Superstunt van A-junioren.

Dinsdag 27 maart 2012 om 20:43

In de Nike Eredivisie heeft FC Groningen/Cambuur voor een enorme sensatie gezorgd. De ploeg van trainer Paul Raveneau behaalde in Amsterdam een 3-1 zege op de ongeslagen koploper Ajax A1.

De samenvatting van FCG D1 is nu te bekijken op het YouTube Kanaal van FC Groningen Jeugd (http://www.youtube.com/fcjeugd)
AJAX A1 1-3 FC GRONINGEN/CAMBUUR A1
0-1 Robby Holder (28.), 0-2 Tigran Gazarjan (39.), 1-2 (49.), 1-3 Kevin Mennega (86.)

opstelling FCG A1 Stefan van der Lei, Paulo Francisco, Jesse Renken, Marciano van Leyenhorst (61.Ardavazd Gazarjan), Ron Janzen, Burak Saban, Tigran Gazarjan, Mark Diemers (90.Marnick Ottens), Arjen Hagenauw (80.Ifeay Gorissen), Noureddine Boutzamar (78.Kevin Mennega), Robby Holder.
Op De Toekomst kwam het eerste wapenfeit van de gasten maar een inzet van Tigran Gazarjan werd te slap ingeschoten. Even later was er een mogelijkheid met het hoofd voor Noureddine Boutzamar. Na bijna een half uur spelen was het na een prachtige aanval aan Groningse zijde dan toch raak. Boutzamar gaf de steekpass op Paulo Francisco die vanop rechts Robby Holder bediende. De aanvaller maakte geen fout en tikte de 0-1 binnen. Pas in de 34ste minuut kon de thuisploeg voor de eerste maal gevaarlijk worden maar Stefan van der Lei stond op z’n plaats. Zes minuten voor rust werd de voorsprong zelfs verdubbeld. Holder legde af op Gazarjan die beheerst de doelman verschalkte. Zo ging FCG rustten met een 0-2 voorsprong. Dat was verdiend. Ajax speelde wel wat gemakkelijker maar de mannen van trainer Raveneau zaten er bovenop.
In de tweede helft werd het meteen al spannend. Vanuit het niets kwam Ajax op 1-2 na een schot vanaf de zestienmeter. De thuisploeg zette wat meer aan maar zag een kwartier voor tijd eerst een poging naast gaan en vervolgens de paal in de weg staan. Robby Holder kreeg daarna uit een counter een uitgelezen mogelijkheid om het duel te beslissen maar dat gebeurde niet. In de 86ste minuut viel dan wel de bevrijdende derde goal. Jesse Renken profiteerde van goed stoorwerk van Ardavazd Gazarjan en gaf de pass op Kevin Mennega die daarmee de 1-3 liet aantekenen. Na het laatste fluitsignaal vreugde alom bij FCG en een extra feestelijk verjaardag voor Marnick Ottens die vlak voor tijd in het veld kwam voor Mark Diemers.
In het seizoen 1986/1987, precies 25 seizoenen geleden, troffen de A-junioren van Ajax en FCG elkaar voor de eerste maal in competitieverband. In dertien van de negentien duels die werden gespeeld was de thuisploeg te sterk. Zesmaal stapten beide teams met een punt van het veld. Maar in de 20ste ontmoeting op 31 maart 2012 lukte het dan toch. Het vlaggenschip van RVO FC Groningen/Cambuur boekte vandaag dan de allereerste zege op sportpark De Toekomst tegen Ajax A1. Een geweldige prestatie, te meer omdat de Amsterdammers ongeslagen bovenaan stonden en ze onlangs nog de finale van de NextGen Series, zeg maar de Chamions League voor A-junioren, nipt verloren.
FC GRONINGEN/CAMBUUR D1 10-2 FCG/CAMBUUR D2
1-0 Tristan Cooke (9.), 2-0 Martijn van Maastrigt (11.), 3-0 Tristan Cooke (12.), 4-0 Jhurrey Margaritha (17.), 5-0 Tommie van de Looi (22.), 5-1 (34.), 6-1 Marc Vegter (40.), 7-1 Marc Vegter (41.), 8-1 Marc Vegter (47.), 9-1 Bas van Veen (48.), 9-2 (57.), 10-2 Tristan Cooke (59.)
opstelling FCG D1 Teun Hoekstra, Bas van Veen, Wouter de Mare, Dion Paapst, Jochem de Vries, Tommie van de Looi, Marc Vegter, Oege Sietse van Lingen, Tristan Cooke, Martijn van Maastrigt, Jhurrey Margaritha. Wissels: Armani Mardjoeki, Daniel Camara Bos, Daniel Teune, Luuk Zwiers.
De thuisploeg liet ook vandaag weer zien waarom het de meest scorende ploeg in de Eerste Divisie C is. Met name de eerste helft was wervelend en de gasten kwamen niet eenmaal voor het doel van goalie Teun Hoekstra. De ene na de andere aanval kwam via de flanken met goed combinatievoetbal tot stand. In een tijdsbestek van dertien minuten scoorde de ploeg van trainer Hugo liefst vijfmaal. Tristan Cooke was goed voor twee doelpunten. Na rust kwamen de gasten uit Leeuwarden iets meer uit hun schulp. Dat leverde al vrij snel de eerste tegentreffer op. FCG pakte de draad echter op, zette weer volop druk op de tegenstander en wist vervolgens veel kansen te creeeren. Met drie doelpunten in zeven minuten maakte Marc Vegter een glaszuivere hattrick. Nadat Bas van Veen op prachtige wijze de negende treffer had binnengeschoten wist de geelblauwe formatie uit een vrije trap opnieuw tegen te scoren. Een minuut voor tijd werd alsnog de dubbele cijfers bereikt. De Friese goalie liet de bal los en de 10-2 kon eenvoudig door Cooke worden binnen getikt.
FLEVO BOYS D1 1-6 FC GRONINGEN/CAMBUUR D3
1-0 (12.), 1-1 Lion Kalentjev (19.), 1-2 Jearl Margaritha (34.), 1-3 Lion Kalentjev (39.), 1-4 Orkun Kokcu (42.), 1-5 Luka Prljic (46.), 1-6 Jearl Margaritha (51.)
opstelling FCG D3 Giovanni Oldersma, Tapmahoe Sopacua, Sander Jansen, Mark Versteegen, Rick Boyer, Mark te Velde, Boy Spijkerman, Orkun Kokcu, Lion Kalentjev, Mees Gootjes, Daniel van Kaam. Wissels: Peter van Aagten, Jimmy Anakotta, Max van Bruxvoort, Luka Prljic, Steyn Strijker, Jearl Margaritha.
Voor rust had de ploeg van trainer Bote Talsma problemen met de fysieke tegenstander en de harde wind. Na ruim tien minuten kwam de thuisploeg, de nummer drie van de ranglijst, op voorsprong. Toch was het Lion Kalentjev die in de negentiende minuut de gelijkmaker liet aantekenen. In het tweede half uur kwam Flevo Boys er in het geheel niet meer aan te pas. Met dominant spel werd de score in hoog tempo opgevoerd. Orkun Kokcu scoorde de 1-4 en daarmee de 100ste competitietreffer voor de eerstejaars D-pupillen van FCG in dit seizoen. Uiteindelijk bleef de teller steken op zes Groningse treffers. Met fraaie goals en fantastisch positiespel werd aldus een verdiende en ruime overwinning behaald.