Buijs: 'Defensieve zekerheid uitstralen'

5 april 2019

De thuiswedstrijd tegen Excelsior in het Hitachi Capital Mobility Stadion begint zaterdagavond 6 april om 19.45 uur. Voor het duel heeft trainer Danny Buijs een nagenoeg complete selectie tot zijn beschikking. Alleen doelman Kevin Begois en aanvaller Jannik Pohl zijn niet wedstrijdfit. Buijs heeft Jeffrey Chabot wel weer tot zijn beschikking. De Duitse verdediger keert terug in de wedstrijdselectie van een schorsing.

Danny Buijs had vandaag, vrijdag 5 april, diverse gesprekken met spelers die zaterdag mogelijk rekening moeten houden met een reserverol of juist een basisplaats. “Met het oog op de korte tijd tussen de wedstrijden en ook nog de voorafgaande interlandperiode moeten we keuzes maken om uiteindelijk tot de basiself te komen die de grootste kans heeft om van Excelsior te winnen. We houden daarbij rekening met de data die we tot onze beschikking hebben, kijken natuurlijk of spelers fit ogen en gaan ook uit van de eigen verantwoordelijkheid van spelers om ‘groen licht’ te geven.”

Compliment
Vanuit de trainingen krijgt de technische staf dagelijks data aangeleverd over bijvoorbeeld de aflegde afstanden, sprints, het tempo en duur- en herstelvermogen van spelers. “De informatie van Robbert de Groot en Jarno Voorintholt – ondersteund door de medische staf – is zeer waardevol. We hebben niet alleen het aantal blessuregevallen kunnen beperken, maar kunnen ook elke speler maatwerk leveren om de maximale trainingscapaciteit per individu te geven. Dat is uitstekend verzorgd binnen de club. Een groot compliment.”

Doelstelling
Nu FC Groningen zeven zeges in 2019 op zaak heeft, mag nagedacht worden over de play-offs om Europees voetbal. “Na zaterdag zullen we als technische staf samen met de selectie onze ‘nieuwe doelstelling’ gaan bespreken en bepalen. De wedstrijden hebben zich de afgelopen week in hoog tempo opgevolgd, stonden in het teken van herstellen en voorbereiden op het volgende duel en hierdoor was er weinig tijd om uitgebreid bij elkaar te gaan zitten. Na zaterdag hebben we acht dagen om toe te werken naar de volgende wedstrijd en ook ruim de tijd om met de groep te bespreken wat we nog willen bereiken, zoals we dat ook in januari op het trainingskamp in Duitsland hebben gedaan”

Excelsior
Donderdagochtend kondigde collega-trainer Adrie Poldervaart van Excelsior aan dat hij zou opstappen na dit seizoen. “Dat was toch wel vervelend om te horen,” aldus Buijs. “Hij was nog mijn fysio toen ik bij Excelsior speelde en de afgelopen jaren kwamen we elkaar tegen als trainers van Barendrecht en Kozakken Boys. We zaten samen op de trainerscursus en hij is helemaal voetbalgek. Hij had er alles voor over om dit te bereiken en je gunt zoiets aan niemand en zeker niet aan iemand die meer dan 25 jaar bij zijn club actief is geweest.”

Schrikken
FC Groningen wil zaterdagavond in het Hitachi Capital Mobility Stadion voetballend meer laten zien dan dinsdagavond in de gewonnen thuiswedstrijd tegen De Graafschap. “Maar we moeten vooral weer defensieve zekerheid uitstralen,” vindt Buijs. “Daar schortte het aan, met name in de eerste helft en dat was wel even schrikken. Behalve het eerste half uur uit tegen PSV, was dat juist een kracht in deze tweede competitiehelft. We moeten ons eigen niveau halen en, op basis van het collectief en de bereidheid, uitstralen dat we die drie punten willen binnenslepen!”

Laatste nieuws