Tweede punt op Limburgse bodem.

Zaterdag 22 augustus 2009 om 22:56

FC Groningen heeft zaterdagavond in Venlo het tweede punt op Limburgse bodem behaald. Na twintig minuten was de 2-2 eindstand al bereikt. Andreas Granqvist scoorde en Nicklas Pedersen maakte zijn eerste officiële FC-treffer.

In Venlo had trainer Ron Jans weer de beschikking over doelman Luciano die na een afwezigheid van twee duels door een knieblessure de plek onder de lat weer overnam van Brian van Loo. Gonzalo Garcia (rug) en Petter Andersson (knie) waren net als de geschorste Danny Holla nog niet inzetbaar. De FC-trainer paste naast de keeperswissel één andere wijziging toe ten opzichte van de basiself van vorige week. Tim Matavz nam in de aanvalslinie de plek over van Serhat Koç.

Hoewel FC Groningen niet speciaal rekening hield met aanvoerder en spelmaker Keisuke Honda, deed de Japanner in de eerste minuten meteen van zich spreken. Hij werd in de zesde minuut onder de voet gelopen door Oluwafemi Ajilore en kreeg daardoor een vrije trap te nemen op de rand van de vijandelijke zestien. Uiteraard nam Honda zelf plaats achter de bal. Hij boogde de bal in de rechterbenedenhoek en zag hoe Luciano net te laat was om de bal te keren: 1-0.

Zo stond de FC voor de vierde keer in vier duels op een 1-0 achterstand. Ditmaal duurde het niet lang dat de gelijkmaker werd gescoord. Net als afgelopen weekend kwam het gevaar over rechts. Nicklas Pedersen zette een aanval op met Goran Lovre die een prima voorzet afleverde en zag hoe de Deen de bal met een schijnbaar simpele voetbeweging 1-1 binnen schoof langs de goede kant van de linkerpaal. Zo was de stand na zes minuten alweer in evenwicht.

In de vijftiende minuut kwam Groningen dan voor het eerst op voorsprong. Na een overtreding op Goran Lovre aan de linkerzijde van het veld nam Sepp De Roover plaats achter de bal voor een vrije bal. Die werd op de rand van de vijfmeter binnengekopt door verdediger Andreas Granqvist, die boven zijn directe tegenstander Leemans uit sprong: 1-2.

Ook nu duurde het niet lang dat deze voorsprong op de borden bleef staan. Vijf minuten nadat de gasten op voorsprong waren gekomen, was het opnieuw een standaardsituatie die aan de basis stond van een doelpunt. Een corner van de voet van Ahahaoui werd door Sandro Calabro binnengekopt: 2-2. Even tevoren was de spits van de Limburgers ook al gevaarlijk met een afstandsschot.

Drie basisspelers – Van de Laak, Lovre en Stenman – waren er anderhalf jaar geleden ook bij toen FC Groningen in De Koel in een doelpuntrijke wedstrijd met 5-2 won. Vervolgens waren er om en om kansen voor beide ploegen. Nicklas Pedersen zag een schuiver gered door Dennis Gentenaar. Aan de overzijde maakte Luciano een lobje van Calabro onschadelijk. Nicklas Pedersen had na ruim een halfuur juist weer de derde treffer op de schoen toen hij op aangeven van Tim Matavz te ver naar links mikte.

Na de rust kwamen twee ongewijzigde elftallen uit de kleedkamers. Na een behoorlijk veldoverwicht kreeg FC Groningen na ruim tien minuten de eerste kans van de tweede helft. Nadat Gibril Sankoh een flinke zwieper had gekregen van Calabro, kreeg Mike Zonneveld een vrije trap te nemen. Die legde hij van de rechterkant van het veld op het hoofd van Andreas Granqvist. De Zweed kopte deze keer recht in de handen van doelman Gentenaar.

Na een klein kwartier kwam Serhat Koç zijn collega Tim Matavz aflossen in de aanval. Vrije trappen van Ahahaoui en De Roover leverden weinig gevaar op. Vervolgens wisselde Jan van Dijk in zijn elftal; Ruben Schaken werd afgelost door Kevin Van Dessel. Daarna moest de FC even de adem inhouden bij mogelijkheden van Leemans en Paauwe. Met meer geluk dan wijsheid leverden de hachelijke situaties uiteindelijk geen schade op.

Calabro claimde na ruim zeventig minuten door Granqvist te worden neergelegd bij een uitbraak, maar had arbiter Van Meenen niet aan zijn zijde. Even later kreeg Koen van de Laak op aangeven van Serhat Koç een flinke kans, maar bracht Gentenaar knap redding. Verdellen voor Van Kouwen was de tweede spelerswissel aan de zijde van VVV. Een kopbal van Granqvist uit een nieuwe vrije trap van De Roover zorgde in de 82ste minuut voor een klein beetje opwinding.

Een gedrukt schot van Van de Laak binnen de zestien van de thuisclub en in de handen van Gentenaar leidden de laatste vijf minuten van de wedstrijd in. Viana kwam de laatste vier minuten van de reguliere speeltijd nog de plek van Calabro innemen. Paauwe was al vallend nog dichtbij een kopkans, voordat Danny Menting voor de slotfase nog Nicklas Pedersen kwam aflossen. In de drie minuten extra tijd veroverde de thuisclub nog twee corners. Daarna was het vierde gelijkspel voor VVV en het tweede van Groningen een feit.

Luciano; De Roover, Sankoh, Granqvist, Stenman; Ajilore, Van der Laak, Zonneveld, Lovre; Matavz (59’ Koç), Pedersen (89’ Menting).
Rest bank: Van Loo, Jansen, Svejdik, Hiariej, Rijsdijk.

Opstelling VVV-Venlo
Gentenaar; Timisela, van Kouwen (79’ Verdellen), Paauwe, Fleuren; Leemans, Honda, Auassar; Schaken (67’ Van Dessel), Calabro (87’ Viana), Ahahaoui.
Rest bank: Begois, De Regt, Verbeek, Drost.

Toeschouwers: 7.280 (uitverkocht)
Scores: 7’ Honda (vrije trap) 1-0, 13’ Pedersen (Lovre) 1-1, 15’ Granqvist (De Roover) 1-2, 20’ Calabro (Ahahaoui) 2-2.

Scheidsrechter: Van Meenen