Topseizoen Onder-19 nu ook officieel ten einde

30 april 2020 / vandaag

FC Groningen onder-19 komt dit seizoen niet meer in actie in officiële wedstrijden. Na twintig competitiewedstrijden is de Eredivisie onder-19 definitief stilgelegd, zoals dat eerder al voor alle andere jeugdcompetities het geval was. Trainer/coach/manager Melchior Schoenmakers blikt terug op een bijzonder seizoen met vele hoogtepunten voor zijn ploeg. Een seizoen dat abrupt ten einde kwam en qua trainingen tot en met half mei in een aangepaste vorm wordt afgerond.

FC Groningen onder-19, dat Melchior Schoenmakers samen met Peter Hoekstra onder zijn hoede heeft, eindigde in de najaarscompetitie ongeslagen als eerste op de ranglijst en stond in de voorjaarscompetitie met 16 punten uit zeven wedstrijden tweede achter de enige ploeg die wist te winnen van FC Groningen: AZ.

Jammer
“Dat zij uiteindelijk als nummer 1 aangemerkt worden en mogen deelnemen aan de UEFA Youth League, vind ik op zich niet raar,” aldus Schoenmakers. “Maar het is wel erg jammer dat wij niet de kans hebben gekregen om een echte prijs te kunnen pakken. We stonden tweede op de ranglijst en in de halve finale van de beker zouden we AZ treffen. Onze ploeg had heel graag in mei nog om de prijzen willen meestrijden. We hebben bewezen dat we met de beste ploegen mee konden, wonnen bijvoorbeeld van Ajax (2x), PSV (2x) en Feyenoord. En het bekertoernooi begon ook echt te leven.”

Het sportieve succes van het team zou een bijvangst zijn geweest in de opdracht om spelers af te leveren bij de eerste selectie. “Dat is natuurlijk erg goed gegaan. We hebben maar liefst vier debutanten gezien in het eerste elftal en bovendien hebben negen van onze spelers interlands gespeeld. Ook in het reserveteam hebben heel veel spelers een serieuze rol kunnen spelen. We hadden bij Onder-19 op een gegeven moment een tamelijk uitgedunde ploeg over en bleven maar presteren. Het geeft aan dat we een echt een goed jaar hebben gedraaid.”

Richtlijnen
De afgelopen maand volgden alle selecties van FC Groningen een trainingsprogramma in en rond de eigen thuisomgeving. Sinds gisteren, woensdag 29 april, traint een groot deel van de selectie volgens de coronarichtlijnen op het kunstgras van Sportpark Corpus den Hoorn. De eerste training verliep zeer gedisciplineerd, volgens alle geldende protocollen. “Het is wel een beetje vreemd, want de jongens die 19 jaar zijn, mogen niet meedoen. Toch zijn we blij dat we weer wat mogen doen en elkaar weer mogen zien, ook al is het op anderhalve meter afstand. Dat hebben de jongens toch echt gemist.”

Creatief
Samen met Peter Hoekstra en Onder-17-trainer Paul Matthijs gaan de spelers van de twee oudste teams op de trainingsdagen op het veld aan de slag in twee groepen. “We kunnen natuurlijk geen partijspel doen en mogen ook geen contact maken. Maar een positiespel kan prima, pass- en trapoefeningen gaan uitstekend. De jongens kunnen afwerken naar de goal en Peter Hoekstra heeft individuele vormen te over. We moeten met zijn allen creatief zijn, maar gaan op deze manier tot en met vrijdag 15 mei lekker aan de slag.”

coronatraining-o17-o19
Gasterra

Praat mee

Laatste nieuws