Tweede thuiszege: FC in linkerrijtje

2 december 2012

Na de 2-0 thuisoverwinning op Heracles Almelo zondagmiddag in Euroborg, is FC Groningen terug in het linkerrijtje van de Eredivisie. Na een 0-0 ruststand opende Marko Vejinovic de score via een eigen doelpunt. Michael de Leeuw klaarde de klus: 2-0. Richairo Zivkovic (16 jaar) maakte in de slotfase zijn debuut.

Een week na het gelijkspel tegen RKC Waalwijk werd bij FC Groningen de basiself flink door elkaar geschud. Twee spelers waren door blessures niet inzetbaar: rechtsbuiten Mitchell Schet en linksachter Lorenzo Burnet. Zij werden vervangen door Leandro Bacuna (ook in Waalwijk al invaller) en Emil Johansson. Wijzigingen
Verder werd op de afsluitende training besloten Michael de Leeuw een linie terug te halen en op zijn vertrouwde plek als aanvallende middenvelder te laten spelen. Dit had tot gevolg dat Paco van Moorsel op de bank begon en David Texeira in de punt van de aanval. Op het middenveld kreeg Oluwafemi Ajilore de voorkeur boven Tim Sparv, ook bankzitter in de thuiswedstrijd tegen Heracles. In de eerste helft was het aan beide kanten vrij afwachten en werden door de beide ploegen weinig kansen gecreëerd. De kansen die zich wel voordeden, waren ook meteen levensgroot. Zo dacht David Texeira de openingstreffer op zijn schoen te hebben, maar vergat hij af te geven aan topscorer Michael de Leeuw. Aan de overzijde werd FC Groningen weer eens op de been gehouden door Luciano da Silva die prima redde op een inzet van Samuel Armenteros. Kantelpunt
Na de pauze bleek het uitvallen van Ben Rienstra aan de zijde van de gasten een breekpunt. De verdediger kampte met een oogblessure en daardoor slecht zicht. Hij was nog geen vijf minuten van het veld of een voorzet van Andraz Kirm werd door Marko Vejinovic in zijn eigen doel gewerkt: 1-0. Drie minuten later schatte Michael de Leeuw een vrije trap van Emil Johansson op waarde en voegde de clubtopscorer zijn zevende treffer van het seizoen toe: 2-0. Daarmee was de wedstrijd nog niet helemaal gedaan, want bij een aansluitingstreffer zou Heracles het momentum natuurlijk terug naar zich toe kunnen trekken. FC Groningen liet er echter geen gras over groeien en bracht zichzelf vanaf de middellijn geregeld in stelling voor messcherpe counters. David Texeira kreeg nog een dot van een kans in een fase dat arbiter Higler enkele keren de gele kaart hanteerde: na Kieftenbeld ook voor De Leeuw, Duarte en Kirm. Debutant
Diverse blessurebehandelingen aan de kant van Heracles zorgden ervoor dat de wedstrijd vaak hinderlijk onderbroken werd. Het kon Groningen niet deren, want telkens was er wel weer een aanleiding op nieuw gejuich aan te heffen. Zo mocht Henk Bos de rol van Michael de Leeuw voor tien minuten invullen en kwamen in de 84ste minuut de jongste FC-debutant ooit binnen de lijnen: Richairo Zivkovic, B-junior en spits. Hij loste David Texeira af. In de slotmintuut mocht ook Nick Bakker nog zijn opwachting maken in de plaats van Emil Johansson. In de score kwam geen wijziging meer. Het aantal spelers binnen de lijnen wijzigde nog wel. Marko Vejinovic zou ‘gelul’ tegen scheidsrechter Higler hebben gezegd, die op zijn beurt alleen de laatste lettergreep zou hebben verstaan. Een rode kaart was het resultaat. Door de tweede thuiszege en de vijfde in totaal staat FC Groningen voor het eerst sinds 20 oktober weer in het linkerrijtje van de Eredivisie. Komende zaterdag volgt een bezoek aan Ajax in de Amsterdam ArenA. Een week later komt VVV-Venlo op bezoek in Euroborg.
Opstelling FC Groningen
Luciano; Kappelhof, Van Dijk, Kwakman, Johansson (90’ Bakker); Kieftenbeld, Ajilore; Kirm, De Leeuw (82’ Bos), Bacuna; Texeira (84’ Zivkovic).
Rest bank: Bizot, Magnasco, Sparv, Van Moorsel. Opstelling Heracles Almelo
Pasveer; Te Wierik, Rienstra (56’ Davidson), Dorda; Duarte, Armenteros, Vejinovic (92’ rood), Everton; Quansah, Castillion, Overtoom.
Rest bank: Van Loo, Paljic, Van Mieghem, Van Dijk, Belterman. Toeschouwers: 19.981
Scores: 60’ Vejinovic (eigen doelpunt) 1-0, 63’ De Leeuw (Johansson) 2-0 Scheidsrechter: Higler
Officials: Geutjes, Hoksbergen en Honig
Rode kaart: 92’ Vejinovic (commentaar op de leiding)
Gele kaarten: 54’ Kieftenbeld (overtreding op Te Wierik), 71’ De Leeuw (hinderen doelman), 72’ Duarte, 78’ Kirm (schwalbe)

Laatste nieuws