string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

Tien Arnhemmers zetten FC te kijk.

Zondag 16 september 2012 om 18:37

FC Groningen heeft zondagavond in Euroborg met 3-0 verloren van Vitesse. Bij rust was de stand nog in evenwicht (0-0). De Arnhemmers speelden een uur met een man minder dan FC Groningen. Ondanks de nederlaag blijft de FC na vijf speelronden twaalfde op de ranglijst.

In Euroborg begon de FC in de wetenschap dat bij winst een einde gemaakt kon worden aan de slechtste thuisreeks ook in het huidige onderkomen. Zeven keer eerder was niet de volle winst gepakt en dat was nooit eerder gebeurd sinds de verhuizing in januari 2006. De basiself werd noodgedwongen op één plek gewijzigd. Johan Kappelhof bleek eerder op de dag niet wedstrijdfit en werd vervangen door Kees Kwakman. Daardoor speelde Leandro Bacuna alsnog op het middenveld en stond Mitchell Schet aan de aftrap als rechtsbuiten.
Kopbal
Voor Andraz Kirm was het zijn eerste optreden in Euroborg. De linksbuiten begon bij zijn debuut, ruim twee weken terug, nog op de bank. In de eerste fase van de wedstrijd kopte Virgil van Dijk een bal vlak naast het doel van Vitesse-goalie Piet Velthuizen. Na ruim een kwartier was het Kees Kwakman die als eerste werd genoteerd in het boekje van scheidsrechter Bas Nijhuis na een overtreding op Renato Ibarra.
De tweede kans was ook voor Groningen. Op aangeven van Género Zeefuik dwong Mitchell Schet doelman Velthuizen tot zijn tweede redding. Na precies een halfuur spelen vond een bepalend moment plaats. Zeefuik werd op de rand van de zestien als doorgebroken spelen neergehaald door centrale verdediger Jan-Arie van der Heijden. Hij kreeg rood voor deze overtreding en Theo Janssen vlak daarna geel wegens protesten aan het adres van de arbitrale leiding.
Lat
De vrije trap door Kirm leverde verder weinig gevaar op. Vitesse herstelde de defensie door de hangende linksbuiten Davy Pröpper op te offeren voor nieuweling Dan Mori. Tot aan de pauze kreeg Patrick van Aanholt een gele kaarten, was er een blessurebehandeling voor Velthuizen, redde diezelfde doelman op een inzet van Van Dijk en schoot Kees Kwakman nog tegen de onderkant van de lat van de Arnhemmers.
In de pauze werd Jonathan Reis bij Vitesse afgelost door Mike Havenaar. Na acht minuten had het afstandsschot van Leandro Bacuna een beter lot verdiend. Velthuizen bracht opnieuw redding. Daarna was het nota bene raak voor de ploeg in ondertal. Linksachter Patrick van Aanholt passeerde Stefano Magnasco waarna de speler van de bezoekers een voorzet panklaar op het hoofd van Mike Havenaar mikte: 0-1.
Wissels
Trainer Robert Maaskant wisselde tweemaal. Magnasco werd afgelost door Tom Hiariej als rechtsback en de lichtgeblesseerde Michael de Leeuw door de clubtopscorer van afgelopen seizoen, David Texeira. Bij Vitesse werd Ibarra afgelost door Simon Cziommer en bij FC Groningen vervolgens linksback Lorenzo Burnet voor stormram Suk Hyun-Jun. Echte kansen voor de thuisclub leverde het echter niet meer op.
Bij Vitesse werd het ‘vrouwen en kinderen eerst’ en was het dus overleven. Wilfried Bony deed van zich spreken toen hij Kees Kwakman onder de voet liep en op de bon werd geslingerd. Drie minuten voor het einde gooiden de gasten de wedstrijd in het slot. Terwijl FC  Groningen in de aanval was, kwam Vitesse als een duveltje uit een doosje gaf Havenaar aan het slot van de aanval een breedtepass op Tomas Kalas, die zijn eerste Eredivisiegoal binnen schoof: 0-2. Een teken voor een groot deel van de toeschouwers om ondanks het late aanvangstijdstip toch nog ‘met het bord op schoot’ naar Studio Sport te gaan kijken.
Duigen
In opnieuw vier minuten extra tijd van de tweede helft sloeg Vitesse nota bene nog een keer toe. Deze keer kwam de voorzet opnieuw van linksachter Van Aanholt en was het Wilfried Bony die de eindstand op 0-3 kon bepalen. Zo viel het plan van de FC in duigen om de thuisreeks zonder zeges te doorbreken. Dat zal nu zondag 30 september vanaf 14.30 uur moeten gebeuren in de thuiswedstrijd tegen Roda JC. Komende zaterdag gaat Groningen (nog altijd twaalf) eerst op bezoek bij promovendus PEC Zwolle, de nummer voorlaatst.

Opstelling FC Groningen
Luciano; Magnasco (65’ Hiariej), Van Dijk, Kwakman, Burnet (73’ Suk); Bacuna, De Leeuw (65’ Texeira), Sparv; Schet, Zeefuik, Kirm.
Rest bank: Bizot, Johansson, Kieftenbeld, Ajilore.
Opstelling Vitesse
Velthuizen, Kalas, Kashia, Van der Heijden (30’ rood), Van Aanholt; Van Ginkel, Janssen, Pröpper (35’ Mori); Ibarra (72’ Cziommer), Bony, Reis (46’ Havenaar).
Rest bank: Room, Hofs, Chanturia, Yasuda.
Toeschouwers: 20.197
Scores: 62’ Havenaar (Van Aanholt) 0-1, 87’ Kalas (Havenaar) 0-2, 91’ Bony (Van Aanholt) 0-3.
Scheidsrechter: Nijhuis
Officials: Boonman, Van de Ven, Abbink
Rode kaarten: 30’ Van der Heijden (overtreding op Zeefuik)
Gele kaarten: 17’ Kwakman (overtreding op Ibarra), 30’ Janssen (aanmerkingen op de leiding), 36’ Van Aanholt (overtreding op Schet), 77’ Bony (overtreding op Kwakman)
Overige statistieken
Balbezit: 54%-46%
Schoten op doel: 9-7
Overtredingen: 10-15
Hoekschoppen: 8-1
Buitenspel: 4-1
Vrije trappen: 16-14

Gerelateerd nieuws.

1 week geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

3 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard

3 weken geleden

Van eigen bodem met Tessa Niessink: ‘Hier leer je echt veel, vooral mentaal.’