Totale ommekeer in Zwolle: zege op PEC.

Zaterdag 22 september 2012 om 20:49

In Zwolle heeft FC Groningen vanavond door een enorm sterk slotoffensief met 2-1 gewonnen van PEC Zwolle. Género Zeefuik en Michael de Leeuw poetsten een blunder van doelman Luciano da Silva in de eerste helft volledig weg.

In Zwolle begon FC Groningen aan het duel in de zesde speelronde van de Eredivisie met Leandro Bacuna in de rol van rechtsback. Johan Kappelhof keerde terug in het centrum van de verdediging. Stefano Magnasco begon voor het eerst vanaf de bank. De focus bij FC Groningen had de afgelopen week na de nederlaag tegen Vitesse vooral gelegen op het afmaken. In de afgelopen zeventien duels – sinds de thuiszege op PSV – scoorde de FC maximaal één treffer per wedstrijd. Vorig seizoen bij Excelsior en dit seizoen bij ADO Den Haag was die ene treffer genoeg geweest voor drie punten.
Flater
Bij het debuut van FC Groningen in het IJsseldelta Stadion begonnen beide ploegen zeer afwachtend. Het duel werd halverwege de eerste helft opengebroken door een ouderwetse flater van doelman Luciano da Silva die een schot van Youness Mokhtar volledig verkeerd beoordeelde en ‘met bal en al’ achter de doellijn verdween: 1-0. FC Groningen krabbelde op en kreeg kansjes in de personen van Tim Sparv (kop) en Mitchell Schet (rollertje). Toch mocht het van veel geluk spreken toen Joost Broerse en Denni Avdic drie minuten voor de pauze een gevaarlijke bal voorbij lieten lopen.
Wissels
Zo was de marge nog slechts één bij het ingaan van de pauze, waarin David Texeira en Maikel Kieftenbeld zich opmaakten voor een dubbele wissel. Zij vervingen Lorenzo Burnet en Tim Sparv in de ploeg van trainer Robert Maaskant. Bij PEC Zwolle werd Van den Berg afgelost door Aafjes. Het eerste kansje was voor de thuisclub. Nu bracht Luciano redding op een inzet van doelpuntmaker Mokhtar.
Momentum
Na ruim een uur was een schot van Género Zeefuik het eerste teken van leven van FC Groningen in de tweede helft. In de slotfase kantelde de wedstrijd definitief en namen de gasten het momentum volledig over. In de 84ste minuut werd een schot van Virgil van Dijk door Zeefuik tot de gelijkmaker gepromoveerd: 1-1. Een minuut later leek een bal van David Texeira in het doel achter Leon ter Wielen te rollen, maar oordeelde assistent-arbiter Van Roekel dat de bal nog net een millimeter boven de lijn hing toen hij gekeerd werd.
Vervolgens werd een inzet van Andraz Kirm van de lijn gered en in de 88 ste minuut werd een voorzet van Maikel Kieftenbeld ingekopt door Michael de Leeuw, die daarmee matchwinner werd. Hij werd voor de laatste minuten nog afgelost door Oluwafemi Ajilore. Na afloop van de wedstrijd barstte een mooi feestje los in het met 429 FC-fans gevulde bezoekersvak in Zwolle.
Luciano; Bacuna, Van Dijk, Kappelhof, Burnet (46’ Kieftenbeld); De Leeuw (89’ Ajilore), Sparv (46’ Texeira), Kwakman; Schet, Zeefuik, Kirm.
Rest bank: Bizot, Van Moorsel, Bos, Magnasco.
Opstelling PEC Zwolle
Ter Wielen, Van Polen, Lachman, Van den Berg (46’ Aafjes), Van Hintum, Gravenbeek (79’ Drost), Broerse, Pluim (61’ Narsingh), Achenteh, Mokhtar, Avdic.
Rest bank: Wintjens, Benson, Reniers, Saymak.
Toeschouwers: 9.835
Scores: 22’ Mokhtar (Lachman) 1-0, 84’ Zeefuik (Van Dijk) 1-1, 88’ De Leeuw (Kieftenbeld) 1-2