Vader en zoon Van de Looi in evenwicht in Tilburg: 1-1

21 januari 2018

FC Groningen heeft zondagmiddag in het Koning Willem II Stadion met 1-1 gelijkgespeeld tegen Willem II. De stand bij rust was 0-1 door een treffer van Ritsu Doan. Invaller Azzaoui bepaalde de eindstand op 1-1. Tom van de Looi maakte zijn officiële debuut in het eerste elftal, uitgerekend in de wedstrijd waarin zijn vader Erwin coach bij de tegenstander was. Het onderonsje eindigde dus in een puntendeling. FC Groningen staat na negentien duels nog altijd dertiende en heeft nu 21 punten.

bvb1801210074

In de eerste wedstrijd na de winterstop moest trainer Ernest Faber van FC Groningen zijn ploeg op twee posities noodgedwongen wijzigen ten opzichte van vier weken geleden, toen Sparta de laatste officiële tegenstander van 2017 was. Oussama Idrissi stond toen nog in de startopstelling. De vleugelaanvaller maakte inmiddels zijn debuut voor AZ. Clubtopscorer Mimoun Mahi ontbrak vanmiddag met een blessure.

In de basiself keerde Ritsu Doan terug en maakte middenvelder Tom van de Looi voor het eerst zijn opwachting. De spelers die acht jaar geleden de overstap maakte van ONR naar de opleiding van FC Groningen, zat voor de winterstop ook al zesmaal bij de eerste selectie maar kwam tot vandaag niet verder dan warmlopen langs de lijn in een Eredivisieduels. Deze middag startte hij in de basis en maakte ook nog eens de negentig minuten vol. Bovendien tegen de tegenstander waar zijn vader Erwin momenteel hoofdtrainer is.

De wedstrijd startte voor FC Groningen met een voorsprong. Binnen het kwartier bracht Ritsu Doan  zijn ploeg al aan de leiding met een prachtige treffer. Zijn vierde van deze Eredivisie. Op aangeven van topaangever Jesper Drost mikte de Japanner perfect raak in de linkerbovenhoek. Een juweeltje en een aangename score voor Groningen, zo direct na de winterstop: 0-1. De stemming in het met 176 FC-fans gevulde uitvak werd er uiteraard niet minder om.

Na de pauze wisselde Erwin van de Looi volop en was het twintig minuten voor tijd uitgerekend één van die invallers die met een individuele actie de eindstand op het bord schoot. Invaller Ismail Azzaoui zette twee Groningers op het verkeerde been en schoot vervolgens de bal in de rechterbenedenhoek, vlak langs de paal: 1-1. Ook invallers Tom van Weert en Uriel Antuna konden er in het restant van de wedstrijd geen verandering meer in brengen.

Het zesde gelijkspel van de competitie betekent dat de afstand tussen Groningen en Willem II vier punten blijft en de FC nu 21 punten heeft uit negentien duels. Met een neutraal doelsaldo (31-31) en de komende week de thuiswedstrijd van Heracles Almelo in het vooruitzicht, kan de Trots van het Noorden nadrukkelijk omhoog blijven kijken. De goal van Doan en het debuut van weer een speler uit eigen opleiding waren de groen-witte hoogtepunten van de middag in Tilburg.

bvb1801210213

Laatste nieuws