Van der Velden breekijzer tegen Heracles; woensdag tegen Vitesse.

Zaterdag 03 mei 2014 om 20:49

FC Groningen heeft zaterdagavond in Euroborg met 3-1 gewonnen van Heracles Almelo. Richairo Zivkovic opende voor de pauze de score. Mikhail Rosheuvel maakte gelijk voor de rust. In de tweede helft scoorde Nick van der Velden de 2-1 en bepaalde invaller Michael de Leeuw de eindstand op 3-1. Angelo Cijntje maakte in de slotfase zijn Eredivisiedebuut.

Een dag voor de wedstrijd FC Groningen – Heracles Almelo verliet Nick van der Velden het trainingsveld voortijdig. Hij bleek ziek naar huis te zijn gegaan, maar bleek op de wedstrijddag weldegelijk inzetbaar. En hij speelde ook nog eens een hoofdrol. De 32-jarige routinier was betrokken bij alle drie de doelpunten van FC Groningen. Halverwege de tweede helft gooide hij er nog een schepje bovenop en dat was voldoende om Heracles af te troeven.
Na ruim een kwartier spelen kwam FC Groningen op voorsprong na een aanval over de rechterkant. Hans Hateboer leverde de bal af bij Nick van der Velden die met een puntgave voorzet Richairo Zivkovic bereikte. Van dichtbij schoot Zivkovic zijn tiende van het seizoen binnen, naar later bleek voldoende om zich clubtopscorer van dit Eredivisieseizoen te mogen noemen. Na de 1-0 namen de gasten het heft meer in handen.
Na enkele hachelijke momenten voor het doel van Marco Bizot moest de FC-doelman een in de 34ste minuut een inzet van Mark Uth lossen, waarna Mikhail Rosheuvel van dichtbij de 1-1 kon binnenschieten. Tot de rust bleef de stand in evenwicht. Meteen na de pauze was Heracles opnieuw de gevaarlijkste ploeg. Invaller Milano Koenders was de gevaarlijkste man met een schot op de lat, wederom uit een herkansing na een eerdere schotpoging.
Na een klein uur voerden de FC-trainers wat omzettingen door in de ploeg. Zo kwamen er met Michael de Leeuw in plaats van Rasmus Lindgren meer aanvallende impulsen. Het pakte goed uit voor de thuisclub. Nick van der Velden ging voorop in de strijd, wist zelfs eens een Heracles-ingooi om te buigen naar een Groningen-inworp en hitste het publiek nog eens op voor een prachtig vierde kwart van de wedstrijd. Een actie waarbij vier spelers van FC Groningen (De Leeuw, Chery, Hateboer en Botteghin) van dichtbij de bal aan zich voorbij zagen gaan, waren de opmaat naar een mooi slot van de reguliere competitie voor de thuisclub.
Een puntertje van Van der Velden op aangeven van Tjaronn Chery bracht de stand in de 69ste minuut op 2-1. Drie minuten later was Van der Velden zelf weer de aangever en bereidde hij de treffer van invaller Michael de Leeuw voor: 3-1. Bij die stand kwam Krisztian Adorjan eerste in de ploeg voor Tjaronn Chery. Enkele minuten later, in de 84ste minuut, werd de invalbeurt van Angelo Cijntje met veel gejuich ontvangen in Euroborg. Voor ‘mister Veenkoloniaal voetbal’ betekenden het zeven minuten Eredivisievoetbal na een zeer rijke carrière aan de De Langeleegte in Veendam.
De slotfase kende nog twee grote kansen, voor Richairo Zivkovic en Filip Kostic. Beiden zagen ze hun inzet gekeerd door doelman Dennis Telgenkamp. Na twee minuten extra tijd kwam er een einde aan de Eredivisie 2013/2014. Liefst zesmaal op rij werd er gewonnen aan het einde. Een nieuw clubrecord. Komende woensdag neemt FC Groningen voor de achtste keer (van negen edities) deel aan de play-offs. Tegenstander is Vitesse. Aanvang 18.45 uur in Euroborg.
NB FC Groningen speelt woensdag 7 mei in Euroborg tegen Vitesse. Aanvang is 18.45 uur. Seizoenkaarthouders hebben vrij toegang. De return is zaterdag 10 mei in Arnhem. De verkoop voor dit uitduel start zondagochtend om 9.00 uur.
Bizot; Hateboer, Botteghin, Kappelhof, Burnet; Chery (81’ Adorjan), Lindgren (58’ De Leeuw), Van Nieff; Van der Velden (84’ Cijntje), Zivkovic, Kostic.
Rest bank: Van der Lei, Hiariej, Wijnaldum, Zeefuik.
Opstelling Heracles Almelo
Telgenkamp, Te Wierik, Schenkeveld (77’ Streutker), Rienstra, Davidson, Quansah (46’ Koenders), Bel Hassani, Cziommer, Rosheuvel (77’ Bruns), Uth, Linssen.
Rest bank: Pasveer, Kangaskolkka, Paljic, Navratil.
Toeschouwers: 20.430
Scores: 16’ Zivkovic (Van der Velden) 1-0, 34’ Rosheuvel (rebound) 1-1; 69’ Van der Velden (Chery) 2-1, 72’ De Leeuw (Van der Velden) 3-1.
Scheidsrechter: Janssen
Overige officials: Hoksbergen, Lapar en Koekoek