string(9) "claudebot"

Uitleg en data play-offs.

Dinsdag 28 april 2009 om 15:16

Na de reguliere competitie worden er play-offwedstrijden gespeeld, met als inzet het laatste te vergeven Europese ticket. FC Groningen heeft zich reeds officieel geplaatst voor deelname aan deze play-offs. Hoe die er precies gaan uitzien, is nog afhankelijk van diverse factoren. Hieronder volgt een uiteenzetting.

Aan de play-offs doen vier ploegen mee. Normaal zouden dit de nummers 5 tot en met 8 van de eindrangschikking zijn. Aangezien de bekerfinale echter een strijd wordt tussen twee ploegen die bij de eerste vijf op de ranglijst zullen eindigen, te weten sc Heerenveen en FC Twente en zij hierdoor al zeker zijn van een Europees startbewijs, schuift de deelname één plaats door en zullen de play-offs dus gespeeld worden door de nummers 6 tot en met 9 van de Eredivisie.

Eén uitzondering
Er bestaat echter nog één uitzondering. Alleen als sc Heerenveen als vijfde eindigt in de competitie en FC Twente als tweede én bovendien de KNVB-beker wint, dan neemt sc Heerenveen alsnog deel aan de play-offs en valt de nummer 9 van de ranglijst dus buiten de boot.

De reden hiervoor is, dat de verliezend bekerfinalist eerder moet instromen in de Europa League – de nieuwe naam voor het voormalige UEFA Cup-toernooi – dan de winnaar van de play-offs. Hoewel sc Heerenveen dus al zeker is van Europees voetbal, strijdt het in dat geval tijdens de play-offs om een gunstiger startbewijs in de Europa League, namelijk één instroomronde later.

Eveneens zeker
Mocht sc Heerenveen de eerste ronde van de play-offs doorkomen, dan is de tegenstander in de finale op voorhand eveneens zeker van Europees voetbal en is de inzet van de onderlinge confrontatie het beste Europese ticket. Theoretisch kan door winst van één play-off ronde Europees voetbal dus een zekerheid zijn.

Op zondag 10 mei, na de laatste competitieronde weten we of sc Heerenveen als vijfde eindigt én FC Twente als tweede. Is dat het geval, dan wordt pas na de bekerfinale (een week later op zondag 17 mei) duidelijk of de nummer 9 aan de play-offs mag meedoen of dat sc Heerenveen als verliezend bekerfinalist alsnog deelneemt. Enkel en alleen in dit geval beginnen de play-offs op donderdag 21 mei en volgt drie dagen later de return, volgens het Europa Cup-principe, waarbij uit gescoorde doelpunten bij een gelijke stand dubbel tellen.

Thuiswedstrijd
In alle andere dan hierboven genoemde uitzondering, beginnen de play-offs tussen de nummers 6 tot en met 9 op zaterdag 16 mei. Het laagst geëindigde team in de competitie begint op die datum met een thuiswedstrijd. Het hoogst geëindigde team speelt op donderdag 21 mei een thuiswedstrijd.

Indien beide ploegen elk een keer winnen of beide ploegen spelen tweemaal gelijk tegen elkaar, volgt een derde wedstrijd in het stadion van de hoogst geklasseerde ploeg na 34 competitieduels.

Derde duel
Als het derde duel gelijk eindigt, volgt een verlenging. In dit duel gelden doelpunten van de uitclub nooit dubbel. Als het na 120 minuten nog (of opnieuw) gelijk is, volgen strafschoppen om de winnaar te bepalen. De finale van de play-offs wordt gespeeld op donderdag 28 mei en zondag 31 mei. Een eventuele beslissingswedstrijd is op woensdag 3 juni.

Speelschema
Het speelschema ziet er (de hierboven genoemde uitzondering niet meegerekend) als volgt uit:

Zaterdag 16 mei: Halve finale heenwedstrijd (nummer 9 tegen 6 en nummer 8 tegen 7)
Donderdag 21 mei: Halve finale return (6-9 en 7-8)
Zondag 24 mei: eventuele beslissingswedstrijd halve finale (6-9 en 7-8)

Donderdag 28 mei: Finale (bijvoorbeeld nummer 7 tegen 6)
Zondag  31 mei: Finale return (bijv. 6-7)
Woensdag 3 juni: eventuele beslissingswedstrijd finale (bijv. 6-7)

Gerelateerd nieuws.

1 dag geleden

Strijd op het Shuffleboard

1 dag geleden

Van eigen bodem met Tessa Niessink: ‘Hier leer je echt veel, vooral mentaal.’

3 dagen geleden

Tips van Hidde Jurjus