 (46.), 0-3 (63.)
opstelling FCG C1 Sebastiaan Meijwaard, Nagesh Amatsaleh, Luuk Kuipers, Mathijs Elderman, Niels Hylkema, Daan Wijma (60.Marc Vegter), Ids Hannema (36.Ruendel Martina), Ivan Spijkstra (47.Cheriel Girdharie), Marcel Mannes, Ozan Kokcu, Eike Begemann (60.Martijn van Maastrigt).
De mannen van trainer Rick Mulder leden een kansloze nederlaag tegen Ajax. De gasten speelden beter en gemakkelijker en waren daardoor meer bij het doel van de tegenstander te vinden. Tien minuten voor rust werd een grote kans voorlangs geschoten. Even later was het wel raak. Een overtreding werd in de zestien als onreglementair beoordeeld en vanaf de stip faalde Ajax niet. In de tweede 35 minuten ging het duel op dezelfde voet verder. Na elf minuten kwam de opponent op 0-2 middels een goed uitgevoerde stiftbal. De Groningers kregen uit een hoekschop een goede mogelijkheid om tegen te scoren maar deze inzet belandde langs de verkeerde kant van de paal. In de slotfase liep Ajax verder uit maar doelman Sebastiaan Meijwaard voorkwam een hogere uitslag door enkele malen sterk in te grijpen.
FC GRONINGEN/CAMBUUR C3 2-4 FC VOLENDAM C2
1-0 Marc Vegter (3.), 2-0 Jhurrey Margaritha (13.), 2-1 (24.), 2-2 (31.), 2-3 (34.), 2-4 (51.)
opstelling FCG C3 Teun Hoekstra, Oege Sietse van Lingen (10.Armani Mardjoeki), Dion Paapst, Luka Prljic, Yorno Lunenborg (36.Bas van Veen), Daniel Camara Bos, Marc Vegter, Daniel Teune, Tristan Cooke (50.Jochem de Vries), Martijn van Maastrigt, Jhurrey Margaritha.
De thuisploeg leverde een teleurstellende wedstrijd af en liepen opnieuw averij op in de strijd om de bovenste zes plaatsen. Toch zag het er aanvankelijk goed uit. Marc Vegter trof al na drie minuten doel nadat Daniel Camara Bos zijn schot op de lat zag belanden. Tien minuten later werd de voorsprong verdubbeld. Jhurrey Margaritha kopte op goed aangeven van Vegter raak. Daarna besloot Martijn van Maastrigt over terwijl Margaritha in een kansrijke positie miste. Echter, al snel werd ook duidelijk dat de Groningse verdedigers alle moeite hadden met de Volendamse aanval. In eerste instantie kon doelman Hoekstra nog een tegentreffer verhinderen, in de 24ste minuut was het middels een kopbal wel raak. Toch kreeg de thuisploeg diverse kansen op een derde doelpunt. Voorin was de scherpte echter voldoende. Aan de andere kant gaf de verdediging van de FC niet thuis. Zo kon het gebeuren dat de gasten nog voor rust aan de leiding kwamen.
De Groningers gingen meteen na rust vol in de aanval. Dat leverde binnen de kortste keren een goede kans op voor Van Maastrigt. De ploeg uit Noord-Holland bleef echter gevaarlijk. Na acht minuten kon FCG de 2-4 nog voorkomen maar in de 51ste stond die stand alsnog op het scorebord. De elf van trainer Rene Wollerich was wel de bovenliggende partij maar overtuigend was het allerminst. Luka Prljic kopte nog tegen de lat terwijl de goalie in de weg stond bij pogingen van Jochem de Vries en Marc Vegter. Maar net zo goed hadden de gasten een vijfde goal kunnen maken. Zo won een onder-14 ploeg van FC Volendam voor het tweede jaar op rij van de onder-14 ploeg van FC Groningen/Cambuur.
VA FC TWENTE D3 1-3 FC GRONINGEN/CAMBUUR D1
1-0 (1.), 1-1 Ashraf Hezam (4.), 1-2 Orkun Kokcu (25.), 1-3 Daniel van Kaam (31.)
opstelling FCG D1 Giovanni Oldersma, Steyn Strijker, Ken Raghoebar, Mark Versteegen, Rick Boyer, Mees Gootjes, Orkun Kokcu, Daniel van Kaam, Ashraf Hezam, Lion Kalentjev, Boy Spijkerman. Wissels: Mark te Velde, Tapmahoe Sopacua, Sander Jansen, Mats Roorda.
Al na dertig seconden keek de ploeg van trainer Hugo tegen een achterstand aan. Na de daaropvolgende snelle gelijkmaker van Ashraf Hezam kwamen de Groningers aan voetballen toe. De intenties waren goed maar desondanks had de ploeg, op een moeilijk bespeelbaar veld, moeite met tempo maken. Tien minten voor rust bediende Lion Kalentjev Orkun Kokcu die de Groningers op voorsprong schoot. Dat was een prima uitgespeelde goal. Na rust speelde FCG beter en kwam het van achteruit tot goede combinaties. Verdedigend stond het goed en de opbouw was prima verzorgd. Meteen na de aftrap bracht Daniel van Kaam het verschil op twee doelpunten in het voordeel van de gasten. Kansen waren er in het vervolg ook volop maar gescoord werd er verder niet meer. “Deze wedstrijd begon net als het bekerduel van een paar weken geleden tegen dezelfde tegenstander. We startten niet attent genoeg maar in het vervolg waren wij de ploeg die probeerden te voetballen. In de tweede helft is de zege niet meer in gevaar geweest,” concludeerde trainer Hugo Alves Velama na afloop.
FC GRONINGEN/CAMBUUR D3 4-1 VV HEERENVEEN D1
1-0 Remco Balk (15.), 2-0 Jonathan Edens (21.), 3-0 Joshua Sion (31.), 4-0 Gerwin Heidema (41.), 4-1 (53.)
opstelling FCG D3 Daan Reiziger, Leonel Miguel, Pim Betzema, Giovanni Zwikstra, Mark Ploeger, Joris Reiziger, Gerwin Heidema, Jonathan Edens, Joshua Sion, Magnus Klaber, Remco Balk. Wissels: Jarno Deuring, Quinten Anakotta, Leon Santema, Harold Kwant, Nick van Leeuwen.
Het jongste jeugdteam behaalde alweer haar zevende overwinning in deze competitie. Na vier minuten zorgde Gerwin Heidema voor het eerste doelgevaar. Vervolgens kwam Joshua Sion alleen voor de doelman maar zijn inzet werd van de doellijn gehaald. De gasten werden met name gevaarlijk door fouten in de Groningse defensie. Halverwege de eerste helft rondde Remco Balk een mooie eigen individuele actie doeltreffend af. Zes minuten later werd dezelfde Balk omver gelopen in het strafschopgebied. Geen elfmeter maar wel een hoekschop waaruit Jonathan Edens een afgeslagen bal met het hoofd in het doel verlengde: 2-0. Pogingen van Sion en twee van Heidema leverden vervolgens geen treffer op.
Na rust was de wedstrijd snel en definitief beslist. Eerst scoorde Sion beheerst waarna Heidema na een mooi steekballetje van Sion de 4-0 liet aantekenen. Tussen beide treffers in was Balk nog dichtbij terwijl de Friezen uit een hoekschop bijna tegen scoorden. Jarno Deuring kreeg ook nog een mogelijkheid maar het was H’veen dat het laatste woord had. Een ruime zege voor FC Groningen/Cambuur D3 dat de koppositie in de Tweede Divisie F eenvoudig verdedigde.