Stichting zet bijna 5.500 mensen aan tot bewegen in laatste kwartaal 2021

12 januari 2022

Stichting FC Groningen in de Maatschappij heeft tijdens het laatste kwartaal van 2021 bijna 5.500 mensen in het achterland van de club actief in beweging gebracht. Dit gebeurde via diverse meer en beter beweegactiviteiten opgezet voor de stichting en begeleid door trainers van FC Groningen. De Trots van het Noorden heeft in haar beleidsplan 2020-2025 Samen naar de Grote Markt als maatschappelijke pijler opgenomen bewegingsarmoede in het verzorgingsgebied te willen bestrijden. 

1920x1080_poster_v4

Helaas hadden de aangescherpte maatregelen omtrent het coronavirus ook invloed op de maatschappelijke programma’s van FC Groningen. Zo moest de club in december noodgedwongen tijdelijk stoppen met de activiteiten van de FC Groningen Scholentour. Tijdens dit project komen trainers van de Trots van het Noorden langs op basisscholen en nemen de gymles over in de groepen 3 tot en met 8.
 
Na de actieve gymles vol voetbal gerelateerde oefeningen krijgen de leerkrachten een goodiebag en een handboek, waarin een zesweeks-beweegprogramma ter bevordering van de breed motorische ontwikkeling van de kinderen is opgenomen. Door te sporten creëren kinderen meer kansen voor zichzelf, ook in latere levensfases. Het zesweekse-beweegprogramma van de FC Groningen Scholentour is ontwikkeld in samenspraak met het ‘Instituut voor Sportstudies’ van de Hanze Hogeschool Groningen. Door wetenschappelijk onderzoek te koppelen aan de Scholentour is het mogelijk in de nabije toekomst gerichte beweegadviezen te geven aan leerlingen die moeten gaan bijdragen aan een leven lang sporten.
 
Tevens wordt intensief samengewerkt met Jeugdfonds Sport & Cultuur, zodat ook kinderen die opgroeien in financieel uitdagende omstandigheden kunnen blijven sporten. Ieder kind moet recht hebben om te kunnen sporten! Ook de KNVB omarmt de FC Groningen Scholentour. De voetbalbond verbindt de deelnemers van de Scholentour aan lokale amateurverenigingen waardoor de kinderen structureel in beweging blijven. Hoewel de Scholentour in december dus tijdelijk moest stoppen werden in oktober en november liefst 3.773 kinderen actief in beweging gebracht.

finsterwolde

Ook na schooltijd is Stichting FC Groningen in de Maatschappij zichtbaar met beweegactiviteiten. Tijdens ‘Trainen in de Wijk’ komen de FC-trainers naar een voetbalpleintje bij jou in de buurt om lekker samen te gaan voetballen en bewegen. Tips, tricks, skills en samenwerkingen, alles komt voorbij. Deelname is gratis en de jeugd hoeft zich niet vooraf aan te melden. Houd de socials van ‘Meer en Beter Bewegen’ in de gaten om te zien waar de FC de komende weken is. In het laatste kwartaal van afgelopen jaar deden 225 kinderen mee tijdens dergelijke activiteiten.

Stichting FC Groningen in de Maatschappij organiseert samen met diverse partners meerdere langdurige programma’s waarbij middels sport en meer en beter bewegen mensen worden geactiveerd op weg naar een gezondere toekomst. Sociale Activering is één van deze programma’s Samen met de gemeente Groningen wordt er een geselecteerde groep jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt door middel van voetbaltrainingen, bijeenkomsten en diverse workshops gedurende zes maanden geactiveerd om nieuwe stappen te zetten richting werk, school en/of structuur in het dagelijkse leven.
 
Bij een ander programma Fit met FC Groningen’ gaat een groep FC-supporters actief bezig met een gezondere toekomst. Een 10-weeks gezondheidsprogramma in Euroborg waarbij zowel aandacht wordt besteed aan de pijlers van Positieve Gezondheid als het werken aan persoonlijke doelen. Fit met FC Groningen is een leefstijlprogramma voor supporters tussen de 23 jaar en 55 jaar. Door middel van een gevarieerd en inspirerend programma gaan de deelnemers onder begeleiding van gezondheidsprofessionals en experts op weg naar nieuwe gezondheidsdoelen. Samen met partners Hanzehogeschool, Alfa-college, VitaalNed, A-plus opleidingen en Menzis is een gevarieerd programma samengesteld. Zowel Sociale Activering als Fit met FC Groningen zijn kosteloos voor deelnemers. Het afgelopen kwartaal begeleidde FC Groningen 40 deelnemers tijdens beide programma’s. 

20210114TRAINENINDEWIJKHOOGKERK009

Voor de jongere doelgroep worden voetbalactiviteiten georganiseerd onder de noemer ‘Trainen als een Prof.’ Denk hierbij aan FC Groningen on Tour tijdens de schoolvakanties, de Keepersschool of de trainingen via de nieuwe FC Groningen Voetbalschool. Alle activiteiten van Trainen als een Prof zijn toegankelijk voor zowel jongens als meisjes. In totaal deden het afgelopen kwartaal 857 enthousiaste jonge voetballers mee. Binnenkort start een nieuwe cyclus trainingen van de FC Groningen Voetbalschool op vier locaties in de regio. Ben jij tussen de 6 en 14 jaar oud en wil je trainen volgens de methodes die ook binnen de FC Groningen Opleiding worden gebruikt? Aanmelden kan hier.

vs-school-wit_M7A9989-01

FC Groningen streeft er niet alleen naar om jongeren in beweging te krijgen, ook wil de club senioren in beweging houden. De stichting organiseert daarom diverse activiteiten voor OldStars en er wordt wekelijks getraind op Sportpark Corpus den Hoorn tijdens Walking Football. Afgelopen kwartaal deden liefst 361 senioren mee aan een van de activiteiten Niet alleen om fysiek en mentaal fit te blijven, ook het sociale aspect is tijdens de bijeenkomsten van groot belang.
 
Tot slot de toppers van Kids United, het door FC Groningen geadopteerde G-team. De vereniging is inmiddels gegroeid tot liefst 150 leden die onder leiding van Groninger van het Jaar 2021 Onno Kukler en zijn technische staf wekelijks lekker voetballen en trainen. Net als op de spelers van het eerste en binnen de Opleiding is FC Groningen hartstikke trots op de spelers in het G-team van Kids United. 

Foto Harm 2

Laatste nieuws