‘Stevige discussie over Beloftenteams binnen voetbalpiramide’

5 juni 2018

In de 683ste – en voorlopig laatste – nieuwsbrief namens directie en management van FC Groningen gaat algemeen directeur Hans Nijland onder meer in op de laatste activiteiten van enkele internationals van de club en de discussie over de positionering van de Beloftenteams binnen de huidige opzet van de voetbalpiramide.

“Van onze eerste selectie heeft alleen Uriel Antuna nog geen vakantie. De vleugelaanvaller neemt met Mexico onder-21 deel aan het prestigieuze toernooi ‘Festival International Espoir’ in Toulon. Mede door een 3-1 overwinning op China werd Mexico groepswinnaar. Antuna kwam in alle drie de poulewedstrijden in actie. Morgen (woensdag – red.) spelen de Mexicanen in Frankrijk de halve finale tegen Turkije. Zaterdag volgt de finale of de strijd om de derde plaats tegen Schotland of Engeland onder-21.”
 
Oranje
“Oranje-international Sergio Padt sloot het seizoen gisteravond (maandag – red.) af in Turijn. De oefeninterland tegen Italië eindigde in 1-1 en onze keeper bleef op bank. Wel waren er speelminuten voor de voormalig FC Groningen-spelers Daley Blind en Hans Hateboer en Virgil van Dijk was opnieuw aanvoerder van het Nederlands elftal.”
 
Opleiding
“Ook bij de opleiding van FC Groningen zijn de eerste voetbalvrije weken aangebroken. FC Groningen onder-12 tot en met onder-19 zijn tot maandag 18 juni vrij. Op die dag beginnen de teams in de nieuwe samenstelling aan deel één van de voorbereiding op het seizoen 2018/2019. Die duurt tot zondag 8 juli. Daarna volgt voor de jeugdspelers de zomervakantie. Ons oudste opleidingsteam, FC Groningen onder-23, start de voorbereiding op het nieuwe seizoen op maandag 25 juni.”
 
“Een dag eerder begint Danny Buijs aan zijn klus als hoofdtrainer bij FC Groningen. Traditioneel wordt het seizoen afgetrapt op Sportpark de Koepel in Haren. De eerste training van de eerste selectie begint zondag 24 juni om 15.00 uur. Kijk hier (https://www.fcgroningen.nl/selectie/oefenprogramma) voor het overzicht van de voorbereiding van de eerste selectie op het nieuwe seizoen.”
 
Voetbalpiramide
“Deze week staan er diverse vergaderingen gepland over de toekomst van ons clubvoetbal. Daarbij komt ook de zogenaamde ‘veranderagenda’ weer ter sprake waarop grofweg vijf kernpunten staan: de competitieopzet, bescherming van de Nederlandse jeugdopleidingen, het voetballen op één en dezelfde ondergrond - en dus het afschaffen van kunstgrasvelden in de Eredivisie -, een mogelijk andere verdeling van de tv-gelden en de ontwikkeling van de bedrijfstak betaald voetbal. Over de competitie-opzet en het bijzonder de voetbalpiramide is een stevige discussie gaande.”
 
“Er is veel weerstand – bij met name clubs uit de Jupiler League en de amateurclubs – tegen de huidige positionering van de Beloftenteams binnen de voetbalpiramide, die gaat van de Eredivisie tot en met de Derde Divisie. FC Groningen is echter zeer content met de voetbalpiramide, waarvoor nog maar twee jaar terug heel bewust beleidskeuzes zijn gemaakt. Onze spelers uit FC Groningen onder-23 treffen in de Derde Divisie Zaterdag wekelijks maximale weerstand tegen topamateurclubs. Dit heeft er mede toe bijgedragen dat steeds meer spelers aansluiting hebben weten te vinden bij ons eerste elftal, het uiteindelijke doel van opleiden.”
 
“Al met al is het besluit over de positionering van de Beloftenteams voor ons van cruciaal belang. We zullen onze belangen in deze discussie dan ook stevig behartigen. Overigens lijkt het erop dat over andere onderdelen van de ‘veranderagenda’ zoals bijvoorbeeld de competitie-opzet niet eerder dan dit najaar een besluit zal worden genomen.”
 
Felicitaties
“We besluiten deze nieuwsbrief met de felicitaties aan het adres van Energy Valley Topclub Donar dat vorige week de derde nationale basketbaltitel op rij pakte. Een bijzonder knappe prestatie.”
 
Zomerstop
“In verband met de aanbrekende voetballoze periode voor FC Groningen en de daarop volgende zomervakantie is dit voorlopig de laatste online nieuwsbrief van directie en management. In de maanden juni en juli communiceren wij directie-aangelegenheden via onze reguliere communicatiekanalen, die uiteraard wel gewoon operationeel en actief blijven. De eerste nieuwsbrief van het nieuwe seizoen verschijnt weer in augustus, op dinsdag 7 augustus om precies te zijn.”
 
“Wij wensen u een hele mooie zomerperiode toe!”

Laatste nieuws