string(9) "claudebot"

Tien met een griffel voor FC Groningen.

Zondag 30 oktober 2011 om 16:37

Zondagmiddag heeft FC Groningen in Euroborg met 6-0 gewonnen van Feyenoord. Bij rust was de stand 3-0. Liefst zes verschillende spelers scoorden: Dusan Tadic, Maikel Kieftenbeld, Petter Andersson, Leandro Bacuna, Virgil van Dijk en Suk Hyun-Jun. Na de vijfde zege van het seizoen heeft de FC weer een positief doelsaldo.

In Euroborg begon Groningen vol vertrouwen aan het zesde thuisduel van de Eredivisie. Na de zege op Ajax (1-0) en het gelijkspel met FC Twente (1-1) was duidelijk dat de ploeg steeds meer aan stabiliteit aan het winnen was. Trainer Pieter Huistra kon in de ontmoeting met Feyenoord nog niet beschikken over het drietal Koen van de Laak, Kees Kwakman en Thomas Enevoldsen. Ook Johan Kappelhof bleek zaterdag na de training geblesseerd en werd in de basiself afgelost door Tom Hiariej. Nicklas Pedersen keerde na een blessure terug bij de selectie.
Het duel was nog maar 45 seconden aan de gang of de score was al geopend. Verdediger Virgil van Dijk, die afgelopen week zeer zelfkritisch naar zijn optreden tegen FC Twente was geweest, liet zijn voeten spreken en gaf een geweldige dieptepass op Dusan Tadic. De Serviër kapte zijn directe tegenstander Dani Fernandez uit en besloot met een knal tegen de touwen. Na één minuut was de score in Euroborg dus al 1-0.
Met deze vroege voorsprong op zak was Groningen al een flinke stap op weg naar een goed resultaat, maar na 16 minuten haalde Maikel Kieftenbeld uit een steekballetje van Tim Sparv uit en via een prachtige curve draaide de bal langs doelman Erwin Mulder: 2-0. Die was nog niet van de schrik bekomen of Tom Hiariej leverde vanaf rechts een pasklare voorzet af op aanvoerder Petter Andersson, die in minuut 18 de volgende treffer aantekende: 3-0.
Met die enorme weelde en een marge van drie doelpunten had Groningen even tijd nodig om zich te realiseren dat het plan tot dan toe vrijwel perfect uitgevoerd werd. Een enorm hoog rendement, want in de eerste helft werden er behalve een vlammend schot van Leandro Bacuna en een vrije trap van de voet van Dusan Tadic door de thuisclub geen kansen gecreëerd. Karim El Ahmadi stelde er namens Feyenoord één keer een gevaar tegenover.
Na de pauze – waarin Tim Matavz (100 officiële duels en 46 goals) afscheid nam van het publiek in Euroborg – bracht trainer Ronald Koeman topscorer John Guidetti in plaats van Guyon Fernandez. Even later moest hij ook de geblesseerde Ruben Schaken wisselen en halverwege de tweede helft vertrok ook rechtsback Dani Fernandez met rood. Tot overmaat van ramp moest de duizelige Stefan de Vrij ook nog vervangen worden bij Feyenoord.
Dat gebeurde op het moment dat het scorebord al 4-0 aangaf. El Ahmadi had een bal tegen zich aan gekregen en bijna een kans in de schoot geworpen gekregen, maar die situatie liep met een sisser af. Lorenzo Burnet gaf aan de overkant van het veld vanaf links een mooie voorzet die door clubtopscorer Leandro Bacuna feilloos in het Feyenoord-doel werd gedeponeerd. Daarna werd het duel een stuk onvriendelijker.
Het extreemste voorbeeld daarvan was het gedrag van Dani Fernandez. Deze Feyenoorder was al eens goed weggekomen na een bizarre tackle en ging nu voor de ogen van grensrechter Sander van Roekel in de fout bij een overtreding op Lorenzo Burnet. Bij FC Groningen werd vervolgens nog driemaal gewisseld. Danny Holla, Emil Johansson en Suk Hyun-Jun kwamen in de ploeg voor achtereenvolgens Maikel Kieftenbeld, Petter Andersson en David Texeira, die allen onder luid applaus het veld verlieten.
Ook bij Groningen gingen nog twee spelers op de bon. Tom Hiariej voor een overtreding op Jerson Cabral. De gele prent voor Leandro Bacuna was meer een vergeldingsactie omdat de voordeelregel na opnieuw een grove charge op Burnet, nu in de middencirkel, niet goed uitpakte. Dusan Tadic kreeg het nog eens aan de stok met Otman Bakkal en er waren ook nog onaardigheden van invaller Biseswar die ook nog vermanend werd toegesproken door arbiter Björn Kuipers.
Gelukkig voor de 22.000 fans van FC Groningen eindigde de voetbalshow met een tweetal fraaie toegiften. David Texeira was even voor zijn wissel net een teentje tekort gekomen om ook zijn plekje op het wedstrijdformulier te krijgen, maar Virgil van Dijk knalde een minuut voor tijd van 35 meter binnen: 5-0. Daarbij bleef het niet want Tadic leverde nog eens een pasklare voorzet af om Suk Hyun-Jun die zijn derde treffer van het seizoen binnenkopte: 6-0.
In de tweede van drie minuten extra tijd gaf Bakkal zich letterlijk over. De middenvelder die precies een jaar en een week geleden in PSV-shirt nog medeverantwoordelijk was voor een 10-0 afstraffing van Feyenoord, kon het nu in het shirt van Feyenoord niet langer aanzien en gaf de bal aan arbiter Kuipers. Daarmee was de 6-0 zege een feit. Voor de tiende keer scoorde de FC zo vaak in een Eredivisieduel. En de zege is nu samen met PSV-Roda van 24 september de ruimste zege. Komende zaterdag volgt voor Groningen een bezoek aan RKC in Waalwijk. Feyenoord ontvangt dan NEC.

Opstelling FC Groningen
Van Loo; Hiariej, Van Dijk, Ivens, Burnet; Kieftenbeld (74’ Holla), Sparv; Bacuna, Andersson (80’ Johansson), Tadic; Texeira (87’ Suk).
Rest bank: Luciano, Pedersen, Keurntjes, Bos.
Opstelling Feyenoord
Mulder, Dani Fernández (67’ rood), De Vrij (70’ Mokotjo), Vlaar, Martins Indi, El Ahmadi, Clasie, Bakkal, Cabral, Guyon Fernandez (46’ Guidetti), Schaken (52’ Biseswar).
Rest bank: Lamprou, Nelom, Cissé, Van Haaren
Toeschouwers: 22.441 (uitverkocht)
Scores: 1’ Tadic (Van Dijk) 1-0, 16’ Kieftenbeld (Sparv) 2-0, 18’ Andersson (Hiariej) 3-0; 57’ Bacuna (Burnet), 89’ Van Dijk (Sparv), 90’ Suk (Tadic)
Scheidsrechter: Kuipers
Officials: Van Roekel, Zeinstra en Honig
Rode kaart: 67’ Dani Fernández
Gele kaarten: 24’ Vlaar, 31’ Bakkal, 79’ Hiariej, 86’ Bacuna

Gerelateerd nieuws.

2 dagen geleden

Strijd op het Shuffleboard

2 dagen geleden

Van eigen bodem met Tessa Niessink: ‘Hier leer je echt veel, vooral mentaal.’

4 dagen geleden

Tips van Hidde Jurjus