Terug in de historie naar 1935, 1963 en 1991

17 januari 2019 / vandaag

Op deze website wordt iedere week een inkijkje gegeven in de roemruchte historie van GVAV en FC Groningen. Met behulp van het omvangrijke archief van de Trots van het Noorden wordt wekelijks de geschiedenis ingedoken. Deze keer gaan we terug naar 1935, 1963 en 1991. In deze jaren wordt de in het Stadion Oosterpark spelende club nogal eens geconfronteerd met strenge winters.

Zondag 13 januari 1935:
Op zaterdag 13 januari 1935 was GVAV niet minder dan een figurant op het kampioensbal van Velocitas. De stadgenoot prolongeerde de titel met een klinkende 5-0 zege. ‘Al spoedig bleek, dat het veld en de gladde bal aan de technische vaardigheid der spelers de hoogste eischen zou stellen,’ luidde een zin uit een krantenverslag. Na een 2-0 ruststand had runner-up GVAV nog hoop voor de tweede helft, maar die was één minuut na de thee al vervlogen. Na de 3-0 volgden ook nog de 4-0 en 5-0 en was het feest voor het grootste deel van de 5.000 toeschouwers. Het was de derde opeenvolgende titel in de Noordelijke Klasse en de achtste in negen jaar.

Donderdag 17 januari 1963:
Sinds 26 december ligt de competitie in de Eredivisie stil. GVAV is precies halverwege de competitie de nummer 10 van de ranglijst met 14 punten uit 15 duels. Op het weerstation in Eelde geeft de thermometer een maximale temperatuur aan van minus 7,6 graden Celsius. Een Oost-Noord-Oostenwind brengt droge lucht en de zon schijnt die dag 4,8 uur. De nachttemperatuur van -18,7C is nog altijd een record voor Eelde voor deze datum. Een dag lager wordt in Friesland de Elfstedentocht verreden.

Vrijdag 18 januari 1991:
Daags voor de wedstrijd PSV-FC Groningen zijn de ogen van de landelijke voetbalmedia gericht op de ‘krachtproef’ van nummer 3 bij koploper PSV. Trainer Hans Westerhof kon met een volledige en fitte selectie afreizen naar Eindhoven. Alleen achter de naam van Theo ten Caat stond een vraagteken, met Grafton Holband als zijn mogelijke vervanger. Westerhof in het Nieuwsblad van het Noorden: “Na deze wedstrijd weten we meteen waar we staan. Ik heb er alle vertrouwen in en ik acht ons zeker niet kansloos.” Jan Veenhof wordt belast met de bewaking van John Bosman. Juul Ellerman en Kalusha Bwalya zijn de andere PSV-aanvallers aangezien de Braziliaan Romario niet aan de aftrap wordt verwacht.

20190110-1991
Gasterra

Praat mee

Laatste nieuws