Strand Larsen; gegroeid in Groningen

1 september 2022

FC Groningen realiseerde met de verkoop van Jørgen Strand Larsen naar het Spaanse RC Celta de grootste uitgaande transfer uit de geschiedenis van de club. De 22-jarige Noorse aanvaller werd twee jaar geleden gehaald uit zijn vaderland en groeide in Groningen uit tot een spits die nu een transfer heeft verdiend naar een Europese top-5 competitie. Aan het einde van vorig seizoen gaf Strand Larsen een interview in het Word Groter Magazine van de club waarin hij interessante dingen zei over zijn groei in Groningen.

20200909JorgenStrandLarsen041

‘Ik ben de nieuwe spits’. Met deze vijf woorden sluit de voor veel FC-supporters dan nog onbekende Strand Larsen zijn presentatievideo in het Nederlands af. Menig wenkbrauw fronst achter laptops of mobiele telefoons. Er wordt gezocht naar een spits die vijftien doelpunten per seizoen kan maken, maar de Trots van het Noorden presenteert een speler die tot dan toe niet verder is gekomen dan vijf seizoentreffers.
 
Compliment
“Ik snap dat supporters wellicht gereserveerd waren bij mijn komst, want de cijfers in Noorwegen waren niet geweldig. Gelukkig heeft FC Groningen anders naar mij gekeken. Daar verdient de scouting een groot compliment voor en ik ben de club ook dankbaar. Zij zagen dat ik ook in Noorwegen veel kansen creëerde en geregeld op de paal of net naast schoot. Ik wist van mezelf dat ik het in me heb. Ik ben een doelpuntenmaker, mijn hele leven al. Daarom kwamen die woorden in de video er ook vol overtuiging uit.”
 
De Noorse international merkte dat hij naar mate de tijd vorderde belangrijker kon zijn voor het team. “Je ziet het terug op het veld in mijn spel en in de statistieken. Ik ben enorm gegroeid als speler op alle vlakken. Kijk naar de goals die ik dit seizoen (2021/2022 red.) heb gemaakt. Vorig jaar waren het voornamelijk voorzetten die ik afmaakte, nu zitten er allerlei verschillende treffers tussen. Voorzetten, maar ook goals in het strafschopgebied, schoten, technisch moeilijke doelpunten. Ik ben completer geworden en kan het team helpen, ook als we het moeilijk hebben.”
 
Tastbaar bewijs was van zijn technische ontwikkeling was de omhaal die Strand Larsen vorig seizoen produceerde tegen Cambuur. Het technische hoogstandje van de lange spits was één van de genomineerde goals bij de verkiezing van Doelpunt van het Jaar Eredivisieseizoen 2021/2022. De Award ging echter aan de neus van de Noor voorbij, omdat ploeggenoot Cyril Ngonge met zijn scorpion kick een niet te overtreffen kunststukje uithaalde.

20210815CAMBUURGRONINGEN083

Luisteren
Strand Larsen vertelt in het Word Groter Magazine dat trainers en specialisten hem op diverse vlakken aan het denken hebben gezet om zich op meerdere facetten verder te ontwikkelen als spits. De aanvaller zegt hierover op het moment dat hij aan het begin van het vorige seizoen een periode op de bank moest zitten: “Ik denk nog steeds dat ik in de zomer goed genoeg was om te starten, maar ben nu misschien wel twee keer zo goed. Je moet leren luisteren, af en toe je eigen bril afzetten om het door andermans ogen te gaan bekijken. Als talentvolle voetballer heb je best veel mensen om je heen die jou heel goed vinden. Wanneer je dan van een trainer hoort dat het niet goed genoeg is, denk je: ‘Wat gebeurt hier?’ Ook al denk je alles goed te doen, is jouw waarheid niet altijd dé waarheid. Ik heb me vooral gerealiseerd dat de trainers en de club er echt zijn om je beter te maken.”
 
Medespelers
De club heeft volgens de spits een grote rol gespeeld in de ontwikkeling van Strand Larsen, al is het natuurlijk de speler zelf die de handvaten heeft aangepakt. In het interview zegt Strand Larsen op het trainingsveld ook van zijn ploeggenoten veel te hebben opgestoken. “Het is in Nederland anders dan bijvoorbeeld in Italië. Daar speelde mijn concurrent voor de spitspositie me op trainingen bewust een moeilijke bal in. Of kreeg ik tackles van hem die echt niet normaal waren. Je gunt elkaar niks op het veld en je concurrent wil oprecht dat jij faalt. Hier speelden Michael de Leeuw en ik in het begin niet samen, maar we konden het wel goed vinden op het veld.”
 
“Ik heb veel van Michael geleerd; zijn manier van positiekiezen bijvoorbeeld. Maar ook zaken waarvan ik niet wist dat ik ze kon ontwikkelen. Het altijd brengen van energie, het tonen van leiderschap, Michael is daarin echt een voorbeeld. Dat is ook een groot verschil met vorig seizoen. Toen was ik de enige echte centrumspits. Ik deed wat ik dacht dat goed was. Aan Michael en ook Romano Postema zie ik op trainingen dat het ook anders kan. Zij doen andere dingen, maken andere keuzes bijvoorbeeld in het aangaan van duels. Door het op de trainingen te zien, leer ik ontzettend veel en dat maakt me completer als spits.” 

20220826NECGRONINGEN041

Leiderschap
Strand Larsen ontwikkelde zich niet alleen als spits, maar ook als persoonlijkheid in de kleedkamer. De aanvaller realiseerde zich dat hij door middel van goals en gedrag grote invloed kan uitoefenen op het team. In de slotfase van het seizoen droeg de Noor zelfs een keer de aanvoerdersband.
 
“Niet helemaal nieuw, want bij Jong Noorwegen ben ik één van de captains. Het gaf me dus geen extra druk. Leiderschap is wel iets waarin ik me nog verder wil ontwikkelen. Ik ben letterlijk de grootste van het team, wat als de grootste speler de juiste energie overbrengt op zijn team? Dat kan je teamgenoten zoveel vertrouwen geven en de tegenstanders juist angst inboezemen. Ik weet dat ik een leider ben en wil dat nog meer op het veld laten zien.”
 
Droom
“Ik wil het beste uit mijn loopbaan halen, dat is altijd het doel geweest. Alle stappen zijn doordacht, of het nu de keuze is om als 15-jarige het huis uit te gaan, de stap naar Milan of de overgang naar Nederland. Ook de volgende stap moet de juiste zijn en op het juiste moment. Je moet een droom hebben, maar die kun je niet in één keer bereiken. Je moet stappen maken, groeien en FC Groningen is voor mij een heel belangrijke stap op weg naar mijn droom.”
 
De Spaanse LaLiga is de volgende halte waar Strand Larsen mag laten zien te kunnen schitteren in een topcompetitie.
 
Lees het volledige interview dat Jørgen Strand Larsen eind vorig seizoen gaf in het Word Groter Magazine.

20220402GRONINGENAJAX088

Laatste nieuws