Van Wehe-den Hoorn naar Corpus den Hoorn

28 maart 2020 / vandaag

Thomas Poll is voor het vijfde seizoen actief in de opleiding van FC Groningen, heeft sinds afgelopen zomer zijn VWO-diploma op zak en richt zich sindsdien volledig op voetballen bij de Trots van het Noorden. De jonge verdediger debuteerde dit seizoen al in het eerste van FC Groningen en weet goed wat hij wil. De linksback deed onlangs zijn verhaal in het FC Groningen Journaal.

Poll werd op 28 augustus 2001 – op de dag van Groningens Ontzet – geboren in Amsterdam en ging al op jonge leeftijd voetballen bij OSV in de hoofdstad. Na een verhuizing van Amsterdam naar Noord-Groningen kwam de blonde jongen uit Wehe-den Hoorn via Eenrum E1 en de D’tjes en C’tjes van Viboa en SJO Winsum, in 2015 voetballen op Sportpark Corpus den Hoorn.
 
“Ik had in het seizoen 2014/2015 al eens stage gelopen bij de toenmalige C2 van trainer Gerard Wiekens,” licht Poll toe. “In de zomer van 2015 kwam ik definitief bij FC Groningen en werd Bote Talsma in de C1 mijn eerste trainer. Ik was in de jeugd nog vaak linksbuiten en middenvelder, maar bij FC Groningen ben ik me al snel gaan richten op de positie van linksback.”

Poll

Pikorde
Het is snel gegaan met Thomas Poll, die het huidige seizoen 2019/2020 begon als speler van FC Groningen onder-19 en daar vaste waarde was aan de linkerkant. Nadat Amir Absalem in de winterstop werd verhuurd aan Almere City FC, schoof Poll een plekje op in de pikorde. Toen Django Warmerdam geblesseerd raakte, kwam een debuut in het eerste elftal dichterbij.
 
Poll traint al sinds de winterstop met de eerste selectie en speelde al 12 wedstrijden in FC Groningen 2 voordat hij zijn debuut in het eerste maakte, eind februari op bezoek bij Willem II. “Het is dit seizoen echt supersnel gegaan. Het debuut was mooi, maar gaf een gemengd gevoel omdat we verloren. Ik geniet er nu vooral van en blijf elke training bezig om mezelf te verbeteren.”


Profervaring
In de wedstrijden van het tweede elftal merkte Poll al dat het niveau weer een stuk hoger ligt dan in de onder-19. De back speelde in FC Groningen 2 samen met mannen als Samir Memisevic, Ahmed El Messaoudi en ook bij de tegenstander zijn er veel spelers met veel profervaring. “In de onder-19 speel je wel tegen goede tegenstanders, maar die zijn allemaal nog maar 17 of 18 jaar oud. Mijn belangrijkste ontwikkelpunten zijn positie kiezen, zowel verdedigend als aanvallend. En de eerste aanname aan de bal. Ik heb het gevoel dat het steeds beter gaat, maar alles kan natuurlijk altijd nóg beter.”

Wat Poll helpt in zijn persoonlijke ontwikkeling is de ondersteuning van videobeelden. Bij de onder-19 is de mogelijkheid om wedstrijdbeelden terug te kijken er op dinsdag of woensdag. Bij de eerste selectie krijgt iedere speler clipjes van al zijn eigen acties. “Dat is heel nuttig om terug te kijken en te analyseren welke keuze je in elke situatie maakt. Het voor- en nabespreken van wedstrijden helpt ook om te werken aan mijn verbeterpunten.”

Poll

Loopvermogen
Aspecten waarin Poll uitblinkt, zijn z’n loopvermogen en conditie. De jongeling staat te boek als de recordhouder bij de ‘piepjestest’ waar hij de teller liet uitslaan naar 151, een record bij onder-19. “Eén keer per jaar doen we inderdaad de maximaaltest. Dan meten ze je conditie door middel van een sprinttest en daar heb ik ‘redelijk goed op gescoord’,” zegt Poll breed lachend om zijn eigen understatement.
 
“En daarna hebben we ook nog gewoon een veldtraining gedaan. Het was wel één van de dagen dat ik er aan het einde van de dag helemaal doorheen zat. Mijn goede conditie helpt me om in alle trainingen en wedstrijden van begin tot einde maximaal te kunnen geven. Ik vind het fijn aanvallend mee te doen en dat loopwerk komt dan goed van pas.”

Tussenjaar
Poll slaagde afgelopen schooljaar voor zijn VWO-diploma en koos bewust voor een ‘tussenjaar’. Een jaar dat hij zich volledig op voetbal concentreert. “Afgelopen jaar was echt wel heel druk en vol. Met school, alle examens en het spelen bij FC Groningen onder-19. Ik heb bewust gekozen voor de focus op voetbal, dus dit seizoen kan ik alles daarop richten. Bij de eerste selectie trainen is een volledig dagprogramma, dus ik ben blij dat ik deze keuze heb gemaakt. Ik wil in de toekomst graag nog psychologie studeren met een master criminologie, maar een voltijd studie lijkt me lastig te combineren met profvoetballen. Dus ik kies waarschijnlijk voor een route via de Open Universiteit.”

Het interview met Thomas Poll stond in het eerder deze maand verschenen FC Groningen Journaal. De volledige krant van de Trots van het Noorden is te lezen via de volgende link: https://view.publitas.com/db/fc-groningen-journaal-maart-2020/

Poll (4)
Gasterra

Praat mee

Laatste nieuws