Van verblijfsvergunning naar jeugdinternational

20 maart 2020 / vandaag

Azor Matusiwa droomde er als jonge jongen van om profvoetballer te worden. In de meest recente editie van het FC Groningen Journaal vertelt Matusiwa een bijzonder verhaal over zijn jeugd en gaat hij in op zijn keuze voor de Trots van het Noorden.

'Blijven geloven in wat je kunt'

Azor Matusiwa is één van de sterkhouders in het elftal van FC Groningen. Het had echter niet veel gescheeld of de middenvelder had nooit bij een BVO in Nederland gevoetbald. Jarenlang moesten zijn ouders wachten op een verblijfsvergunning, nadat zij in 1994 waren gevlucht voor de burgeroorlog in Angola. Gelukkig kwam in 2005 het verlossende woord en lag de voetbalwereld voor de toen zevenjarige Azor open.

Matusiwa (2)

Azor Matusiwa werd 28 april 1998 geboren in Hilversum, de plaats waar zijn ouders met zijn twee broers en twee zussen terecht kwamen, nadat ze in 1994 waren gevlucht uit Angola. Er heerste een burgeroorlog in het Afrikaanse land en de familie Matusiwa behoorde tot een stam die in Angola niet werd geaccepteerd.
 
Ingewikkelde procedure
“Mijn ouders hadden een moeilijke start in Nederland,” vertelt Matusiwa. “Het was een onzekere tijd en ze moesten Nederlands leren, maar Nederlands is een lastige taal. Mijn zus Gisela ging hier in Nederland naar school en leerde zo de taal. Mijn ouders begrepen niet alles en mijn zus heeft daarom veel voor mij gedaan. Ik zie haar wel een beetje als een moeder.”
 
De familie Matusiwa vroeg een verblijfsvergunning aan in Nederland, maar kwam in een ingewikkelde procedure terecht. Ondertussen ging Azor voetballen bij HSV Wasmeer in Hilversum. “Ik heb daar een enorm leuke tijd gehad, heb er veel vrienden aan overgehouden. Ik begon bij de kabouters en heb er tot de D1 gevoetbald.” Zowel HSV Wasmeer als de basisschool van Matusiwa sprongen op de bres voor het gezin. Er werd tegen een eventuele uitzetting geprotesteerd en eind augustus 2005 kwam eindelijk het verlossende woord.
 
Dankbaar
“Ik was een jaar of zeven toen we een verblijfsvergunning kregen. Ik heb er wel wat van meegekregen, maar niet veel. Ik herinner me wel dat we met de school waar mijn zus Priska en ik naartoe gingen en met de club, mijn zus handbalde ook bij Wasmeer, een soort van avondvierdaagse hebben gelopen. Puur uit protest. Mede daardoor mochten wij in Nederland blijven. Een ieder die daarin een aandeel heeft gehad, ben ik nog steeds heel dankbaar. Het is één van de redenen waarom ik nu bij FC Groningen voetbal en mijn droom als profvoetballer kan najagen.”
 
Bij Wasmeer werd Matusiwa ontdekt door Almere City FC. In Flevoland was Matusiwa geen onbekende, want zijn broer Diangi had eerder gevoetbald bij Omniworld, de voorloper van Almere City. “Ik vond het wel een goede stap, want het was niet ver van huis. Mijn broers konden mij zo altijd brengen en weer ophalen.” 

190810EOC6242

Na twee jaar maakte Matusiwa de overstap naar Ajax. De Amsterdammers en Almere City hadden destijds een samenwerkingsverband en er trainden geregeld jongens van Almere City mee met Ajax. Matusiwa speelde in de hoofdstad onder anderen met Deyovaisio Zeefuik en Kaj Sierhuis. “Zij hebben later ook een klein aandeel gehad in mijn overgang naar FC Groningen. Ik vroeg hen naar informatie over de club en zij waren meteen positief. Dat was ook iets wat meewoog in mijn beslissing om voor FC Groningen te kiezen.”

Balafpakker
Bij de Trots van het Noorden heeft Matusiwa zich dit seizoen ontpopt tot de ultieme balafpakker, al had hij in het begin nog wel wat moeite met het verdedigen in de zone, omdat Matusiwa eerder bij Ajax en De Graafschap mandekking gewend was. “Het belangrijkste is dat je blijft geloven dat je het kunt. En er elke dag mee bezig zijn.”
 
“Uiteindelijk heeft dat zijn vruchten afgeworpen, want ik denk dat ik het nu goed onder de knie heb. Het is mijn spel ook ten goede gekomen. Het gaat nu meer automatisch. In het begin was ik alleen maar aan het denken waar ik moest staan. Nu kan ik nog meer in de duels komen, de ballen veroveren en het spel verplaatsen.”
 
Jong Oranje
Het goede spel van de middenvelder is ook voormalig FC-trainer Erwin van de Looi niet ontgaan. De coach van Jong Oranje selecteerde Matusiwa al meerdere malen. De FC’er is niet de enige international van de familie. Diangi Matusiwa, de oudere broer van Azor, speelde zeven interlands voor zijn vaderland Angola. Hij scoorde daarin twee keer.
 
“Ik zou ook voor Angola mogen spelen,” aldus Azor. “Maar op dit moment kies ik voor Jong Oranje omdat ik met dat team meer kans maak op het spelen van een eindtoernooi. Zo realistisch moet ik ook zijn. Natuurlijk lijkt het me mooi om voor Angola uit te komen, alleen weet ik dat de kans niet groot is dat Angola zich bijvoorbeeld kwalificeert voor een WK. Nee, ik ben nog niet in Angola geweest. Ik wil er zeker nog wel een keer heen, alleen op dit moment heb ik de behoefte niet. Die zal ongetwijfeld wel een keer komen en dat zal dan het juiste moment zijn om daar heen te gaan.”

Dit verhaal stond in het onlangs verschenen FC Groningen Journaal. De meest recente editie van deze krant is te lezen via: https://view.publitas.com/db/fc-groningen-journaal-maart-2020/  

Matusiwa (3)
Gasterra

Praat mee

Laatste nieuws