Strijdvaardig FC Groningen B1 redt het niet.

Maandag 09 juni 2014 om 19:17

Voor de vierde maal in de historie is FC Groningen B1 gedegradeerd. Ook in 1998, 2006 en 2011 moesten de B-junioren een stapje terug doen.

FC GRONINGEN B1 2-1 FC VOLENDAM B1
0-1 Martijn van Oers (32.), 1-1 Ozan Kokcu (50.), 2-1 Twan Nieboer (64.). Eerste duel: 0-2. Totaalscore: 2-3.
opstelling FCG B1 Erwin Heidekamp, Niels Ridderstap, Twan Nieboer, Mohammed Abdoel Karim, Dennis van Duinen (41.Mathijs Elderman), Gerald Postma (57.Daniel van Kaam), Juninho Bacuna, Tyson dos Santos, Stan Haanstra (57.Luuk Kuipers), Rutger Etten, Ozan Kokcu (68.Dennis Molema).
Vooraf wist de thuisploeg dat het in Glimmen een moeilijke klus zou gaan worden. In de voorgaande vijf duels wist FC Groningen B1 in de reguliere speeltijd slechts eenmaal te scoren. In de tweede confrontatie met FC Volendam B1 moest het, na de 0-2 nederlaag van afgelopen zaterdag, zeker tweemaal doel treffen. Vanaf het begin werd duidelijk dat de thuisploeg snel wilde scoren. In de zestien zorgden Ozan Kokcu en Stan Haanstra onmiddellijk voor de eerste dreigende momenten.
Na zes minuten was doelman Erwin Heidekamp bij het eerste schot van de gasten op zijn hoede. Na ruim een kwartier spelen waren er twee momenten waarop de groenwitte formatie van trainer Peter Moltmaker had moeten scoren. Juninho Bacuna kreeg in het strafschopgebied vrije doorgang maar zijn schot miste precisie. Nog geen zestig seconden later liet de Volendamse goalie een voorzet los waarop aanvaller Stan Haanstra de mogelijkheid op een doelpunt liet liggen.
De eerste kans voor Volendam was wel meteen raak. Na een goede aanval belandde de bal voor de voeten van Martijn van Oers die de bal onhoudbaar achter de Groningse goalie schoot. Daarmee bracht het “andere Oranje” de totaalstand op 3-0. Trainer Peter Moltmaker zag zijn ploeg voor rust zichzelf niet belonen. “Op 0-0 kregen we twee of drie goede mogelijkheden. Maar dat is het verhaal van dit seizoen. We benutten de kansen niet.”
In de tweede veertig minuten wachtte bijna een onmogelijke opdracht. Zeker driemaal scoren om hoop op een goede afloop te houden. En dus werd er door Moltmaker ingegrepen. “In de rust heb ik geprobeerd het geloof er bij de jongens in te pompen. We zijn in de tweede helft ook meer opportunistisch gaan spelen.” Dennis van Duinen werd vervangen door Mathijs Elderman en verdediger Twan Nieboer werd doorgeschoven naar de aanvalslinie.
Een vrije trap van Rutger Etten was het eerste wapenfeit in de tweede helft. In de 50ste minuut viel dan eindelijk de treffer waarop heel Groningen hoopte. Gerald Postma bediende Ozan Kokcu die zijn kopbal gekeerd zag door de doelman van Volendam. In de rebound kon Kokcu wel het laatste zetje geven: 1-1. Een kwartier voor tijd bracht de thuisploeg alle spanning terug. Twan Nieboer profiteerde van een mooie aanname van Juninho Bacuna en zette FC Groningen B1 op voorsprong.
“En dan moet je op enig moment het geluk hebben dat de bal een keer goed valt,” zei trainer Moltmaker na afloop. Nog eenmaal was de FC dichtbij een treffer. Twan Nieboer kreeg de bal aangespeeld maar schoot van dichtbij recht in de handen van de doelman. In de slotfase lag het spel vaak stil en de arbiter zag zich genoodzaakt twaalf minuten extra tijd bij te tellen. Dennis Molema kopte nog een keer naast maar verder was er geen dreiging meer van Groningse zijde.
Na het laatste fluitsignaal vreugde bij de tegenstander die promotie afdwong naar de eredivisie. Maar teleurstelling was er bij FC Groningen dat na een zwaar en lang seizoen alsnog moest capituleren. “Vandaag kon ik niemand iets verwijten want de jongens hebben enorm gestreden. Ik hoop alleen maar dat ze deze wedstrijd meenemen als gereedschap naar hun verdere ontwikkeling. Een groot aantal jongens hebben zich dit seizoen goed ontwikkeld maar we moeten ook constateren dat dit bij een aantal onvoldoende is gelukt.”
Over de degradatie wil Moltmaker, die stopt als jeugdtrainer en hoofd scouting wordt, nog als laatste iets kwijt: “We hebben niet alleen maar pech gehad dit seizoen. Uiteindelijk heeft het toch met kwaliteit te maken. Het is daarom ook geen toeval dat we ook in de wedstrijd niet op voorsprong zijn gekomen.” Rest ons nog om FC Volendam B1 te feliciteren met de promotie. Daarnaast willen we vv Glimmen bedanken voor het feit dat ze ons de afgelopen tijd fantastisch gefaciliteerd hebben en we bijzonder gastvrij ontvangen zijn.