string(9) "claudebot"

Texeira opvolger Matavz bij FC Groningen.

Woensdag 31 augustus 2011 om 16:41

FC Groningen heeft per direct David Texeira gecontracteerd als opvolger van de naar PSV getransfereerde Tim Matavz. De 20-jarige Uruguayaan tekende in Euroborg een contract voor drie seizoenen met een optie op nog twee jaar. Met de transfer van de spits van Defensor Sporting Club is een bedrag gemoeid van 1,45 miljoen euro.

De dubbele transfer is toch nog verrassend tot stand gekomen. Lange tijd leek het erop dat PSV geen zaken kon of wilde doen met FC Groningen omtrent een overgang van Tim Matavz naar Eindhoven. FC Groningen had op haar beurt als standpunt dat het zelf nog een waardige opvolger moest kunnen aantrekken, wilde het meewerken aan een transfer van de Sloveense topscorer. Dinsdagavond kwam alles alsnog in een stroomversnelling.
Na veelvuldig contact over en weer besloot FC Groningen zondagavond de stekker te trekken uit de onderhandelingen met PSV. De Eindhovense club had de door FC Groningen gestelde deadline laten verstrijken. FC Groningen had een limiet gesteld omdat het de beoogde opvolger David Texeira tijdig duidelijkheid wenste te verschaffen en de speler uiterlijk zondagavond op het vliegtuig in Montevideo diende te stappen om een transfer van hem naar Groningen op een goede manier te kunnen laten plaatsvinden.”
Hoewel FC Groningen dus geen groen licht had gegeven, kozen Texeira en diens zaakwaarnemers er zondagavond op eigen initiatief tóch voor naar Nederland af te reizen. Kennelijk hoopte de Uruguayaanse delegatie erop dat er alsnog een akkoord tussen FC Groningen en PSV zou worden bereikt. Daar leek het tot dinsdagmiddag niet op. Met de wetenschap dat Texeira alsnog in Nederland was én het feit dat PSV nog steeds geïnteresseerd was in de overname van Matavz zijn er opnieuw gesprekken gevoerd tussen beide clubs.
“Het belangrijkste voor ons was daarbij het persoonlijke aspect van twee spelers,” laat algemeen directeur Hans Nijland weten. “Eerder dit jaar zijn wij maanden in onderhandeling geweest met Napoli en zijn wij uiteindelijk tot een akkoord gekomen met de Italiaanse club, maar vervolgens kon of wilde Napoli de gedane beloftes richting Matavz niet waarmaken en/of nakomen en kwam het niet tot een deal.”
Nijland vervolgt: “De afgelopen periode toonde PSV belangstelling, maar de transfervergoedingen die door technisch directeur Marcel Brands werden genoemd, kwamen niet in de richting van wat wij in ons hoofd hadden. Intern bij PSV werd evenmin groen licht gegeven voor het afronden van de transfer. Een overgang van Matavz naar Eindhoven leek daarom lange tijd ver weg. Opnieuw dreigde voor Matavz een enorme teleurstelling.”
“Intussen hadden we daarbij ook nog eens te maken met de verwachtingen van Texeira en zijn grote en vurige wens om voor FC Groningen te mogen gaan voetballen. Al met al kregen we toen het besef dat bij de overgang van Matavz naar PSV en daaraan gekoppeld de komst van Texeira naar Euroborg, alle partijen tevreden zouden zijn. We dienden dan wel van PSV een transfervergoeding te ontvangen, die recht zou doen aan de status van Tim Matavz.”
Uiteindelijk werd dit akkoord dinsdagavond met PSV bereikt, onder de restrictie dat FC Groningen met Texeira en diens club Defensor tot een akkoord zou komen. FC Groningen ontvangt inclusief redelijk haalbare bonussen netto 6 miljoen euro van PSV.
De directie van FC Groningen benutte de woensdag tevens om de transfer van Texeira rond te krijgen. “Uiteindelijk is het allemaal gelukt, maar ik mag wel stellen dat dit één van de meest bijzondere transferwindows is geweest sinds ik directeur ben bij FC Groningen en dat is al heel wat jaren. Nimmer was er zo lang onduidelijkheid over welke kant het op zou gaan,” bekent Nijland.
FC Groningen wil benadrukken dat om te kunnen beoordelen of dit een goede deal voor de club is geweest, moet worden gekeken naar het uiteindelijke resultaat onderaan de streep. Hierbij zijn de verkoop van Matavz, zijn aandeel daarin, de aankoop van Texeira en het aandeel van derden meegenomen in de totale berekening. “Met dit resultaat kunnen wij meer dan tevreden zijn,” zegt Nijland. “Deze uitkomst is namelijk nagenoeg gelijk aan wat wij netto zouden overhouden aan de transactie, die wij met Napoli wilden sluiten.”

Gerelateerd nieuws.

2 dagen geleden

Strijd op het Shuffleboard

2 dagen geleden

Van eigen bodem met Tessa Niessink: ‘Hier leer je echt veel, vooral mentaal.’

4 dagen geleden

Tips van Hidde Jurjus