string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

Van de Looi: ‘Gekozen voor kwaliteit in plaats van kwantiteit’.

Maandag 03 augustus 2015 om 17:15

FC Groningen presenteerde de financiële en sportieve doelstellingen voor het seizoen 2015/2016 traditiegetrouw op de jaarlijkse persdag. Trainer Erwin van de Looi nam het sportieve gedeelte voor zijn rekening en voorziet een ‘mooi, maar pittig seizoen’.

Logischerwijs blikte de oefenmeester van de Trots van het Noorden nog even terug op het succesvolle seizoen 2014/2015 waarin de KNVB-beker werd gewonnen. “Dat doen we niet om onszelf op de borst te kloppen, maar omdat het huidige seizoen een gevolg is van de prestaties van vorig jaar.”
“Het was voor de winterstop bouwen aan een team en dat ging met vallen en opstaan. Na de winterstop begon de puzzel weer opnieuw vanwege het aantrekken van Albert Rusnak en Simon Tibbling. Je bent op zoek naar de juiste balans en dat is goed gelukt, met die historische en prachtige bekerwinst. We hebben er ontzettend van genoten.”
Belangstelling
De prestaties van vorig jaar hebben volgens de trainer een grote invloed op wat het huidige seizoen gaat komen. Uiteraard speelt FC Groningen minimaal zes Europese wedstrijden en ook in de samenstelling van de selectie vonden wijzigingen plaats.
“Wanneer je goed presteert, krijg je te maken met belangstelling voor spelers. Dat betekent transfers voor spelers die toe zijn aan de volgende stap. Daar leeft een club als FC Groningen ook van. Het is in eerste instantie een compliment voor de speler zelf, maar ook voor iedereen in de spelersgroep. We zijn met de komst van de drie nieuwelingen heel aardig ingesprongen op het vertrek van Chery, Kieftenbeld en Van der Velden. De ervaring en dynamiek in een groep verandert omdat we jongere spelers hebben aangetrokken. Dat is een uitdaging, maar ook een mooie kans voor anderen om zich te manifesteren.”
Kwaliteit
FC Groningen speelde afgelopen weekend met de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal het eerste officiële duel van dit seizoen. Met de zes Europese wedstrijden in het verschiet weet Van de Looi dat zijn team een pittig seizoen te wachten staat. “Zes wedstrijden op Europees niveau vraagt nogal wat van een spelersgroep en we weten dat we aan de bak moeten. We doen dat met een selectie waarin we hebben gekozen voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. Dat betekent wel dat we de belastbaarheid van de spelers goed in de gaten moeten houden.”
“We hebben daarom fysiektrainer Robbert de Groot aangetrokken en onze sportwetenschapper Wouter Frencken doet fantastisch werk. Hij weet de data van spelers goed te vertalen naar de staf. In plaats van nog een extra speler aan te trekken, hebben we hierop ingestoken en ik denk dat dit een goede keuze is. We krijgen een mooi en pittig seizoen en gaan dat professioneel aanpakken.”
Bouwen
Van de Looi legt de lat voor dit seizoen hoog bij spelers, staf en bij hemzelf. “Als trainer van FC Groningen weet je dat je moet bouwen aan een team. De vorige seizoenen stonden we er telkens goed op wanneer de prijzen werden verdeeld, aan het einde van het seizoen. Dit jaar worden er al in september topprestaties verwacht en dus moeten we nog sneller bouwen. We hebben zowel tegen Southampton als PSV gezien wat er wordt gevraagd op dit niveau en hoewel we in die wedstrijden goed speelden, hebben we wel twee keer verloren. Dat is niet de bedoeling, dus moeten we de goede momenten in de wedstrijd omzetten in rendement.”
Ontwikkelen
Met de transferwindow geopend tot het einde van augustus, is het voor de oefenmeester lastig in te schatten waar zijn team staat ten opzichte van de concurrentie. Toch vindt Van de Looi dat hij als trainer van FC Groningen een aantal zaken is verplicht. “We willen meedoen om de play-offs en daarnaast goed presteren in Europa. Dan heb ik het over het spel, een idee uitdragen, maar ook knokken voor een resultaat. We beseffen heel goed dat we in Europa een kleine jongen zijn, dus moeten we met een mooi plan proberen toe te slaan.”
“Daarnaast vind ik het heel belangrijk dat de spelers zich ontwikkelen. Dat willen we doen in een speelwijze waarin we er een voetbalfeest van proberen te maken, uiteraard in combinatie met resultaat. Mensen moeten hier genieten van veel winnen, af en toe balen van verliezen en veel mooie momenten zien. Ik wens iedereen een mooi, sportief en heel succesvol seizoen.”

Gerelateerd nieuws.

1 dag geleden

Van Eigen Bodem met Tijmen Theusink: ‘Mijn droom is om in het 1e van Groningen te mogen voetballen’

2 weken geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

4 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard