string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

Van de Looi: ‘Honger naar succes enorm aanwezig’.

Donderdag 30 april 2015 om 17:29

In Zeist werd donderdagmiddag de officiële persconferentie gehouden in de aanloop naar de KNVB-bekerfinale van zondag 3 mei. De trainers en aanvoerders van beide clubs beantwoordden vragen vanuit de zaal waar de aanwezige media zich hadden gevestigd.

FC Groningen stond één keer eerder in de finale van het KNVB-bekertoernooi. Zesentwintig jaar geleden werd het 4-1 voor PSV. “Zelf kom ik niet uit Groningen en in 1989 was ik er zeker nog niet bij, maar iedereen in en rond Groningen hunkert naar een beker. Onze prijzenkast is nog leeg. De honger naar sportief succes is enorm aanwezig. We hebben een heleboel stappen voltooid en hebben er nu nog één te gaan,” aldus de FC-trainer.
Voor Van de Looi zou het ook persoonlijk zijn eerste hoofdprijs zijn. “Het geeft me een trots gevoel dat ik in mijn tweede jaar als hoofdtrainer in de finale van de KNVB-beker sta. Vorig jaar hebben we de play-offs gewonnen, maar dat levert geen echte prijs op. Het winnen van de finale zou een beloning zijn voor waar we met z’n allen mee bezig zijn. Iedereen in de club werkt er keihard aan en de supporters leven enorm mee. Het is speciaal en uniek. Ik heb er zoveel opmerkingen over gekregen, aanvragen voor interviews een ook de trainingen zijn drukker bezocht. Je ziet het in kleine en grote dingen en het is echt leuk om mee te maken.”
Wilskracht
Vorig seizoen zette FC Groningen in april en mei een lange winstreeks neer en dit jaar lijkt alles ook weer op z’n plaats te vallen in de beslissende fase van het seizoen. Ook in de kwartfinale tegen Vitesse en de halve finale tegen Excelsior werd op het juiste moment gepiekt. “We hebben dit seizoen een andere dynamiek in het team dan afgelopen seizoen. De laatste weken valt de puzzel steeds beter in elkaar. De bekerwedstrijd tegen Vitesse (4-0 – red.) was een wedstrijd op zich. In het eerste uur waren zij de baas, maar vervolgens hebben we hem er op wilskracht uitgesleept. Het bekertoernooi leeft bij ons heel erg, helemaal na vorig jaar toen PEC Zwolle won. We zijn er het hele seizoen serieus mee bezig.”
Zondag zal het bekertoernooi zijn hoogtepunt beleven. Ruim 46.000 toeschouwers zitten er dan in De Kuip. Beide supportersgroepen vaardigen liefst 18.000 fans af. Er reizen zondag zo’n 250 bussen vanuit Groningen naar Rotterdam. “Wij gaan in ieder geval voor de file uit, want we vertrekken al een dag eerder om ons goed te kunnen voorbereiden. Het is prachtig om mee te maken. De focus moet goed zijn en ons plan ook. Daarnaast is het belangrijk dat iedereen meekrijgt wat er gebeurt. Het is niet te hopen, maar het kan voor sommige jongens echt ‘once in a lifetime’ zijn. Daarom moet iedereen er op een bepaalde manier ook van gaan genieten.”
Om het even
Jesse van Ommen stelde een vraag via Twitter of FC Groningen liever speelt tegen een controlerende of dominante ploeg. “We hebben dit seizoen bewezen dat we met beiden kunnen omgaan. Het spelen tegen team dat wat verder terug zakt, gaat ons dit seizoen steeds beter af. Maar er zijn wedstrijden dat we het moeilijker hebben en de counter nodig hebben om een resultaat te halen. Daar is de uitwedstrijd tegen Willem II van twee weken terug een goed voorbeeld van. Het zal mij om het even zijn hoe het zondag loopt. Hoe het spel was, is iedereen na afloop vast gauw weer vergeten. Mensen herinneren zich later vooral de uitslag nog en wij willen heel graag winnen.”
Of er nog een bijzondere video wordt getoond in de aanloop naar de finale, liet Van de Looi in het midden. “In de halve finale hebben we voor de wedstrijd een video van Arjen Robben in de kleedkamer laten zien. Hij is een speler die weet hoe het werkt in beslissende wedstrijden en heeft ervaring met het spelen met finales. Wie weet hebben we deze keer ook wel weer wat verzonnen. Het zijn dingen die erbij komen en leuk zijn om mee bezig te zijn, maar ze zijn zondag uiteindelijk niet doorslaggevend. Wat dan wel? PEC Zwolle weet wat er op de dag zelf bij komt kijken en wij zijn onbevangen en hongerig. Het zal zondag beslist worden op de vorm van de dag, het omgaan met de spanning en bepalende momenten in de wedstrijd.”

Gerelateerd nieuws.

3 uur geleden

Van Eigen Bodem met Tijmen Theusink: ‘Mijn droom is om in het 1e van Groningen te mogen voetballen’

2 weken geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

4 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard