string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

Tien man naar punt in Nijmegen.

Woensdag 29 oktober 2008 om 22:09

FC Groningen heeft woensdagavond in Nijmegen met 2-2 gelijkgespeeld tegen NEC. Voor de pauze kwam Groningen op voorsprong door een treffer van Berry Powel. Na de pauze kwam NEC langszij en kreeg Andreas Granqvist zijn tweede gele kaart. In ondertal schoot invaller Gonzalo Garcia de gelijkmaker binnen.

In Nijmegen trad FC Groningen aan tegen één van de vijf UEFA Cup-deelnemers die Nederland rijk, NEC. Waar de Nijmeegse coach Mario Been over een vrijwel fitte selectie kon beschikken, had trainer Ron Jans van FC Groningen daags voor de wedstrijd twee tegenvallers te verwerken gekregen. Oluwafemi Ajilore (rug) en Fredrik Stenman (lies) haakten dinsdag af op de training en bleken woensdag niet inzetbaar.
Als controlerende middenvelder keerde aanvoerder Paul Matthijs na ruim dertien maanden terug in de basis op de plek van Ajilore. Ondrej Svejdik nam als linksback de honeurs waar van Stenman. Koen van de Laak was teruggekeerd van een blessure aan de kuit en begon op de bank in het Goffertstadion. Martijn Meerdink, Evgeniy Levchenko en Tom Hiariej waren nog altijd niet inzetbaar.
FC Groningen ging het duel behoorlijk voortvarend van start en domineerde de beginfase van het duel behoorlijk. In de elfde minuut kwamen de gasten aan de leiding. Marcus Berg draaide aan de rechterkant van het veld weg bij Ramon Zomer en gaf de bal hard en laag voor. De bal ging voorbij aan een reeks spelers met verschillende shirts en had uiteindelijk als bestemming Berry Powel, die zijn eerste seizoenstreffer in het dak van het doel poeierde: 0-1. Het directe doelgevaar van de thuisclub was in het eerste kwart toch vooral in de categorie handenwarmertjes.
Het tweede kwartier beet NEC iets meer van zich af waarbij Groningen in vrijwel elke aanval dreigend en onvoorspelbaar bleef. Na een klein halfuur moest doelman Luciano zich viermaal binnen een tijdsbestek van twee minuten onderscheiden. Eerst was het Schöne die een schot loste, waarna Van Beukering in de rebound opdook voor de Braziliaan. De inzet van Van Beukering ging voorlangs en even later kon Davids ook nog van afstand knallen. Opnieuw bracht Luciano redding. Een minuut later moest hij opnieuw handelend optreden op een schot van Davids.
Na de pauze kwam Rutger Worm bij NEC binnen de lijnen in de plek van Arek Radomski. Binnen twee minuten was de stand gelijk toen aanvoerder Peter Wisgerhof van vijf meter buiten de zestien precies in de linkerbovenhoek mikte en daarmee Luciano kansloos liet: 1-1. Marcus Berg kwam vervolgens een keer in schotrijpe positie, maar besefte pas later hoe groot die mogelijkheid was geweest. Aan de overzijde was invaller Worm met een kopbal juist dichtbij de 2-1.
Koen van de Laak mocht voor het slotgedeelte van de wedstrijd zijn opwachting maken in de plaats van Petter Andersson. NEC begon meer en meer aan te dringen en was met een afstandsschot van Dani Fernandez dichtbij de voorsprong. Vervolgens kregen twee Groningers gele kaarten, waarvan degene van Granqvist voor een overtreding op Van Beukering later nog extra gevolgen zou krijgen. In de zevende minuut voor tijd viel hij namelijk in duel met Saidi op de bal. De Zweed deed dat binnen de zestien en volgens arbiter Braamhaar maakte de arm daarbij een beweging naar de bal. Dus was de consequentie een gele kaart en een strafschop tegen.
Die penalty werd benut door El-Akchaoui (2-1) en met elf tegen tien leek er voor NEC weinig aan de hand. Gonzalo Garcia mocht nog invallen om in een wanhoopspoging op jacht te gaan naar de gelijkmaker en zowaar was het binnen zestig seconden na zijn rentree raak voor de aanvaller. Een voorzet van die andere invaller, Koen van de Laak, werd door de Spanjaard vol op de slof genomen en knalde via de onderkant van de paal keihard in het doelvlak: 2-2.
In de minuut die restte en de vier minuten extra tijd kwam Bouaouzan in de Nijmeegse ploeg nog invallen en werd aan de kant van Groningen Berry Powel afgelost door Shkodran Metaj. In de allerlaatste minuut van de wedstrijd kreeg Tim Janssen een enorme kans op de driepunter, maar vond hij de Braziliaanse doelman van de FC op zijn weg. Zo eindigde een boeiend duel in een puntendeling. Komende zaterdag gaat FC Groningen op bezoek bij NAC Breda en zal het niet kunnen beschikken over Andreas Granqvist die automatisch is geschorst voor één duel.
Opstelling FC Groningen
Luciano; De Roover, Sankoh, Granqvist, Svejdik; Matthijs (c), Holla (89’ Garcia), Lovre; Andersson (66’ Van de Laak), Berg, Powel (93’ Metaj).
Rest bank: Van Loo, Cahais, Veldmate.
Opstelling NEC
Babos, Fernández, Wisgerhof (c), Zomer, El-Akchaoui, Sibum, Radomski (46’ Worm), Davids, Ntibazonkiza (90’ Bouaouzan), Van Beukering (82’ Janssen), Schöne.
Rest bank: Baart, Kivuvu, Pothuizen, Otten.
Toeschouwers: 12.000
Scores: 11’ Powel (Berg) 0-1; 47’ Wisgerhof 1-1, 84’ El-Akchaoui 2-1, 89’ Garcia (Van de Laak) 2-2
Scheidsrechter: Braamhaar
Grensrechters: Langkamp en Rutgers
Vierde official: Bekebrede
Rode kaart (2x geel): 74’ & 83’ Granqvist (overtreding op Van Beukering; hands)
Gele kaarten: 72’ Matthijs (overtreding op Worm), 87’ Sankoh (spelbederf)

Gerelateerd nieuws.

1 week geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

3 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard

3 weken geleden

Van eigen bodem met Tessa Niessink: ‘Hier leer je echt veel, vooral mentaal.’