Succesvolle kennismakingstrip FC Groningen onder-12

29 juni 2018

FC Groningen onder-12 heeft een succesvolle kennismakingstrip gemaakt naar Zwitserland, waar het deelnam aan een internationaal toernooi in het dorpje Sarmenstorf, vlakbij Zurich. Het was voor de ploeg van trainer Byron Bakker tevens de eerste kennismaking als nieuwste team bij FC Groningen.

Na een finaleplaats bij deze Nicoletti Cup heeft FC Groningen de invitatie voor de komende editie alweer op zak, maar daar was het de selectie van trainer Bakker niet eens in de eerste plaats om te doen. “Voor ons was het de ideale aftrap van de voorbereiding op het seizoen 2018/2019. Met een groep van twintig spelers en zes personen begeleiding stapten we op Schiphol in het vliegtuig naar het Zürich. Voor een aantal jongens was het de eerste keer dat ze een vlucht maakten.”

Doelstellingen
“Aangekomen in Zwitserland werden we per bus vervoerd naar de locatie waar we overnachtten, gelegen aan een meer. Het was een prima onderkomen met een slaapplek en een voetbalveldje en een ruimte waar we wat wedstrijdbeelden konden bekijken en op speelse wijze aan de jongens duidelijk konden maken wat er allemaal bij komt kijken om bij FC Groningen te voetballen. Voor vertrek hebben we een aantal doelstellingen binnen en buiten het veld met de jongens doorgenomen, waar we ze gedurende de hele trip steeds aan hebben gespiegeld. Zaken als zelfstandigheid, goed eten en gemaakte afspraken nakomen zijn zaken die op deze leeftijd en specifiek in deze opstartfase aandacht vragen.”

Voetballen
Op de zaterdag werd een tweetal oefenwedstrijden afgewerkt tegen lokale teams Aarau en FC Wohlen, alvast in de spelvorm met zes veldspelers en één keeper, zoals dat ook zondag op het toernooi het geval zou zijn. “Die avond zijn de spelers, na een aantal groepsactiviteiten, vroeg naar bed gegaan. De dag erop was de toernooidag en op die dag speelden we uiteindelijk zeven wedstrijden van 14 minuten en hadden we de beschikking over twee teams die konden afwisselen.”

Toernooi
“Waar andere teams met een selectie van acht tot tien spelers werkten, waren wij in staat om nog wat extra rust in te bouwen. Eigenlijk lieten we direct van het begin echt Gronings voetbal zien. Met veel druk vooruit en ontzettend veel strijd gunden we de tegenstander geen seconde rust aan de bal en konden wij het verschil maken. Zo kwamen we door de groepsfase en wonnen we vervolgens ook de achtste finale, de kwartfinale en halve finale van het toernooi. Natuurlijk werden de tegenstanders steeds beter, waarmee de weerstand telkens hoger.”

Finale
Het deelnemersveld kende grote namen zoals de onder-11 teams van topclubs Milan, Inter en Basel en daarnaast een mix aan nationale en lokale Zwitserse team, waaronder het plaatselijke Sarmenstorf dat ook nog eens de honderdste verjaardag vierde. Bakker: “In de finale speelden we tegen FC Servette uit Geneve. Met meer dan vijfhonderd toeschouwers rond het veld en spelers die bij naam werden opgenoemd bij de opkomst, was er een echte finalesfeer. Alleen al het spelen van zo'n finale met alles wat daarbij aan spanning komt kijken, is ontzettend waardevol voor onze spelers.We hielden ze in de reguliere tijd op 2-2, speelden nog een verlenging van vijf minuten en gingen bij de strafschoppen uiteindelijk met 8-7 onderuit”. 

Ervaring
"Mede door de geweldige gastvrijheid van de organisatie, de goede prestaties en alle kennismakingsactiviteiten is deze trip uitgegroeid tot een geweldige ervaring voor onze spelers. Dit is een mooi vertrekpunt voor de jongens om zich de komende periode goed door te kunnen ontwikkelen binnen de opleiding van FC Groningen". 

WhatsApp Image 2018-06-19 at 15.10.00
WhatsApp Image 2018-06-19 at 15.08.27
WhatsApp Image 2018-06-19 at 15.07.35
WhatsApp Image 2018-06-18 at 20.36.05

Laatste nieuws