Van Weert kopt FC naar punt in derby

8 april 2018

FC Groningen heeft zondagmiddag in Friesland met 1-1 gelijkgespeeld tegen sc Heerenveen. Voor de pauze maakte Michel Vlap de 1-0. Na tien minuten in de tweede helft kopte Tom van Weert de gelijkmaker binnen. FC Groningen is door het behaalde punt terug op plek dertien van de ranglijst en loopt na dertig wedstrijden nog steeds één op één.

In de dertigste speelronde van de Eredivisie begon FC Groningen met Amir Absalem in de basis, in plaats van de geschorste linksback Django Warmerdam. Bij tegenstander Heerenveen ontbraken de geblesseerden Stijn Schaars en Martin Ødegaard. Het duel tussen de Friese en Groningse profclubs op het hoogste niveau mag volgens de strengste definitie misschien geen streekderby heten, de status van de wedstrijd is al een kleine twee decennia van dat niveau. Ook de editie van het voorjaar van 2018 werd gekenmerkt door vele eigenschappen van een derby.

Zo begon voor vele Groningen-fans de voorpret op de wedstrijd reeds rond 11.30 uur op P8. Rond 13.00 uur werd door het overgrote deel van de 1.200 fans in een corteo (wandeltocht, zo u wilt) richting het bezoekersvak van het stadion gelopen. Met dat aantal waren de Groningers maximaal vertegenwoordigd. De Friese vakken waren deze keer niet maximaal gevuld. De openingsfase van de wedstrijd, die even na half drie begon, was voor FC Groningen.

Nadat Heerenveen-coach Jurgen Streppel een lichte blessure van doelman Martin Hansen als time-out gebruikte, namen de Friezen het initiatief over. Nadat de Groningse goalie Sergio Padt tweemaal een prima redding had verricht, moest hij toezien hoe Michel Vlap na ruim een half uur de openingstreffers binnenschoof in de rechter benedenhoek van de FC-goal: 1-0. Die stand was ook de ruststand.

Tom van Weert zette beide ploegen na tien minuten in de tweede helft weer op gelijke hoogte. Op aangeven van Mimoun Mahi rondde hij fraai ‘tegendraads’ met het hoofd af: 1-1. Het was voor Van Weert zijn eerste doelpoging in deze wedstrijd. De twee voorgaande inzetten in vorige wedstrijden leverden beiden een doelpunt op. Even later was Van Weert vlakbij zijn vierde treffer op rij. Wederom op aangeven van Mahi mikte hij nu buiten bereik van Hansen op de paal. Alweer de 23ste keer in 30 duels dat FC Groningen het ‘houtwerk’ raakte.

Het leverde een fase op voor FC Groningen waarin Tom van Weert de Heerenveen-doelman nogmaals tot een redding dwong. Het laatste kwartier was de thuisploeg weer de bovenliggende partij, maar tot grote kansen kwamen beide ploegen niet meer. Een handvol gele kaarten en wissels later, floot arbiter Pol van Boekel rond twintig over vier af en verdienden beide ploegen één punt.

Een kostbaar punt voor FC Groningen dat terug is op plek dertien van de ranglijst en komende zondag tegen Roda JC de kansen op lijfsbehoud een stuk groter kan maken. Winst is 15 april om 14.30 uur het devies. Juninho Bacuna is er dan niet bij. Hij kreeg zijn vijfde gele kaart van het seizoen en kan weer aansluiten bij Utrecht-uit van 19 april. Op zondag 29 april is Excelsior te gast in het Noordlease Stadion en een week later gaat FC Groningen nog op bezoek bij de waarschijnlijke kampioen PSV.

20180408EOA7633

Laatste nieuws