string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

Supporters maken zich op voor bekerkraker.

Donderdag 02 april 2015 om 16:56

Stad en Ommeland maakt zich op voor de bekerkraker, volgende week in Euroborg. Op dinsdag staat om 17.00 uur de afsluitende training van de selectie in het stadion gepland en een dag later trapt FC Groningen om 20.00 uur af voor de halve finalewedstrijd tegen Excelsior.

Directie en management van FC Groningen hebben over de afsluitende training en de halve finale een goed en uitvoerig gesprek gevoerd met afgevaardigden van diverse supportersgroeperingen. Uit dit overleg is een aantal zaken naar voren gekomen.
Enthousiasme
Vanwege het grote enthousiasme onder de FC-aanhang is op verzoek van de supporters de laatste training van de dinsdagochtend verplaatst naar 17.00 uur in de namiddag. Zo hebben meer mensen de gelegenheid hierbij aanwezig te zijn en de ploeg een laatste steun in de rug te geven richting de wedstrijd tegen Excelsior.
Bij de afsluitende training in Euroborg zullen de onderste ring van de Tonny van Leeuwen Tribune (Z-Side) en de Piet Fransen Tribune geopend zijn. De ingangen 1 en 2 zijn dinsdagmiddag vanaf 16.30 uur geopend voor publiek en de toegang is gratis. De supportersvertegenwoordigers hebben bij de clubleiding aangegeven dat het realistisch is te veronderstellen dat er bij de afsluitende training rookpotten en fakkels zullen worden aangestoken.
FC Groningen wijst supporters – die liever niet te dicht bij dit vuurwerk en op veilige afstand willen staan – op de mogelijkheid plaats te nemen op de Piet Fransen Tribune, aan de lange zijde via ingang 2.
Corteo
Op de wedstrijddag houden de supporters een corteo, die start bij Pub 050 in de binnenstad en eindigt bij het stadion. Naar verwachting zullen één- tot een paar duizend supporters deelnemen aan deze supportersoptocht. Dit betekent dat een grote groep fans tegelijkertijd bij Euroborg zal arriveren en naar binnen wil. Dit zal oponthoud geven bij de toegang tot het stadion en de club vraagt een ieder hiermee rekening te houden.
In verband met een spreiding van de drukte roept FC Groningen alle supporters op tijdig naar het stadion te komen. Bij opening van de toegangspoorten – vanaf 18.30 uur – zal er een randprogramma zijn in Euroborg, met onder meer live muziek.
Verboden
Voor de halve finale op woensdag 8 april geldt dat elke vorm van vuurwerk in Euroborg streng verboden is en dat het afsteken ervan consequenties kan hebben voor zowel de club als (mede)supporters.
Dit geldt ook voor het eventueel betreden van het speelveld na afloop bij winst van de wedstrijd. Daar waar vorig jaar na de gewonnen play-offfinale tegen AZ nog een spontaan volksfeest ontstond op het veld van Euroborg – en de KNVB ons hiervoor een voorwaardelijke boete oplegde – zal nu bij een eventuele veldbetreding direct en streng worden opgetreden. Overtreders kunnen rekenen op een stadionverbod en missen in dat geval de bekerfinale in Rotterdam.
Eénmalig
FC Groningen heeft vorig jaar bij monde van algemeen directeur Hans Nijland al laten weten dat een nieuwe veldbetreding niet aan de orde kan zijn. In zijn wekelijkse nieuwsbrief namens directie en management verwoordde Nijland het betreden van het veld na de wedstrijd tegen AZ als volgt: “Wij hebben genoten van het spontane volksfeest dat ontstond na het laatste fluitsignaal en zijn blij met het ordentelijk verloop van de feestvierende massa op het veld.”
“Het moge echter duidelijk zijn dat dit geen vrijbrief is om bij eventuele toekomstige sportieve successen opnieuw het veld te betreden. Ook niet als dit weer massaal zou gebeuren. Dit zou voor club en supporters vervelende gevolgen kunnen hebben. Wij gaan er dan ook vanuit dat een ieder zich in de toekomst houdt aan de regels, die veldbetreding verbieden, en dat de spontane veldbetreding na de finale tegen AZ een uitbarsting van gelukzaligmakende emoties is geweest en eenmalig was.”
Op de tribune blijven
Voor de halve finale tegen Excelsior herhaalt Nijland deze woorden. “De ontlading na een eventuele overwinning op Excelsior dienen de spelers en staf samen op het veld te moeten kunnen vieren en met de supporters op de tribune. Het moet in dat geval voor de spelersgroep mogelijk zijn een ereronde te lopen en het feest te vieren samen met alle supporters op de diverse tribunedelen, wat niet mogelijk zal zijn bij een eventuele veldbetreding. Wij willen bij winst een spontaan feest vieren met elkaar, waarbij de spelers op het veld blijven en de supporters op de tribunes.”

Gerelateerd nieuws.

1 week geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

3 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard

3 weken geleden

Van eigen bodem met Tessa Niessink: ‘Hier leer je echt veel, vooral mentaal.’