Sterke start D-pupillen in Slovenie.

Vrijdag 07 juni 2013 om 21:50

Na de eerste dag van een internationaal toernooi in Ljubljana doet FC Groningen D1 nog volop mee om de hoofdprijs.

Donderdagmorgen vertrok het nieuwe FC Groningen D1 naar Slovenië, voor deelname aan het internationale toernooi: Ljubljana Open 2013. Dit toernooi wordt voor de zesde keer gehouden en FC Groningen is de tweede Nederlandse ploeg die hieraan deelneemt. In het verleden heeft NEC hieraan deelgenomen.
De selectie vertrok vanaf Corpus met een 22-koppige groep, waarbij één nieuwe FC-speler: Tariq Lancelot (gekomen van GVAV-Rapiditas). In de begeleidingsstaf zijn naast Arjen Jorritsma (trainer) en Bart Uilenberg (teammanager) Michael Dijk (assistent-scheidsrechter), Malou Alferink (medische staf) en Edwin Bolt (coördinator) meegereisd.
De reis verliep voorspoedig, al moest er op het vliegveld van Venetië nog even gewacht worden op de chauffeur van de bus. Na een stevige maaltijd, lag iedereen om 22.45 uur in bed. Op vrijdag stonden de eerste wedstrijden op het programma en na een goed ontbijt ging het gezelschap naar het Ljubljana Sports Park.
De eerste wedstrijd was zeer interessant, de tegenstander: Rapid Wien. Na een stroeve openingsfase pakte de FC al vlot het initiatief en creëerde het een aantal mogelijkheden. In de tiende minuut van het eerste bedrijf (er werd 2x achttien minuten gespeeld) scoorde FC Groningen de openingstreffer en het was Remco Balk die op goed aangeven van Joshua Sion het net wist te vinden. Verdiend was ook de tweede treffer, die van grote schoonheid was. Remco Balk bereidde voor, Jarno Deuring verschalkte de keeper met een subtiele boogbal.
Niets leek de ploeg in de weg te staan om de zege over de streep te trekken maar in de tweede helft veranderde Rapid Wien het strijdplan. De Oostenrijkers schoven een (grote) speler door en Groningen leek de grip te verliezen. Het werd 2-1, en het bleek nog even spannend te worden. Na 36 minuten stond echter 2-1 op het scorebord, de eerste winst was binnen.
Tegen NK Olimpija was het wedstrijdbeeld andersom. Daar waar het team van Arjen Jorritsma in het eerste duel voor de rust domineerde, was het nu totaal anders. De Slovenen raakten paal en lat maar het bleef 0-0 tot de 26e minuut: De bal kwam diep op Remco Balk, die op mooie wijze twee tegenstanders het bos instuurde. Zijn voorzet op Joshua Sion betekende 0-1. De FC kreeg ruimte en combineerde er nu vrij aardig op los. Niet lang na de openingstreffer was het andermaal het tweetal Balk-Sion die door de verdediging sneed. Ditmaal was het Balk die afrondde (0-2). Toen de scheidsrechter de bal op de stip legde in de laatste minuut, werd het enigszins geflatteerd 0-3 door andermaal Remco Balk.
Onweer
Na de tweede wedstrijd verschenen donkere wolken boven het sportpark en knalde even later donder en bliksem door het luchtruim. De wedstrijdleiding legde het toernooi terecht een half uur stil en toen de lucht weer opklaarde kon de laatste wedstrijd, tegen Rode Ster Belgrado beginnen. Het werd geen goede wedstrijd tussen de twee hoogvliegers in deze poule. Veel onnodig balverlies, weinig kansen en slordige loopacties. Rode Ster bleek de gelukkigste en won uiteindelijk met 1-0.
Omdat er op zaterdagmorgen nog vier duels gespeeld moeten worden is nog niet helemaal de balans op te maken. Wel is bekend dat FC Groningen D1 bij de bovenste helft wordt ingedeeld en dat een plek bij de eerste zes gewaarborgd is.