string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

Tibbling en Rusnak kijken uit naar thuisdebuut.

Vrijdag 23 januari 2015 om 14:21

FC Groningen startte vorige week de tweede seizoenshelft tegen Ajax met twee nieuwelingen in de basisopstelling. Albert Rusnak en Simon Tibbling kwamen de FC dit kalenderjaar versterken en staan komende zondag voor hun eerste wedstrijd in Euroborg wanneer de Trots van het Noorden FC Utrecht ontvangt.

Vrijdagochtend maakte het tweetal kennis met Euroborg toen de training van de eerste selectie werd verplaatst van het trainingsveld achter de Mediacentrale naar het hoofdveld in Euroborg. “Het is een mooi stadion, al was het vanmorgen wat mistig,” lacht Rusnak. “Het lijkt me nog mooier als het vol zit en ik heb zin om hier te gaan spelen.”
Welkom
Rusnak is één van de laatste spelers die van het veld loopt nadat hij nog wat afwerkoefeningen heeft gedaan. Aan de zijlijn wordt nog even gedold met Nick van der Velden. Op het eerste oog lijkt de Slowaak zijn plek binnen de selectie al snel te hebben gevonden. “Het gaat heel goed, vanaf het eerste moment heb ik me ontzettend welkom gevoeld en de groep is zowel op als buiten het veld goed. We hadden vorige week geen gemakkelijke start van de tweede seizoenshelft, maar ik denk dat iedereen heeft kunnen zien dat er kwaliteit in de groep zit.”
Rusnak werd overgenomen van Manchester City en kende voor de winterstop een succesvol halfjaar bij SC Cambuur in Leeuwarden. Daardoor zijn de verwachtingen in Groningen hoog. “Toen ik bij Cambuur binnenkwam kende niemand me. Dat is door mijn periode in Leeuwarden veranderd, waardoor de verwachtingen wellicht iets hoger zijn.”
Druk
“Verwachtingen horen bij voetbal en ik wil het graag laten zien, maar het is niet zo dat ik mezelf te veel druk opleg. Het gaat uiteindelijk om het team en we hebben het als team goed gedaan als we de drie punten pakken. Zelf wil ik hier in Groningen groeien als voetballer.”
De nieuweling speelde met Cambuur in de eerste seizoenshelft al tegen FC Utrecht en won de uitwedstrijd met 3-1 van de club uit de Domstad. “Ik vond het een goede tegenstander. Ze kregen in de wedstrijd twee strafschoppen waarvan ze er eentje misten. Daardoor kwam bij ons het geloof terug en wonnen we uiteindelijk. Ik weet dus inderdaad hoe het is om van ze te winnen.”
Thuisdebuut
Ook Simon Tibbling lijkt direct zijn draai te hebben gevonden in Groningen. De middenvelder scoorde vorige week tegen Ajax een geslaagd passingpercentage van 94%, het hoogste van alle twintig veldspelers die in Amsterdam in de basis stonden. “Eigenlijk heb ikzelf niet zoveel met statistieken, al is een goede statistiek leuker dan een slechte,” vertelt Tibbling in het programmaboekje van zondag. “Voetbal blijft een sport waarin de vorm van de dag bepalend is. De ene keer ben je top en de andere keer wat minder. De kunst is zo constant mogelijk op een hoog niveau te blijven over een lange reeks van wedstrijden. Daar werk ik voor mezelf hard aan.”
Na zijn debuut in het grootste stadion van Nederland, de Amsterdam ArenA, volgt zondag zijn eerste optreden in Euroborg, zijn nieuwe thuishaven. “Na mijn presentatie van eind november ben ik in december nog een keer terug geweest in Nederland en heb ik samen met Fredrik Stenman de derby tegen sc Heerenveen bijgewoond. Euroborg is een mooi compact stadion en de fans kunnen hier een mooie sfeer maken. Ik kijk er enorm naar uit mijn thuisdebuut te mogen maken.”

Gerelateerd nieuws.

2 weken geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

4 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard

4 weken geleden

Van eigen bodem met Tessa Niessink: ‘Hier leer je echt veel, vooral mentaal.’